ryfka 18.11.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Moj mąż wymyślił sobie skarpę w ogrodziei chce do jej budowy wykorzystać gruz(pozostałość po remoncie).Czy siatka zbrojeniowa i murek oporowy z kamienia, wystarczą, żeby skarpa się nie rozmyła.Czy na takiej skarpie cokolwiek wyrośnie?Obawiam się również, że co jakiś czas trzeba będzie uzupełniać skarpę nową ziemią. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 20.11.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Moim zdaniem nic z taką skarpą nie powinno się stać. Ja mam w ogrodzie dwie, jedna ma podstawę z darni wykopanej z pod domu a druga na której założyłam skalniak (wszystko na niej rośnie super) ma podstawę z gliny która pozostała po wykopie na szambo. Dla drenażu najpierw na skarpę nasypałam gruzu ceglanego a później przysypałam ziemią. Każdą skarpę mam obłożoną na brzegu kamieniami ale tylko dla rozdzielenia ich od trawnika. Tak w ogóle to do zagospodarowania ogrodu wykorzystuję wszystko co jest "pod ręką" na przykład: gdy musieliśmy wyciąć brzoskwinie bo przeszkadzały i były za blisko fundamentów z ich gałęzi zrobiłam podpory pod rośliny pnące itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 20.11.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Moim zdaniem nic z taką skarpą nie powinno się stać. Ja mam w ogrodzie dwie, jedna ma podstawę z darni wykopanej z pod domu a druga na której założyłam skalniak (wszystko na niej rośnie super) ma podstawę z gliny która pozostała po wykopie na szambo. Dla drenażu najpierw na skarpę nasypałam gruzu ceglanego a później przysypałam ziemią. Każdą skarpę mam obłożoną na brzegu kamieniami ale tylko dla rozdzielenia ich od trawnika. Tak w ogóle to do zagospodarowania ogrodu wykorzystuję wszystko co jest "pod ręką" na przykład: gdy musieliśmy wyciąć brzoskwinie bo przeszkadzały i były za blisko fundamentów z ich gałęzi zrobiłam podpory pod rośliny pnące itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.11.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 wszystko zalezy jaka duza ta skarpa... murek z kamienia moze jej nie utrzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryfka 23.11.2004 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Trochę mnie to uspokoiło, a już myślałam, że to poroniony pomysł.Dzięki bardzo.Jeśli chodzi o wysokość skarpy to nie mam pojęcia, wszystko w rękach pomysłodawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 27.12.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 zależy też jaki spad ma skarpa. materiały mają charakterystyczny kąt, po osiągnięciu którego nic się nie obsypuje i nie obrywa. Ja mam raczej mały kont (poniżej 45 stopni) i nasadzone krzewów i drugi rok się trzyma i nie objeżdża. Pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 23.01.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Moja skarpa wygląda tak: http://foto.onet.pl/upload/8/88/_409451_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/33/39/_409453_n.jpg Na dno wykorzystałem gruz z budowy Pozdrawiam JerryS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 28.02.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 U mnie jest skarpa naturalna. Ogromna, na całej granicy działki, ma chyba około 2 m wysokości. Szukam pomysłów jak ją zabezpieczyć. Myślałam o ażurowych płytach betonowych. Czy to dobry sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 28.02.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Może i dobry, ale czy ładny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 02.03.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Może nie jest zbyt ładny, ale ja tego oglądać nie będę, bo mój dom stoi na skarpie. Bardziej martwi mnie czy taka duża skarpa może być tak zabezpieczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts