Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odleg?o?? domu od ulicy

radkan

Recommended Posts

witam

chcę nabyć dziłakę o wymiarach 30 m na 20 m, a więc wąską. działka dłuższym bokiem przylega do ulicy, a więc jej głębokość wynosi 20 m.

zgodnie z prawem budowlanym dom musi być oddalony od granicy działki o 3 lub 4 metry. mam pytanie. czy w zwiazku z tym, ze dziłka graniczy z ulicą, dom nie będzie musiał być od niej oddalony o np. 6 m. wtedy ta działka robi się b. wąska a nie wąska. od czego zależy odległość usytuaownia domu od ulicy

:o I. Obowiązkowa lub nieprzekraczlna linia zabudowy określona ( to nie zawsze to samo) jest określona w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli planu nie ma, linię określa decyzja o warunkach zabudowy i tu brana jest pod uwagę m.inn. kategoria przyległej drogi oraz istniejąca zabudowa sąsiednia. :o

:o II. Pierwsze kroki skieruj do Gminy i sprawdź czy jest PLAN i co w nim zapisano. :o

domki są owszem ale po drugiej stronie ulicy. po tej stronie jescze się nikt nie wybudował. mam wątpliwości bo sprzedający działkę napomknąl coś niechcący, że na sąsiedniej dziłce geodeta wytyczył dom 6 m od ulicy a nie 4 m(jak mówi prawo budowlane). potem nagle zamilkł. sąsiednia dziłka też ma 20 m głębokości. więc 4 m od jednego konca + 6m od drugiego to na dom zostaje 10 m. jak dla mnie to trochę mało.

panie w urzedzie są strasznie miłe i tylko powtarzają ze nie ma planu zag i tak cały czas. :oops:

O tym mówi Prawo Drogowe czy jakoś tak. 6m od drogi to minimum, w zależności od tego czy droga gminna czy wojewódzka. Ale generalnie określają to Warunki Zabudowy dla danej gminy. U nas było 8m (chociaż droga prywatna) i nic się nie dało zrobić musieliśmy wybrać inny projekt, bo działka też nie za szeroka, ale 29 m. Tylko, że chcieliśmy mieć spory ogród z tyłu domu. Wybraliśmy projekt szeroki na 12 m, ale na 10 też się trafiają.

Wystąp do gminy o Warunki Zabudowy. Możesz to zrobić nie będąc właścicielem działki.

domki są owszem ale po drugiej stronie ulicy. po tej stronie jescze się nikt nie wybudował. mam wątpliwości bo sprzedający działkę napomknąl coś niechcący, że na sąsiedniej dziłce geodeta wytyczył dom 6 m od ulicy a nie 4 m(jak mówi prawo budowlane). potem nagle zamilkł. sąsiednia dziłka też ma 20 m głębokości. więc 4 m od jednego konca + 6m od drugiego to na dom zostaje 10 m. jak dla mnie to trochę mało.

panie w urzedzie są strasznie miłe i tylko powtarzają ze nie ma planu zag i tak cały czas. :oops:

Czy nie jest to przypadkiem gmina Jabłonna? :D

Pamiętaj. że w przypadku braku planu wydanie decyzji o warunkach zabudowy może potrwać ok. 3 miesięcy :(

ale nie łam się, przed tobą cała zima :D

Pozdrawiam

właśnie wróciłam z urzędu gminy. powiedziano mi ze nie wykluczone iż dom będzie oddalony od ulicy o 6m mogą mi jeszcze zabrać metr na chodnik. wtedy na dom zostaje 10 m. jestem umówiona z głównym architektem na poniedziałek więc napisze co on stwierdził. ale myślę ze dużo nie powie bo na starym planie nie ma nawet tej ulicy. :-?

• 3 weeks później...
Chętnie przyłącze sie do pytania. Mam zamiar kupic działkę 2300m2 działka do drogi przylega bokiem o długości 24,8m długość boków prostopadłych do drogi około 80 a szerokośc na końcu około 33m. W naszej gminie też jeszcze opracowują plan :evil: :evil: ,a uchwala może we wrzesniu :evil: . Podobno w starym planie linia zabudowy była na 12m a teraz mają ponoc zmienic na 4m. Czy pomimo tego będzie można przesunąć dom np o 15m od drogi czy tylko tak jak będzie w planie. Aha to jest rząd 5 działek ale jeszcze nikt się nie wybudował.

z tego co mi wiadomo to jeżeli linia zabudowy jest ustalona (12 m) to muszą sie jej trzymac w wydaniu decyzji o zabudowie działki.

jeśli sie tam jeszcze nikt nie budował to mogą zmienić.

w przepisach jest mowa że dom z oknami musi stać od granicy działki minimum 4 m, a bez okien minimum 3 m, jesli sąsiad postawił dom od granicy np. 2 m to i ty możesz tak zrobić.

myslę ze będzie można budować dom oddalony o 15 m od drogi, gdyz jest to wąska działka. chociaz jak nie ma sie nic na piśmie to nie jest ważne.

jak masz czas to możesz wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy ale na nia poczekasz do 2 miesięcy. w niej urzednik wszystko napisze.

jesli nie masz czasu to moze zadzwoń do kogoś z sąsiednich działek, a moze ktoś już wystąpił o warunki zabudowy działki i ci powie jakią dostał odpowiedz. :D

właśnie wróciłam z urzędu gminy. powiedziano mi ze nie wykluczone iż dom będzie oddalony od ulicy o 6m mogą mi jeszcze zabrać metr na chodnik. wtedy na dom zostaje 10 m. jestem umówiona z głównym architektem na poniedziałek więc napisze co on stwierdził. ale myślę ze dużo nie powie bo na starym planie nie ma nawet tej ulicy. :-?

Witam. Na Twoim miejscu dałbym sobie ostro na wstrzymanie do momentu gdy będziesz miała wydane przez gminę warunki zagospodarowania terenu. Jeśli nie ma planu zagospodarowania to muszisz niezwłocznie o nie wystąpić i dopiero jak je otrzymasz zatrudnić architekta. Jeśli zrobisz odwrotnie to możesz po prostu zapłacic podwójnie: raz za projekt a później drugi raz za projekt np. gdy okaże się, że kalenice mają być rónoległe do linii zabudowy a Ty masz prostopadłą i .... milion różnych przypadków. No i samo otrzymanie warunków bez aktualnego planu zagospodarowania i przy braku sąsiedniej zabudowy może być ...... trudne . Ale o tym to poszukaj na forum - było sporo postów. Pozdrawiam

Chętnie przyłącze sie do pytania. Mam zamiar kupic działkę 2300m2 działka do drogi przylega bokiem o długości 24,8m długość boków prostopadłych do drogi około 80 a szerokośc na końcu około 33m. W naszej gminie też jeszcze opracowują plan :evil: :evil: ,a uchwala może we wrzesniu :evil: . Podobno w starym planie linia zabudowy była na 12m a teraz mają ponoc zmienic na 4m. Czy pomimo tego będzie można przesunąć dom np o 15m od drogi czy tylko tak jak będzie w planie. Aha to jest rząd 5 działek ale jeszcze nikt się nie wybudował.

Moim zdaniem będziesz mogła budować na tych 15 metrach, ale nie bliżej drogi niż 4. U nas była podobna sytuacja linia zabudowy 5 m, a my chcieliśmy dom jeszcze o 1,5 m przesunąć w głąb działki, i tak też zrobiliśmy. Pani w UM powiedziała że możemy nawet i 20 m się odsunąć (mimo że reszta domów ma zachowane te 5m bo to stare osiedle), ale do ulicy to nawet na 10 cm nie możemy się przybliżyć.

pzdr

Maro gdzies o tym bylo. Tzn: jest obowiazujaca linia zabudowy (czyli jeden bok domu musi tu stac) i nieprzekraczalna linia zabudowy (czyli nie blizej od granicy niz... m). Jesli nie ma ani tej ani tej, to w projektach jest 6 m od ulicy (zeby sie np samochod zmiescil). Jesli nie ma w planie czy warunkach zabudowy nic o liniii zabudowy to mozesz robic co chcesz (oczywiscie minimum 3m lub 4 od granicy dzialki).

Witam

A u mnie nieprzekraczalna linia zabudowy wynosi 10m, mimo ze jest to nieutwardzona droga we wsi. Nawet pani wydajca WZiZT byla tym zdziwiona (bylem pierwszym w gminie ktoremu wydano WZiZT po wejsciu nowej ustawy i warunki te robila juz pani architekt). Sama zaproponowala, abym sie odwolal. Ja nie chcialem, bo i tak dom bedzie stal 20m od granicy (dzialka 60 m dluga).

Kolega architekt dostal 6 m (dzialka na peryferich miasta przy drodze zwirowej), ale sie odwolal i ma 4 (inaczej by mu dom nie wszedl na dzialke).

Pozdrawiam

Konrad

u mnie wg WZiZT od drogi gminnej (glowna asfaltowa) - 6 m - natomiast od malutkiej wewnetrznej dojazdowej do dzialek - 8 m , bo droga powiatowa.

A po drugiej stonie owej powiatowej sasiad dostal WZiZT 2 lata wczesniej i

gmina okreslila mu nieprzekraczalna linie od powiatowej na ..20 m.

I wroz tu z fusow :)

:o Odległości zabudowy od pasa drogowego określają:

1) miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego,

2) USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Tekst jednolity: Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2086) Art. 43. 1. :o "Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:"

:o ... na terenie zabudowy miast i wsi - 10m przy drodze krajowej, 8m przy drodze wojewódzkiej i powiatowej, 6m przy drodze gminnej; poza terenem zabudowanym - odpowiednio - 25, 20 i 15m. ... :o

"2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach usytuowanie obiektu budowlanego przy drodze, o której mowa w ust. 1 lp. 3 tabeli, w odległości mniejszej niż określona może nastąpić wyłącznie za zgodą zarządcy drogi. Przepisu tego nie stosuje się przy sytuowaniu reklam poza terenem zabudowy.

3. Przepisów ust. 1 lp. 2 i 3 tabeli nie stosuje się do podziemnej infrastruktury technicznej niezwiązanej z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu, lokalizowanej poza jezdnią drogi na terenie zabudowy miast i wsi oraz poza koroną drogi na terenach zalewowych i górskich, na warunkach ustalonych przez zarządcę drogi." :o Pozdrawiam :)

radkan posłuchaj olinka.

U mnie wydanie WZ zakończyło się tylko zmianą projektu, ale pomimo faktu negocjacji z architektem gminnym i przyjęcia przezeń moich racji do wiadomości i tak zrobił mi linię zabudowy jak na innych działkach w ulicy tzn. 4m od lini płota. Sęk w tym, że walczyłem o przybliżenie, gdyż jestem ostatni w ślepej i mam działkę cofniętą o 2 m (dzieki polu do zawracania). Jeszcze lepsze, że kiedyś w odległej przyszłości ulica może ulec wydłużeniu i wtedy to będę piknie wyglądał na tej linii zabudowy cofnięty o 2 m, no na pewno nie będę "inny". I co i miałem WZty oprotestować, jak czekałem na nie prawie pół roku.

U ciebie też może być ciekawie, z tego co piszesz to po twojej stronie drogi wybudowanych budynków nie ma. Niech właściciel lub ty wystąp o WZ i po odpowiednim upływie czasu będziesz wiedział co można i gdzie na działeczce postawić. Szkoda ciągać architekta i dawać mu jakiekolwiek zlecenie jak nie ma PZP lub WZów dla działki.

już odpisuję

główny architekt miasta stwierdził, że prawdopodobnie odległość domu od ulicy wyniesie 4 m, ale jak nie mam tego na piśmie to musze traktować jego słowa jako niewiązące. jak wystapię o warunki zabudowy i on określi w nich odległość domu od ulicy (informacja pisemna) to na 100% będę wiedziała. a teraz wiem na 99% (informacja ustana). stwierdzam, że prawie każdy urzednik traktuje petenta jak natręta, który chce niewiadomo co i który tylko przeszkadza zadając liczne pytania.