Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 68 mkw. za 80 tys. - to możliwe?

Recommended Posts

Widzę bloczki SOLBET - polecasz ?

I pytanie ile ich potrzeba na ściany zewnętrzne i do wewnątrz, o ile ściany wyliczę z projektu(ok 650 szt 24*24*59) to nie wiem ile potrzeba na wewnętrzne ( mam taki sam układ ścian wewnętrznych tylko inaczej okna )

I jakie są wymiary okien ? Ja wyliczyłem:

taras wnęka 250*230 ( masz potrójne, nie da się podwójnego ? )

4 sztuki 1465*1435

łazienka 565*1435

Solbet jest OK, murarze też go lubią, zwłaszcza jeśli bloczki mają uchwyty, bo łatwiej jest przenosić i układać. Trzeba tylko pamiętać, żeby te wnęki wypełnić potem zaprawą (tj. żeby nie zostały puste przestrzenie).

Nie polecam natomiast bloczków produkcji białoruskiej - są trochę tańsze, ale nawet facet ze składu mi odradzał - mówił, że klienci narzekają, więc nie będzie już ich sprowadzał. Nie wgłębiałem się w szczegóły techniczne, ale trzeba po prostu zapytać o producenta i jeśli w odpowiedzi usłyszy się "białoruski", to lepiej przemyśleć.

Bloczki zamawiałem według kosztorysu - zewnętrznych 580 szt., wewnętrznych 380. Ale którychś zwróciłem ponad paletę - chyba zewnętrznych, ale już nie pamiętam. Ważne, żeby umówić się ze sprzedawcą, że jak zostanie, to można oddać. Jeśli w tym samym składzie bierzesz kolejne materiały, to zazwyczaj nie ma problemu - samochód z HDS-em przywozi np. blachę na dach, z powrotem zabiera niepotrzebne bloczki, a skład pomniejsza twój rachunek za blachę.

Załączam zdjęcia z wymiarami okien. Jak już pisałem, szarpnąłem się na Oknoplast Winergetic, więc to była najdroższa pozycja w kosztorysie, choć wymiary raczej standardowe i zgodne z projektem. Drzwi tarasowe możesz zamówić nawet pojedyncze, ale zapłacisz fortunę. Ja początkowo planowałem drzwi z podziałem na trzy sekcje, ale z jedną (skrajną) nieruchomą, ale w tej akurat wersji coś takiego nie występuje. Proponowali mi za to dwudzielne, z jedną częścią przesuwną - piękne, ale cena zabójcza. Więc jest, jak jest :) A jak zamawiasz u producenta, to zrobią wymiary dokładnie takie, jakie sobie wymarzysz. Nawet jak zamawiasz tzw. standardowe, to i tak czekasz parę tygodni, aż zrobią.

IMG_1270.jpgIMG_1268.jpgIMG_1269.jpgIMG_1267.jpg

Edytowane przez Marcowy70

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...
  • 4 months później...
Panie Marcowy , jak dalej potoczyly sie losy budowy , mysle ze duzo osob jest zainteresowanych bo projekt dosc popularny, a

Sporo wiedzy mozna bylo wyciagnac z tego tematu .

Dzięki za dobre słowo :) A dalej było tak:

W marcu na podłodze położyłem 15 cm styropianu (5+10), a w kwietniu wjechał posadzkarz, więc już jest po czym chodzić :) Także w kwietniu założyłem hydrofor, więc można było podłączyć instalację domową... teoretycznie. Ale o tym później.

Wiosną zacząłem też szukać tynkarza. I bezskutecznie szukałem do jesieni! Bo nawet jak ktoś wykazywał zainteresowanie zleceniem i miał termin za 4-5 miesięcy, to jak zobaczył domek, to stawka wzrastała o 100 proc. Bo domek mały i daleko, a jak ktoś robi u dewelopera, to ma setki metrów w jednym miejscu, a stawka taka sama...

A zatem przez całe lato niewiele się w domku działo.

Pod koniec wakacji doszedłem do wniosku, że trzeba olać tynkowanie, ale wziąć się za ocieplanie domu, który kolejną zimę miał być już ogrzewany i to prądem. Szczęśliwie znalazłem lokalnego, solidnego fachowca, który położył styropian (15 cm grafitowego, plus siatka i jedna warstwa kleju, na listwie startowej, z kołkowaniem). Zrobił też podbitkę, więc domek mamy zamknięty. Za usługę zapłaciłem 17.000 za ocieplenie i 4.000 za podbitkę.

A ja zacząłem układać wełnę na stropie parteru, co robię do dziś :) Zaszalałem, bo wybrałem supermatę Isover, 15 cm, lambda 0,33. Pierwsza warstwa została wetknięta między belki stropowe - mata jest na tyle sprężysta, że przy rozstawie belek 60 cm nie było konieczne sznurkowanie. Dla drugiej warstwy "na krzyż" zrobiłem konstrukcję ze zwykłych desek szalunkowych ustawionych na sztorc i przykręconych do belek. Ponieważ skończył mi się budżet, co miesiąc kupuję parę rolek, pakuję do samochodu i rozkładam z pomocą syna, więc trochę to trwa.

No właśnie, budżet... Nie wiem, czy to dobrze, ale przestałem wpisywać wydatki do Excela. No bo skoro nie mam budżetu, to czego mam pilnować? :) Ustaliłem sobie listę dalszych działań wykończeniowych i realizuję ją w miarę posiadanych środków. Inaczej było w czasie budowy - miałem odłożoną kasę, więc nie mogłem przekroczyć kosztów każdego etapu. Teraz też oczywiście szukam najlepszych opcji i oglądam pięć razy każdą złotówkę, zanim ją wydam, ale nie muszę się już mieścić w żadnych limitach.

Przy okazji chciałem pochwalić najlepszą ciężarówkę na świecie - mojego opla vectrę :D Przewozi tak niesamowite materiały, że szok. Nie mówię o workach cementu czy rolkach folii, ale np. mieszczą się w nim także panele z siatki do zbrojenia betonu, 6 rolek wełny Isover albo listwy narożnikowe o długości 3 metrów - z zamkniętym bagażnikiem!

PS. Nie mogę dodawać zdjęć - ani bezpośrednio do forum, ani linków zewnętrznych. Jest jakieś ograniczenie? :(

Edytowane przez Marcowy70

W łódzkim obdzwoniłem kilku tynkarzy i wszyscy mówili o terminach za 3-4 tygdnie. Jeden tylko wyjątkowo tani (31,00 zł za Knaufa Diamanta) powiedział, że czerwiec 2022.

OMG... terminy i stawki u mnie nieosiągalne, serio. Za tynk cementowo-wapienny fachowiec przez telefon zażyczył 50 zł za mkw., a jak obejrzał chatę, to powiedział, że poniżej 90 zł mu się nie opłaca. No i może wejść dopiero za 3-4 miesiące. Z paroma innymi było podobnie. W końcu się chyba zdecyduję na płytę g-k, bo akurat ten fachowiec od ociepleń też to robi, a pokazał, że jest solidny. Ale bierze niemało, bo 55 za mkw. za robociznę na gotowo, pod malowanie.

A jak z tym ogrzewaniem w końcu wyszlo?

Kupiłem w końcu trzy konwektory po 2000 W z wifi do pokojów i drabinkę 500 W do łazienki:

https://allegro.pl/oferta/grzejnik-elektryczny-szklany-eberg-2000w-led-wifi-9658300340

https://allegro.pl/oferta/grzejnik-elektryczny-lazienkowy-drabinka-500w-led-11135461814

Mam w domku ustawione 12 st., a jak jadę tam do roboty, to godzinę wcześniej podwyższam do 15 i już pracuję w cieple. Fajna zabawa zz aplikacją :) Na przyszły rok planuję fotowoltaikę, więc byle przeżyć rachunki za tę zimę...