Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom zero domu

kraun

Recommended Posts

jak powiedzialem trzeba zwrocic na pare elementow uwage, ot wszystko.

przede wszystkim izolacje pionowe wyciagnac do gory - coby zabezpieczyc sciany przed wilgocią od rozbryzgującej sie wody...

a przy innych elementach stosowac pare trickow.

kazdy architekt powinien sobie z tym poradzic

a grozic to moze... podczas powodzi :)

a grozic to moze... podczas powodzi :)

Otóż to. Zwróć uwagę na poziom działek / dróg sąsiednich - zero odmierzasz nie tylko do własnej działki ale i do sąsiedztwa, bo inaczej woda spływająca na / przez Twoją działkę będzie Cię "obmywać" :-) Oczywiście możesz się zabezpieczać, ale to jest dodatkowa kasa.

u mnie w projekcie jest 46cm "nad poziomem terenu" cokolwiek to oznacza. A będąc z wizytą w już wybudowanym takim domu wlasciciel namawial mnie na jeszcze podwyższenie.

Ale nie obawiaj sie nie wygląda to że dom stoi jakos dziwnie wysoko bo mozna zrobic łagodne wznoszenie terenu pod dom humusem zebranym spod domu. I wtedy wyglada to naprawde super. Poza tym schody do domu moim zdaniem są OK - w koncu wchodzac nie mozesz miec wrazenia ze wszedles do komórki.

Pozdrawiam i nie zmieniaj tych Twoich 30cm - zobaczysz

A ja obniżyłem sobie poziom zero względem drogi. Dom jest w małym zagłębieniu. Nawet ładnie to wygląda. Nie boję się. Póżniej zrobię sobie takie niewielkie podwyższenie terenu przy drodze. Przed domem mam piasek na dużą głębokość. Cała woda wsiąka.

Za to z tyłu trochę gliny.

Jeszcze trzeba chyba zwrócić uwagę na to, na jakim poziomie będzie ulica. Tzn. w mojej okolicy widziałem domki do których się schodzi po schodach w dół. Po prostu zrobili ulicę: najpierw sami właściciele działek utwardzili drogę gruzem (10 cm), potem jak robili prawdziwą drogę to tego nie zdarli, tylko podsypali piachem (5cm), żwirem (10 cm) dali krawężniki (20 cm) i chodnik i potem jeszcze raz jak naprawiali ulicę i kładli asfalt... To teraz na oko jest ze 30 cm, ale w dół, nie w górę.

Yacek.