Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare fundamenty hydroizolacja

Speed024

Recommended Posts

A więc już po.

Dom z jednej strony został całkowicie odkopany na głębokość 1,5 m i przez tydzień czasu tak stał , zrobiłem przy nim hydroizolację/termoizolację i część drenażu

Tak z ciekawostki fundament ma grubość 60 cm.

Także nie ma co panikować z tymi 3 metrami itd. może w przypadku starego budynku gdzie ma fundament wykonany z otoczaków itd.

Nie chcę zakładać kolejnego tematu to zapytam się tutaj, co sądzicie o drenażu wewnętrznym, ma on sens ?

Bo czytałem na internecie różne opinie że na gruntach spoistych (glina, ił) nie ma sensu go robić, bo jak zrobiłem u siebie odwierty okazuje się że poziom wód gruntowych jest na wysokości tam gdzie chce mieć lanego chudziaka. I pytanie czy robić drenaż pod posadzkowy i czy on ma sens, czy po prostu wylać chudziaka na ziemi żwir-piasek i grubości 12 cm zbrojonego i zastosować izolację typu średniego ? Np. Izohan WL

Część, nie mogę znaleźć konkretnego tematu ale mam nadzieję, że tutaj znajdę pomoc. Jest możliwość samodzielnego osuszenia zawilgociałych ścian w podpiwniczeniu (dom z lat 60), czy raczej zwrócić się tutaj o pomoc do specjalistów?

Lepiej zwrócić się do specjalistów

Znają może temat, środowisko, wiedzą jak postąpić - jaki system zastosować bo nawet cenowo różne systemy różnie kosztują, a po co dwukrotnie wydawać pieniądze skoro pierwszy może okazać się nieskuteczny.

Może będzie trzeba skorzystać z aplikacji krystalizujących cieczy - bo dom ma parę lat, albo wystarczy go odkopać i zaizolować - Pozdrawiam

• 3 weeks później...