Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kłaniam się.

Mam dość nietypowy temat. Otóż przytargałem sobie do ogrodu starą pompę ręczną. Pompę wypiaskowałem, pomalowałem i jest ładnie :)

Chciałbym jednak aby oprócz walorów wizualnych miała ona również walory praktyczne - chciałem wyposażyć ją w "funkcję" kranu ogrodowego.

Dlatego też chciałbym "wpuścić" do niej rurę DN20 - od spodu aż do wylewki. Kłopot jest taki że ta rura musi być na tyle elastyczna aby nie "połamała" się na kilku dość ciasnych załamaniach. Typowy wąż ogrodowy raczej odpada - obawiam się że nie przeżyłby zbyt długo. Łączenia kolanami też nie bardzo wykonalne. Rura będzie wpięta w system nawadniania przez trójnik do rur gładkich.

I czytam o tych PE, PP, PB ale jednak nie jestem przekonany.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/256823-elastyczna-rura-34quot-do-zimnej-wody/

Kłopot jest taki że ta rura musi być na tyle elastyczna aby nie "połamała" się na kilku dość ciasnych załamaniach. Typowy wąż ogrodowy raczej odpada - obawiam się że nie przeżyłby zbyt długo. Łączenia kolanami też nie bardzo wykonalne. Rura będzie wpięta w system nawadniania przez trójnik do rur gładkich.

Najlepszym rozwiązaniem do tego jest rura elastyczna nierdzewna - taka stosowana do podłączeń paneli słonecznych - a można odcinek rury z końcówkami kupić na All...ro za 15-25 zł za 1 mb , a więcej Ci nie potrzeba.

nierdzewna.jpgnierdzewna końcówki.jpgnierdzewna zacisk.jpg

Przez początkowy - czyli wylewkę pompy wprowadzasz drut i przywiązujesz do już skręconej rury z zasilaniem. Ciągnąc wprowadzasz do wnętrza pompy i do wylewki - ze względu że końcówkę możesz mieć za-zbrojoną z dowolną średnicą

nierdzewna końcówka 2.jpg

dobierasz odpowiednią średnicę odpowiedniego perlatora - wycofując wąż zasilania "licujesz z "dzióbkiem" pompy - jest ładnie i estetycznie.

• Like 1
https://forum.murator.pl/topic/256823-elastyczna-rura-34quot-do-zimnej-wody/#findComment-7832199