Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne od stolarza - problem...

Recommended Posts

Drodzy,

proszę o radę dotyczącą drzwi wewnętrznych, które wykonał nam stolarz na wymiar.

Nie znam technicznych niuansów wykonania drzwi. Zamówiliśmy drzwi drewniane, oczywiście wykonane na wymiar, lakierowane na wybrany kolor, itp.

Po roku drzwi wyglądają następująco - dodam, ze każde zdjęcie przedstawia inną parę drzwi i żadne z uszkodzeń nie jest mechaniczne tzn. od uderzenia/obicia/stukniecia/itp.

Łącznie problem dotyczy kilkunastu par drzwi.

Gdzie był błąd, co z tym zrobić - jak to ratować i jaki to byłby koszt ?

IMG_1823.jpg

IMG_1824.jpg

IMG_1826.jpg

IMG_1828.jpg

IMG_1831.jpg

Edytowane przez koszałek opałek

Reklamacja. Nawet jak nie ma faktury czy pisemnej gwarancji to zwykła przyzwoitość karze ten bubel poprawić. Wyglada na słabe drewno które pęka i taki sam lakier. Stolarz powinien wiedzieć jak to naprawić.

Niestety "twórca" tego nie naprawi, zresztą nawet nie chcę, żeby sie już dotykał do tych drzwi.

Pytanie jest w takim razie jest o orientacyjny koszt naprawy. Czy mówimy tu o zeszlifowaniu całkowitym lakieru, naprawie ( szpachlówka??) pęknięć i lakierowanie od nowa ?

Nie znam się, ale dokładnie takie mam podejrzenia. Niedosuszone, słabo poklejone (lub wcale?), dziury po sękach wypchane szpachlą. Może i za słabo poczopowane. Nie wiem czy dobry lakier jest w stanie wytrzymać taką pracę materiału.

Spodziewam się tam najgorszego.

Na fb jest grupa "Drewno moje hobby". Wrzuć tam fotki - zobaczy je tysiące stolarzy to i może coś podpowiedzą.