dannas 18.11.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Według kierownika budowy powinienem zrobić tak folia, dalej styropian, rury koniecznie w peszlach plastikowych lub otulinie, druga warstwa styropianu, ew. druga warstwa folii, siatka i beton. Bez wycinania bruzd w styropianie. Hydraulik mówi, że nie potrzebna jest folia pod styropianem, a rurki najlepiej przykryć w całości styropianem (wycinając bruzdy w górnej warstwie (bez peszli i otuliny). Według niego folia na styropianie jest lepszym rozwiązaniem bo beton nie wleje się między arkusze styropianu i dbierze ciepło. Podobno dając dwie folie pod spód i na wierzch narażamy się na "kiszenie" środka Proszę o Wasze opinie. Jak robiliście to u Siebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 18.11.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Na chudziaka folia, rury i całe to ustrojstwo??? Po pierwsze, niech kierownik budowu poczyta gdzieś o izolacji pozomej chudego betonu.U mnie zrobiłem piewsze izolację Papa na lepiku z zakładem ok 15 cm. zalana szczelnie lepikiem. Na to folia,jedna warstwa styropianu 5cm ,druga na tzw. mijankę też 5 cm z tym ,że w drugiej układałem wszystkie rury koniecznie w peszlach.Na to jeszcze raz folia , siatka zbrojeniowa 10x10 cm drut 3 mm, i wylweka.Na części domu mam podłogówkę, więć na całość pro-forma dodałem plastysikatora.Nic się nie łuszczy ,nie pęka jak do tej pory.Ponad Półtora roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.11.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Jak wyzej, tylko bez folii na papie. Szczerze mowiac nie rozumiem idei tej dodatkowej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannas 18.11.2004 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Nie dopisałem, że dom jest podpiwniczony (piwnice ogrzewane) a chodzi mi o wylewki na parterze. Rozumiem, że peszle na rury są niezbędne. Pierwsza wersja kierownika była bez drugiej folii na styropianie. Czy tak będzie ok? Czy może folię dać tylko na wierzch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.11.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Pierwsza wersja kierownika była bez drugiej folii na styropianie. Czy tak będzie ok? Czy może folię dać tylko na wierzch? Nie bedzie OK bo bedzie sie beton wlawal miedzy plyty styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannas 18.11.2004 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 To może darować sobie folię pod styropian??Czy dawać dwie?? Jakie peszle zakładać na rury? zostało mi trochę rury karbowanej na przewody elektryczne, może coś takiego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 18.11.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 WitamJak na papę zklejaną lepikiem dasz styropian, to lepik rozpuści styropian na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannas 18.11.2004 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Nie będzie papy. Pod parterem jest piwnica. Tylko co z tą folią? i peszlami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.11.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 A jak powininen wyglądać przekrój z ogrzewaniem podłogowym??Jak również powinienen wyglądać przekrój ogrzewania podłogowego na poddaszu?? (na stropie)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 18.11.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Na chudziaka folia, rury i całe to ustrojstwo??? Po pierwsze, niech kierownik budowu poczyta gdzieś o izolacji pozomej chudego betonu. U mnie zrobiłem piewsze izolację Papa na lepiku z zakładem ok 15 cm. zalana szczelnie lepikiem. Na to folia,jedna warstwa styropianu 5cm ,druga na tzw. mijankę też 5 cm z tym ,że w drugiej układałem wszystkie rury koniecznie w peszlach.Na to jeszcze raz folia , siatka zbrojeniowa 10x10 cm drut 3 mm, i wylweka.Na części domu mam podłogówkę, więć na całość pro-forma dodałem plastysikatora.Nic się nie łuszczy ,nie pęka jak do tej pory.Ponad Półtora roku. Zgadzam się z joogjan. Tylko nie rozumiem, dlaczego wiele osób jeszcze nadal daje sobie pod podłogę włożyć te śmierdzące papy i lepiki... Ja daję na chudziaka (zamiast papy, lepiku i folii) podwójnie folię dobrej jakości (i odpowiedniej grubości). Dalej tak samo: styropian 2x5cm na mijankę, w górnej warstwie styropianu rureczki, na to znów folia po to właśnie, żeby zaprawa nie wciekała na styropian. Potem siatka i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.11.