BobiBudo 22.08.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Witam, Pustak wentylacyjny systemowy (keramzytobeton - Konekt). Wykonane otwory na kratki kompletnie nie w tych miejscach. Jak je trwale zakleić/zaślepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.08.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Siatką zbrojącą do elewacji, smarujesz grubiej krawędzie otworu i w to wtapiasz kawałek siatki, a jak zaschnie krawędziowe przytwierdzenie gipsem lub tynkiem gipsowym szpachlujesz zakryty otwór. Łatwo, czysto, gładko i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 24.08.2020 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Dzięki... O ile dobrze rozumiem siatka jest w tym przypadku zlicowana z zewnętrzną powierzchnią pustaka. Tynkiem pokrywam siatkę i czyli mam warstwę tynku:a) na siatceb) i pod siatką (tyle co przejdzie przez oczka) Czy to oznacza, że tego "ubytku masy pustaka" nie uzupełniam? Żadną wstawką z czegokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.08.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Dzięki... O ile dobrze rozumiem siatka jest w tym przypadku zlicowana z zewnętrzną powierzchnią pustaka. Tynkiem pokrywam siatkę i czyli mam warstwę tynku: a) na siatce b) i pod siatką (tyle co przejdzie przez oczka) Czy to oznacza, że tego "ubytku masy pustaka" nie uzupełniam? Żadną wstawką z czegokolwiek? Nie, nie ma takiej potrzeby, masz tylko zamknąć otwór nie zmieniając przekroju kanału wentylacyjnego. Wiem , że może wydać się to śmieszne ale element nie przenosi żadnych obciążeń, a wprowadzenie jakiejkolwiek "przeszkody" w kanał wentylacyjny z reguły skutkuje tym, że ma co się na niej osadzać,zatrzymać, a jak się zrobi to nieumiejętnie to jeszcze coś tam można wrzucić. Nie od razu uda Ci się to ładnie zasklepić - z reguły to dwa , trzy podejścia;) ze szpachelką pomiędzy wyschnięciami, ale nic nie widać i spełnia swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 25.08.2020 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 a wprowadzenie jakiejkolwiek "przeszkody" w kanał wentylacyjny z reguły skutkuje tym, że ma co się na niej osadzać,zatrzymać, Nie no oczywiście zmniejszania przekroju nawet nie dopuszczałem. Chodziło mi raczej o „uzupełnienie przekroju” czyli wstawienie jakiejś zaślepki o grubości nie większej niż grubość pustaka. Ale może masz rację… Domyślam się, że przez oczka takiej siatki i tak przejdzie trochę zaprawy i to uzupełni (częściowo) przekrój w grubości pustaka. Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.08.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Tak przejdzie jej nawet dosyć sporo, ok 0.5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts