Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielko?? sypialni

Berenika

Recommended Posts

Męczy mnie ostatnio, oj męczy. Na poddaszu (ściana kolankowa od 1metra, 30% dach) będą następujące pomieszczenia:

Pokój dziecięcy- 23,5m

Łazienka- 23,5m

Garderoba- 14m

Sypialnia- 13,8m

Bieliźniarka- 6m

Pomieszczenie gospodarcze/ pralnia- 12m

Układ jest taki:

1. z holu wchodzi się do garderoby, z której można przejść do sypialni, z której można wejść do łazienki

2. z holu wchodzi się do pokoju dziecięcego

3. z holu wchodzi się do łazienki (czyli do łazienki są dwa wejścia)

4. Z łazienki dodatkowo wchodzi się do bieliźniarki, z której przechodzi się do pralni.

Gdzie dylemat? czy ta sypialnia nie będzie za mała? Trochę się tego boję, bo w tej chwili wydaje się malutka. Z drugiej strony w sypialni znajdzie się wyłącznie łóżko i dwie szafki nocne (częściowo wbudowane w ścianę kolankową). Obok jest duża garderowa- pokój (walk- in). No więc w sumie po co mi więcej miejsca w sypialni?

Pytanie pomocnicze: Ile czasu spędzacie w sypialni? Ja ostatnio się temu bliżej przyjrzałam. Nie licząc czasu snu- to jakieś 2 minuty wieczorem (zapadam w sen momentalnie) i 2 minuty rano. Wniosek: metry przydadzą się gdzie indziej, no tak?

Doradźcie dobrzy ludzie, czy tam nie będzie klaustrofobicznie. Aha, nad łóżkiem będą dwa okna połaciowe, no i w pokoju będą dwie sztuki drzwi. Sama już nie wiem :-?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Berniko,

Ja sypialnie malzenska zrobilabym troche wieksza, szczegolnie, ze jest to poddasze uzytkowe i masz okna polaciowe. Latem zawsze jest wiekszy komfort spac, gdy pomieszczenie nie jest takie ciasne. Moze kosztem nieco mniejszej lazienki? Dla przykladu podam, ze u nas sypialnia bedzie miala 20 m, pokoj jest bez skosob i uwazam, ze nie jest to przesadnie za duze pomieszczenie. Decyzja nalezy do ciebie, zycze trafnego wyboru :)

Jak dla mnie wystarczy. My mamy sypialnię ok 14 metrów po podłodze - użytkowych chyba 11? W mieszkaniu mieliśmy niecałe 10 i było ok. Dla mnie sypialnia musi być przede wszystkim przytulna - duże przestrzenie nie są potrzebne, byle była ustawna - ma się zmieścić duże łóżko, dwie małe komódki jako szafki nocne, jakieś małe półeczki, no i musi być miejsce, żeby wokół tego przejść nie obijając się :wink:

Tylko trochę dziwne proporcje masz - jak nie jesteś pewna, czy to nie za ciasno - to może powiększ ją trochę kosztem garderoby?

Kinga mnie pokrzepiła. Aczkolwiek krytycznych uwag też chętnie posłuccham:)

Niestety nie da się powiększyć sypialni kosztem garderoby bo pomiędzy nimi jest komin. Z drugiej strony sypialni jest ta bieliźniarka- wchodzi się do niej z łazienki. Jeśłi ją zlikwiduję to w sypialni będą wtedy trzy (!!!) pray drzwi- do garderoby do łązienki i do pralni. Jakoś mi nie pasuje wchodzić z sypialni do pralni :-?

Co do proporcji to są one odpowiednie do czasu spędzanego w tychże pomieszczeniach- w garderobie i łazience- moim zdaniem- spędza się zdecydowanie więcej czasu niż w sypialni.

Sypialnia ma szerokość 4m a długość 3,3 więc wychodzi raczej zgrabna.

No i pocieszam się, że tam naprawdę stanie tylko łoże. :D

Cholera, już sama nie wiem. Nie chcę spać w dziupli: :(

Bereniko - no to ja też Cię pocieszę.

1) Sam obecnie, po zrobieniu duuuużej szafy wnękowej, mam (a raczej mamy - bo to małżeńska sypialnia jest) sypialnię mniejszą od Twojej (jakieś 3x3). Co prawda bez skosów, z dużym oknem (balkonowym) i drzwiami na korytarz, które zawsze otwarte są. Tym niemniej sypialnia mniejsza.

2) Absolutnie na brak miejsca nie narzekam. Łóżko, szafa wnękowa i półeczka nad łóżkiem - w zupełności wystarcza.

3) Uważam, że wielkość sypialni jest sprawą bardzo osobistą. Ja osobiście wolę przytulne i małe a nie duże.

4) Jedyny dla mnie kłopot z małą sypialnią polega na tym, że nie da się jej, bez specjalnych obiektywów, sfotografować tak by ładnie wyszła na zdjęciu. Stąd, moim zdaniem, pokazywanie w katalogach i filmach, dużych sypialni.

5) Ja w sypialni spędzam znacznie więcej czasu świadomie (tzn. poza snem) niż Ty napisałaś. W końcu w sypialni, zwłaszcza dwuosobowej, wykonuje się znacznie więcej działań niż tylko zasypia i budzi. Co mi tak od razu przychodzi na myśl, to np. ..... czytanie książek ;);););). Ale wielkość sypialni absolutnie mi nie przeszkadza w tych, poza sennych, czynnościach ;)

6) Gdybyś miała jednak skłonności do klaustrofobii to zawsze można np. drzwi do garderoby zrobić lustrzane (jak nie pełne lustra to np. takie matowe - że się odbija, ale nie nachalnie)

Zwróć jednak uwagę na inną rzecz. Mianowicie wentylację. Musi być naprawdę dobra. Okna połaciowe musisz mieć możliwość czymś zasłaniać. Rolety takie czy inne. Bo latem może być za gorąco - pomieszczenie bardzo łatwo się nagrzeje przy połaciach.

I jeszcze jedna rzecz. Powiedzmy małe dziecko. Nie wiem czy u Ciebie ten czynnik ma znaczenie, ale pytanie czy małe łóżeczko się zmieści. Wydaje mi się że nie powinno być z tym kłopotów – a w ostateczności kołyska.

A swoją drogą to łazienkę masz duuużą. Weź pod uwagę że łazienka zwykle jest jednym z najdroższych pomieszczeń - a część z tych kosztów zależy od powierzchni (jakieś kafelki na podłodze, ścianach itp).

He, no już mi lepiej.

Rozumiem, że część komentarzy jest z przymrużeniem oka :wink:

Myślę o założeniu zewnętrznych lub wewnętrznych rolet całkowicie zaciemniających pomieszczenie. Planuję kupić okna Fakro, a oni mają naprawdę szeroki wybór różnego rodzaju akcesoriów.

Na okoliczność pojawienia się dzidziusia (trzymajcie mocno kciuki! :D ) myśleliśmy aby pomieszkać z nim wtedy w jego pokoju, który będzie dużo większy. Gorzej jak pojawi się braciszek lub siostrzyczka.

Od biedy to może uda się go jednak wcisnąć do sypialni :D

Mam niestety tę przypadłość, że czytanie w łóżku powoduje, że zasypiam po ok. 2 minutach. Więc czytam raczej na sofie, w salonie.

9 godzin spędzonych w sypialni w stanie kompletnie rozbieżnym z przytomnością. Więc to się nie liczy. W łazience jestem długo i często. Lubimy tam sobie pogadać z mężem. Mimo, że na razie mamy małą.

Zawsze marzyłam o dużej łązience. Eh, no i te koszty. Koszt sprzętów jest niezmienny, bez względu na wielkość łazienki- z grubsza rzecz biorac, oczywiście. Natomiast na ścianach płytek nie będzie za dużo, żeby nie było jak w łaźni. Więc może nie będzie tak źle.

Co do tego ganiania się po domu, to nie zawsze łapiemy się w sypialni :wink: A kuchnię i inne pokoje na dole są duże.

Moja sypialnia ma 2 metry szerokości i 2,40 długości. Nawet szafki nocne zastąpił szeroki parapet (okno jest węższe, parapet na całą ścianę).

Jakoś wystarcza. I zastanawiam się czasem, jak umeblowałabym sypialnięm, gdyby była większa. No i nie mam pomysłu, byle łóżko się zmieściło :))

Nasza sypailnia też będize malutka po podłodze 10 m pow. użytkowej jak to piszą w projektach 8 m :) Widziałam już ten pokoik w rzeczywistości jak dla nas w sam raz mam już urządzoną w myślach i to bedzie nasz azyl taki malutki pokoik tylko mój i męża przytulny bez zbednych szaf tylko łożko szafki nocne i MY :lol: :lol: :lol:

Wolę żeby dzieci miały większe pokoje one spędzają w nich więcej czasu i potrzebują więcej przestrzeni :)

O. O. O. Aga J.g

Oprócz ograniczeń projektowych (tj. np. komin z jednej strony) też kierowałam się przede wszystkim funkcjonalnością danych pokoi. Wolę mieć przestronną garderobę, ogromniastą łazienkę i duży pokój dla dzieci. Przytulna sypialnia mi wystarczy. Taką ma nadzieję. Przy moich planach umeblowania jej większa część pokoju oznacza więcej pustej podłogi. Nie chcę mieć w sypialni żadnych szaf ani komód. Wystarczy mi duże łózko i dwie szafki nocne. No, a na to 14m, z czego 9 z wysokością powyżej 1,8m wystarczy. No i będzie przytulnie :D

Podpisuję się pod pierwszą :D Moja będzie wyglądała podobnie tylko, że wezgłowie będzie pod skosem (ściana kolankowa od 1 m), a nad łóżkiem 2 okna połaciowe (wszystko mam wymierzone). Przy 2 metrowym łóżku z każdej strony łóżka zostanie mi po 0,8m - i tam zmieszczę szafki (wstawione w ścianę kolankową, wystające z niej na ok. 15-20 cm).

Powinno być ok. Mam nadzieję, że ten skos u wezgłowia nie przytłoczy pomieszczenia.

W "nogach" łóżka będą drzwi do łazienki- i do tej ściany będzie 155cm, drugie drzwi do garderoby będą na ścianie po prawej stronie.

Qrcze, zaczynam lubić tęsypialnię :D