Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie zlewozmywaka i zmywarki - doprowadzenie wody

wojm09

Recommended Posts

Dzień dobry, jestem nowy na forum. Witam forumowiczów. To mój pierwszy post, choć forum czytam od dawna :)

Jestem w trakcie remontu. Pierwsze mieszkanie, stara kamienica. Instalacja wodna jest dosyć stara i mam nadzieję znaleźć odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań.

Opiszę sytuację:

1. W mieszkaniu jest tylko 1 pion kanalizacyjny, który znajduje się w łazience. Woda z syfonów i wszystkie odprowadzenia trafiają właśnie tam.

2. Woda spływa bez problemu gdy się odkręci w wannie/umywalce. Jest jednak problem, że wybija wodę do wanny, gdy pralka pierze i wypompowuje pod dużym ciśnieniem. Poprzedni właściciele mówili, że wcześniej tak nie było. Może gdzieś coś się przytkało?

3. Generalny remont łazienki i nową instalację wodną planujemy za rok, bo ma być robione CO, więc dopiero po tym.

I tu mam problem:

Wstawię zdjęcie, gdzie będzie kuchnia.

Wydaje mi się, że rury doprowadzające ciepłą i zimną wodę znajdują się za nisko, bo prawie przy podłodze. Czy może to funkcjonować tak, jak jest? Nie ma tam obecnie zaworów odcinających, będę je montował. Kontakt chcemy usunąć i zrobić go znacznie dalej od rur.

Czy mogę podłączyć zlew i zmywarkę, gdy rury są tak nisko? Nie będzie problemów z ciśnieniem? Czy jeśli podczas prania, wodę wybija w wannie, to może być ten sam problem ze zmywarką?

Bardzo proszę o porady. Dziękuję

:sick: Przykro mi , ale mam blokadę z zapodaj.net.

Twoje objawy jednak sugerują , że masz zbyt małe przekroje rur, dodatkowo mogą być zanieczyszczone , ale przede wszystkim jest zbyt duża odległość urządzeń od pionu , przez co odpowietrzenie/napowietrzenie kanalizacji działa nieprawidłowo.

Trzeba zamontować na rury odpływowe napowietrzniki kanalizacji - szczególnie przy pralce i zmywarce - te urządzenia posiadające pompki najczęściej odprowadzają wodę całym przekrojem rury 32.

Niskie zamontowanie zaworów przyłączeniowych nie wpływa na ciśnienie , ani niemożliwość podłączenia zmywarki. Na wyposażeniu powinny być odpowiednio długie wężyki przyłączeniowe(można je również zakupić).

Dziękuję Ci za odpowiedź! Bardzo mi to pomogło.

Może napowietrzacze pomogą i udrożnienie, bo faktycznie długość całej instalacji jest dość spora. Całość może mieć około 4m.

Dla rozjaśnienia wrzucam jeszcze zdjęcia na innym portalu.

https://ibb.co/k43s6gH

https://ibb.co/Jk795nh

Dzięki!