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Rav a co to jest ta folia dobrej jakości?? Jaką ty masz?? Ile takie usrojstwo kosztuje?? Czy dobrze zrozumiałem, że położyłeś 2 x 5 cm styropianu i dopiero na wierzch tej drugiej piątki dałeś rurki?? (w peszlach??) a czy wyżłobiłeś na nie bruzdy?? I dopiero na to dałeś folię tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 19.11.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Rav a co to jest ta folia dobrej jakości?? Jaką ty masz?? Ile takie usrojstwo kosztuje?? Czy dobrze zrozumiałem, że położyłeś 2 x 5 cm styropianu i dopiero na wierzch tej drugiej piątki dałeś rurki?? (w peszlach??) a czy wyżłobiłeś na nie bruzdy?? I dopiero na to dałeś folię tak?? Nie pamiętam marki folii ani ceny (sprawdzę i dam znać później). Ale nie ma to większego znaczenia, jeśli na wszelki wypadek dasz 2 warstwy. Trzeba tylko pamiętać, żeby była to grubsza folia niż zwykła (grubsza niż 0,2mm). Poza tym ważne jest, żeby przed ułożeniem folii na chudym betonie, dobrze go zamieść, żeby nie zostały żadne kamiuszczyki mogące przebić folię. Chociaż jak dasz podwójnie grubą folię, to prawdopodobieństwo jest niewielkie. Poza tym dając dwie warstwy folii pod styropian możesz sobie pięknie to połączyć z izolacją poziomą fundamentów, na zakładkę, sklejając taśmą. Nie ma szans, żeby wilgoć znalazła drogę do domu... Co do rurek to nie tak. Rurki go grzejników idą w górnej warstwie styropianu (wyżłobione są rowki), w peszlach naturalnie. Rurki do podłogówki na styropianie of course... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 19.11.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Mój instalator tez zaproponował układanie styropianu na chudziaku bez jakiejkolwiek folii ale za to na mleczku cementowym - po to aby styropian idealnie leżał - ale jakos mi sie to "nie widzi" - położę jednak folię i na styropian ponownie - ale już srebrną żeby odbijała ciepło od rurek podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 19.11.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Nie dawać folii po styropian... ? Hhmmm... Zdecydowanie odradzałbym. Mleczko cementowe to jest cement z wodą przecież. Co to ma wspólnego z izolacją przeciwwilgociową...? A izolację poziomą na fundamentach masz, czy też mleczko... Przepraszam, żartowałem. Mleczkiem możesz pęknięcia zaspawać, potem zamieć chudziak, daj folię i dobrze połącz ją z izolacją poziomą fundamentów. Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannas 19.11.2004 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 A na styropian też folię czy lać beton bezpośrednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 19.11.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 A na styropian też folię czy lać beton bezpośrednio? skoro jest to jastrych na podłożu podpiwniczonymto kolejne warstwy powinny byc takie; -styropian w dwóch warstwach zależnie od grubości bezpośrednio na podłoże -folia budowlana lub z ekranem aluminiowym -jeśli ogrzewanie podłogowe to oczywiscie na folii, w przypadku rur do grzejników to w styropianie lecz pod folią -przy ścianie taśma dylatacyjna - w jastrychu plastyfikator i włókna polipropylenowe jako zbrojenie przeciwskurczowe -zlecić wykonanie doświadczonej ekipie posiadającej tzw MIKSOKRET co oznacza pompe do jastrychu w razie pytań w miarę możliwości odpowiem pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannas 20.11.2004 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Dobra, czy może zaszkodzić jeżeli damy folię pod styropian i na styropian??Czy nie będzię to działało jak kompres?? Nie przedobrze?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 20.11.2004 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Dobra, czy może zaszkodzić jeżeli damy folię pod styropian i na styropian?? Czy nie będzię to działało jak kompres?? Nie przedobrze?/ folia pod spodem ulegnie przetarciu więc do niczego nie służy a folia na styropianie stanowi potrzebną tak warstwę poślizgową skoro jest to jastrych pływający pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.11.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 folia pod spodem ulegnie przetarciu więc do niczego nie służy a folia na styropianie stanowi potrzebną tak warstwę poślizgową skoro jest to jastrych pływający Dawno takich bzdur nie czytalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 21.11.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 folia pod spodem ulegnie przetarciu więc do niczego nie służy a folia na styropianie stanowi potrzebną tak warstwę poślizgową skoro jest to jastrych pływający pozdrawiam janzar Są to takie bzdury, że sam się dziwię, że to w ogóle skomentowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts