Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostałem decyzje o warunkach zabudowy i mam pewne pytania

Recommended Posts

Po 5 m-cach odebrałem dzisiaj decyzję o warunkach zabudowy. Chciałem się zorientować jak to jest z uprawomocnienieniem się takiej decyzji. Oprócz mnie decyzje dostanie 3 sąsiadów. Kiedy zatem decyzja się uprawomocni? Jeżeli do jednego sąsiada zostanie doręczone za 20 dni, to to znaczy, że dla mnie decyzja będzie uprawomocniona za 34 dni? Czy jest to niezależne od sąsiadów, 14 dni dla mnie liczy się od dzisiaj? Czy urząd gminy ma mi przybić jakąś pieczątke, że decyzja się uprawomocniła? Kiedy mogę wystąpić o pozwolenie na budowę?

Czy warto skarżyć gminę za przekroczenie ustawowego terminu?

Dzięki z góry za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/25677-dosta%C5%82em-decyzje-o-warunkach-zabudowy-i-mam-pewne-pytania/

14 dni od daty doręczenia ostatniego pisma. Ja czekałem jeszcze dłużej bo nie wszyscy sąsiedzi odebrali swoje listy a mianowicie 14+14+14=42 dni. 14 bo nie odebrał, kolejne 14 - awizo powtórne i ostatnie 14 dni uprawomocnienie.

Po prostu musisz chodzić do gminy albo dzwonić i pytać, a żeby decyzja stała się dokumentem a nie świstkiem papieru to musisz uzyskać pieczątkę.

Pozdrawiam

skarzyc chyba nie warto, skoro jeszcze nie masz pozwolenia na budowe,

ech te urzedniki, ktos z nimi kiedys porzadek zrobi?

wystapic o pozwolenie na budowe mozesz zaraz po uprawomocnieniu sie WZ jesli masz wszystkie inne sprawy pozalatwiane - uzgodnienia, przylacza, projekt itd, i jesli wszystko jest zgodne z WZ oczywiscie

Ja miałem podobną sytuację. Ponieważ zależało mi na czasie, to wyciągnąłem od pani urzędniczki adresy moich sąsiadów ( a byli to właściciele sąsiednich działek mieszkający w różnych częściach Warszawy). Później jeździłem, dzwoniłem i ściągałem sąsiadów do urzędu, żeby poświadczyli, że nie mają przeciwwskazań. To przyspieszyło rozpoczęcie budowy o ponad tydzień, a we wrześniu to jest dużo. Jak masz w miarę przyzwoitych sąsiadów, to spróbuj z nimi pogadać.

Jak chcesz miec to szybko za sobą to przejdź się po sąsiadach i dogadaj się z nimi co chcesz zrobić i jak to będzie wyglądało.

Przy herbacie rozmowa sie klei inaczej...

Pozdrawiam

Sprawdzone - działa !

Słuchajcie,a co może być w mojej sytuacji gdy dwóch spośród trzech sąsiadów przebywa za granicą?

Moj boże a co może być ?

Dostaniesz po takim czasie jak ja ( patrz wyżej)

"... jeżeli obywatel nie poinformował urzędu o zmianie miejsca zamieszkania, to pismo wysłane na adres ostatnio podany uważa się za doręczone..."