Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bramy gara?owe

agus

Recommended Posts

Gadacie o bramach a nie zaznaczyliście istotnej cechy.

Brama garażowa do garażu wolnostojącego może być byle jaka (i te po 1200 takie są), a do garażu w bryle budynku musi być ciepłochronna. A ciepłochronna nie może być uchylna. Chodzi o prace uszczelek. Uchylne są tylko "docieplane" (przy uchylnych wogóle nie podaje się wsp.U).

Ciepłochronne są tylko segmentowe, a te kosztują powyżej 2 tys. (2100x2300 bez montażu i bez napędu). Co do montażu, to można sobie zamontować samemu. Napęd można kupić osobno (wychodzi taniej niż "systemowe", a wcale nie gorzej - słowa handlowca z Hormana), w kilku firmach widziałem zestawy do samodzielnego montażu typu "blondynka".

Z tego co znalazłem to najtańsze są Wiśniowski, Horman w tej samej cenie ma o połowę cieńsze ocieplenie (Wiśniowski 40mm = Horman 20mm). Normhstal jest tej samej klasy co Horman - znaczy się to samo +parę_super_ficzerów dwa razy drożej (chodzi o detale - zawiasy, rygle, prowadzenie, itp. Są to ważne rzeczy, ale żeby za nie płacić pare tysięcy !?).

Reasumując "moja" brama (2100x2300 - czyli model podstawowy), będzie mnie kosztować ca 2 tys (segmentowa, ocieplana 40mm). Montaż albo wycisne od dostawcy albo sobie sam zamontuje. Napęd kupie osobno, z napędem bramy w ogrodzeniu na jednym pilocie za następne 2 tys (chodzi o cenę napędów i pilotów - nie bramy oczywiście :smile:) Taniej się nie da (bez straty jakości = ciepłochronności). Drożej nie warto. Ale jak się ma więcej talarów, to można zainwestować w Hormana albo Normhstahla: dopracowane detale, łatwe prowadzenie, itd...

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi o uszczelki.

Bramy uchylnej nie da się uszczelnić - najlepiej przejdż się do firmy handlującej bramami i sobie powachluj taką bramą to zobaczysz o co chodzi. Nie da się zrobić skutecznej uszczelki dolnej, a i boczne są nie do końca szczelne. Co da ocieplona płyta bramy skoro bokami wiatr hula ?

Ja tego nie wymyśliłem - to są solidarne opinie przedstawicieli Hormana, Norhmstala i Wiśniowskiego. Ale wystarczy odrobina logicznego myślenia i przykładowa brama do zabawy żeby się o tym przekonać.

Masz do wyboru: albo porządna brama segmentowa, albo tania brama uchylna. Reszta to "świnki morskie": ani "świnki", ani "morskie" :smile:

On 2003-03-31 21:50, Jasiu wrote:

Gadacie o bramach a nie zaznaczyliście istotnej cechy.

....

Normhstal jest tej samej klasy co Horman - znaczy się to samo +parę_super_ficzerów dwa razy drożej (chodzi o detale - zawiasy, rygle, prowadzenie, itp. Są to ważne rzeczy, ale żeby za nie płacić pare tysięcy !?).

Może i tej samej klasy, ale w Normstalu dostałem 10 lat gwarancji a Hormanie dawali jeden rok.

zamowilem Pana do pomiaru bram segmentowych, nawet cena mielismy ustalona, na miejscu okazalo sie, ze w jednym z garazow nie otworzy sie segmentowa, garaz za krotki a wlasciwie przeszkadzaja schody.... miesci sie maly samochod typu UNO lub cos w tej dlugosci.. za to do drugiego zmiesci sie limuzyna:smile:

pozostalo mi kupic 2 uchylne, ocieplone, ktore juz nie spelniaja juz tych norm przenikania ciepla

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Pomóżcie!!!

Słuchajcie, mam ścianę grubości 50cm. To dużo. Nie chciałbym montować bramy zbyt "głęboko", bo wtedy od zewnątrz powstanie wnęka głębokości prawie pół metra! Brrrr.... Ohyda. Obecnie mam rozlatującą się starą, drewnianą, dwuczęściową bramę, zamontowaną mniej-więcej po środku tych 50-ciu centymetrów - i jest ładnie. Chciałbym zamontować ocieplaną segmentową (garaż w bryle budynku, otwór 198x258) lub rozwieralną, bo jak słyszałem tylko takie dokładnie odizolują wnętrze od zimna itp. Ostatecznie może być uchylna, ale czy da się ją dobrze uszczelnić?

Sufit w garażu jest potwornie nierówny (remontuję dom kostkę z 1978r.) i od podłogi jest to odpowiednio:

198+8cm

aż do 198+13cm w niektórych miejscach. Zasadniczo: im dalej od otworu, tym sufit "zapada się" bardziej.

Nie chciałbym bramy na prowadnicach w garażu - słyszałem (czytałem), że kiepsko się to sprawdza.

Najważniejsze pytanie: Jaki rodzaj bramy da się zamontować po środku (w połowie grubości) ściany?

Pozdrawiam

Pearl :wink:

Wciąż drepczę za bramą... Zdecydowany jestem już na uchylną i wiem na pewno, że nie kupię Wiśniowskiego. Widziałem dwie takie bramy w akcji: "don't try this at home". Mój brat nieszczęśliwie skusił się na to "cacko", w dodatku przepłacił. Nie muszę chyba opisywać jego miny, gdy podczas pokazu po raz drugi z rzędu brama nie chciała się zamknąć (jakiś tam uparty bolec przy posadzce nie chciał "zaskoczyć"). Mało tego. Wykończenie od wewnątrz - aby zrobić w nim dziurę palcem nie trzeba wiele wysiłku, z resztą całość kołysze się, rzęzi i ma się wrażenie, że za moment spadnie człowiekowi na głowę. Od montażu minęło raptem 9

m-cy!

Przepraszam tych, którzy już planowali kupić tę bramę, a teraz znów będą szukać. Piszę tylko to com widział...

Sam skłaniam się powolutku do zakupu Normstahla lub Siebau. Co ciekawe w PSB znalazłem ocieplaną bramę 2000x2500 Hormanna za 770PLN netto minus rabat 5%, ale jakoś boję się ją kupić. Pewnie jest to model "super-standard" pozbawiony b.ważnych elementów.

Aha, kto przypomni, która brama oprócz Normstahla nie ma prowadnic w garażu?

Pozdrawiam

Pearl

• 4 weeks później...
Chodzi o uszczelki.

Bramy uchylnej nie da się uszczelnić - najlepiej przejdż się do firmy handlującej bramami i sobie powachluj taką bramą to zobaczysz o co chodzi. Nie da się zrobić skutecznej uszczelki dolnej, a i boczne są nie do końca szczelne. Co da ocieplona płyta bramy skoro bokami wiatr hula ?

Ja tego nie wymyśliłem - to są solidarne opinie przedstawicieli Hormana, Norhmstala i Wiśniowskiego. Ale wystarczy odrobina logicznego myślenia i przykładowa brama do zabawy żeby się o tym przekonać.

Masz do wyboru: albo porządna brama segmentowa, albo tania brama uchylna. Reszta to "świnki morskie": ani "świnki", ani "morskie" :smile:

Jasiu, ja w garażu mam zaprojektowany nawiew 20 cmx20 cm - wentylacja. Po co w takim razie bardzo szczelna brama? Można dać uchylną ocieplaną i zlikwidować nawiew. Co o tym sądzisz?

Mam! Kupuję uchylnego Normstahla Prominent 55, brązowego, ocieplanego. Wymiar zewn. ramy 1570 x 2005. Wytargowałem kwotę 1700PLN brutto - brama + montaż. Na wszystko będzie faktura, więc montaż mam za ok. 143PLN brutto :D (wszyscy chcieli 300)! Za koło 2 tygodnie brama będzie u Nas. Zdam relację...

Pozdrawiam

Pearl

• 2 months później...