Speed024 04.10.2020 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 A więc już po.Dom z jednej strony został całkowicie odkopany na głębokość 1,5 m i przez tydzień czasu tak stał , zrobiłem przy nim hydroizolację/termoizolację i część drenażuTak z ciekawostki fundament ma grubość 60 cm.Także nie ma co panikować z tymi 3 metrami itd. może w przypadku starego budynku gdzie ma fundament wykonany z otoczaków itd. Nie chcę zakładać kolejnego tematu to zapytam się tutaj, co sądzicie o drenażu wewnętrznym, ma on sens ?Bo czytałem na internecie różne opinie że na gruntach spoistych (glina, ił) nie ma sensu go robić, bo jak zrobiłem u siebie odwierty okazuje się że poziom wód gruntowych jest na wysokości tam gdzie chce mieć lanego chudziaka. I pytanie czy robić drenaż pod posadzkowy i czy on ma sens, czy po prostu wylać chudziaka na ziemi żwir-piasek i grubości 12 cm zbrojonego i zastosować izolację typu średniego ? Np. Izohan WL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankanty 07.10.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Część, nie mogę znaleźć konkretnego tematu ale mam nadzieję, że tutaj znajdę pomoc. Jest możliwość samodzielnego osuszenia zawilgociałych ścian w podpiwniczeniu (dom z lat 60), czy raczej zwrócić się tutaj o pomoc do specjalistów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.10.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Część, nie mogę znaleźć konkretnego tematu ale mam nadzieję, że tutaj znajdę pomoc. Jest możliwość samodzielnego osuszenia zawilgociałych ścian w podpiwniczeniu (dom z lat 60), czy raczej zwrócić się tutaj o pomoc do specjalistów? Lepiej zwrócić się do specjalistów Znają może temat, środowisko, wiedzą jak postąpić - jaki system zastosować bo nawet cenowo różne systemy różnie kosztują, a po co dwukrotnie wydawać pieniądze skoro pierwszy może okazać się nieskuteczny. Może będzie trzeba skorzystać z aplikacji krystalizujących cieczy - bo dom ma parę lat, albo wystarczy go odkopać i zaizolować - Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankanty 13.10.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Dziękuje za podpowiedź, zacznę się w takim razie rozglądać za jakąś konkretną firmą. A to się da całkowicie osuszyć? No i co z płytą wylaną dokoła domu (szerokość ok. 70cm) jeśli rzeczywiście będzie trzeba odkopać i zaizolować fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 A to się da całkowicie osuszyć? Osuszyć to raczej nie, tą metodą da się skutecznie odizolować - osuszenie będzie już zależało od wentylacji i sposobie jej odprowadzenia poza obręb budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts