maciejncl 23.08.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Mam prośbe, możecie mi polecić oczyszczalnie biologiczną? Przeglądałem forum, ale jest duży przesyt informacji. 5 osobowa rodzinaBrak basenów/jacuzzi/itpWysoka woda (1,5m do 0,5m)Grunt to pył/piaski/żwir Bardzo proszę o nie dodawanie postów odnośnie Traidenis, widzę, że na forum podłącza się dużo osób z tej firmy. Dziękuje bardzo! Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez maciejncl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 23.08.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Mnie też to ciekawi czy coś takiego istnieje, chciałem zamontować ale po obecnym ulewnym roku jestem przekonany że u mnie nie jest możliwe zamontowanie oczyszczalni biologicznej , woda stoi na łące , polu , wokół domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 24.08.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Trzeba sobie zdawać sprawę, że czasem nie da się wykonać oczyszczalni, np. gdy woda stoi na łące, czy wokoło domu. Po to są szamba szczelne i aby były szczelne to trzeba zamontować coś porządnego i raczej nie z betonu. Jeśli woda gruntowa jest na działce płytko, a jej poziom jest zmienny można zrobić odprowadzenie do drenażu w nasypie. Zaznaczam, że pisze o tym w pierwszej kolejności, jako najważniejszej sprawie. Problem to wielkość nasypu, jego wysokość oraz wielkość działki, czyli tym samym ilość miejsca na nasyp. Przy poziomie 0,5-1,5m wody, to nasyp o wysokości co najmniej z 1m. W oko nie bija taki do 0,4m, więc może to być problem z wyglądem. Nasyp takiej wysokości robi się jako długi wał lub "zgina się " w rogu działki w "L". Jak sobie już wymyślicie jak to zlokalizować i ile ma być metrów drenażu to dopiero później zaczyna być "ból głowy" z wyborem oczyszczalni i reszty elementów do takich warunków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micharak 10.10.2023 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Jeśli zależy Ci na wyborze odpowiedniej oczyszczalni biologicznej do obszarów o wysokich wodach gruntowych, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii: System drenażu: W obszarach o wysokim poziomie wód gruntowych ważne jest, aby oczyszczalnia była wyposażona w odpowiedni system drenażu lub drenażu podpowierzchniowego, który pozwoli na odprowadzenie oczyszczonej wody do gleby, pomijając poziom wód gruntowych. Wodoszczelność: Oczyszczalnia biologiczna powinna być wodoszczelna, aby uniknąć wycieków nieoczyszczonej wody do wód gruntowych. Wybierając urządzenie, upewnij się, że jest ono zaprojektowane z myślą o ochronie przed przesiąkaniem. Zgodność z przepisami: Sprawdź, czy oczyszczalnia biologiczna spełnia obowiązujące przepisy i normy dotyczące ochrony środowiska i jakości wody. Konsultacja z ekspertem: Zawsze warto skonsultować się z inżynierem lub specjalistą od systemów oczyszczania wody, który pomoże Ci dobrać odpowiednią oczyszczalnię do konkretnych warunków gruntowych. Konserwacja i nadzór: Upewnij się, że system jest odpowiednio konserwowany i monitorowany, aby zapewnić jego skuteczność i trwałość, zwłaszcza w trudnych warunkach. Jeśli jesteś zainteresowany produktami firmy Avitech https://avitech.pl/, skontaktuj się bezpośrednio z nimi lub odwiedź ich stronę internetową, aby dowiedzieć się, czy oferują rozwiązania dostosowane do obszarów o wysokich wodach gruntowych oraz uzyskać konkretne informacje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts