Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka i izolacje

dannas

Recommended Posts

folia pod spodem ulegnie przetarciu więc do niczego nie służy a folia na styropianie stanowi potrzebną tak warstwę poślizgową skoro jest to jastrych pływający

Dawno takich bzdur nie czytalam :)

Grzecznie odpowiadam ,że aby pomagać radą innym należy na tym się znać.

Jeśli pewne sformulowania są nie jasne chętnie odpowiem.

Niewiara i niewiedza są tak samo szkodliwe.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

folia pod spodem ulegnie przetarciu więc do niczego nie służy a folia na styropianie stanowi potrzebną tak warstwę poślizgową skoro jest to jastrych pływający

pozdrawiam janzar

Są to takie bzdury, że sam się dziwię, że to w ogóle skomentowałem... :-?

OK, janzar, przepraszam z tymi bzdurami, może troszkę za ostro...

Co do moich kompetencji, to akurat nie bardzo masz możliwości je oceniać lub podważać, ponieważ nie miałeś okazji ich sprawdzić. Ale wierz mi, nie jedną izolację widziałem w życiu.

Co do przecierania się folii pod styropianem... Nie podejmuję polemiki.

Masz tupet...

No dobra. To wyjasnij dlaczego Twoim zdaniem folia pod styropianem ulegnie przetarciu. Zawsze myslalam, ze zeby cos przetrzec to trzeba tym trzec.

Wyjasnij mi rowniez co rozumiesz pod pojeciem podlogi plywajacej, bo chyba cos innego niz ja. I dlaczego ta podloga musie miec poslizg (na foli)

Masz tupet...

No dobra. To wyjasnij dlaczego Twoim zdaniem folia pod styropianem ulegnie przetarciu. Zawsze myslalam, ze zeby cos przetrzec to trzeba tym trzec.

Wyjasnij mi rowniez co rozumiesz pod pojeciem podlogi plywajacej, bo chyba cos innego niz ja. I dlaczego ta podloga musie miec poslizg (na foli)

http://www.muratordom.pl/6658_2125.htm

Oświadczam ,że nie mam tupetu lecz doświadczenie i wiedzę na ten temat ,którą ciągle pogłębiam .

Pozdrawiam Jan Zaremba

Niemniej jednak nie odpowiedziales na moje dwa pytania mimo wczesniejszej zachety do jej zadawania. We wskazanym przez Ciebie linku tez nie znalazlam odpowiedzi. Wiec ?

JoShi napisał:

ODPOWIADAM

1,-folia pod styropianem na podłożu podpiwniczonym położona na chudym betonie ulegnie przetarciom z powodu ruchom jastrychu np, podczas nagrzewania sie oraz stygniecia w przypadku ogrzew. podłogowego lub zwiekszonej wilgotności latem i zmniejszonej zimą,

z tego też powodu stosuje się taśmę dylatacyjną przyścienną oraz dylatacje konstrukcyjne lub skurczowe

2,-posadzka pływajaca to to warstwa nie związana na stałe z podłożem lub ze ścianą,ktorą cechuje rozszerzalność

skoro pod spodem jest styropian a przy scianie taśma to jest to jastrych pływajacy

parkieciarze znają to zjawisko niedopuszczając do kontaktu parkietu ze ścianą a płytkarze w miejscu styku płytek ze ścianą stosuja silikon jako połaczenie elastyczne

http://www.bauherr.de/baukonstruktion/estrich.htm#10.3.

w swojej praktyce wykorzystuje tez wiedzę innych

oto odnośnik do niemieckiej strony o jastrychach pozdrawiam JZ

Jakiego rzedu ruch (mowie o odleglosciach i predkosciach) przewidujesz dla jednego metra kwadratowego podlogi ? Innymi slowami jak bardzo i jak szybko bedzie sie ten metr podlogi przesuwal ? Acha i z jakiego powodu bedzie przesuwal sie styropian ?

skoro pod spodem jest styropian a przy scianie taśma to jest to jastrych pływajacy

To w takim razie dla lepszego poslizgu nalezy jeszcze posmarowac folie wazelina...

Jakiego rzedu ruch (mowie o odleglosciach i predkosciach) przewidujesz dla jednego metra kwadratowego podlogi ? Innymi slowami jak bardzo i jak szybko bedzie sie ten metr podlogi przesuwal ? Acha i z jakiego powodu bedzie przesuwal sie styropian ?

To w takim razie dla lepszego poslizgu nalezy jeszcze posmarowac folie wazelina...

ok bardzo śmieszne pozdrawiam jz

Chciałbym uderzyć się w pierś i przyznać rację Janzarowi. Pierwsze 3 posty są napisane w ten sposób, jakby była to izolacja na chudziaku w domu niepodpiwniczonym - podłoga na gruncie.

Nie doczytałem środkowego postu, gdzie dannas napisał, że dom jest podpiwniczony i w dodatku piwnica jest ogrzewana.

To zmienia postać rzeczy. Folia pod styropianem jest oczywiście zbędna.

jak chcesz dawac izolacje to papa termozgrzewalna

To ja wiem, tylko, ze chce sie dowiedziec na jakiej podstawie ta folia sie bedzie przecierac i jak to jest z tym jastrychem, ktory musie miec pod soba folie, zeby miec poslizg. A kolega, ktory takie poglady lansuje jest gluchy na moje prosby o wyjasnienie tych zjawisk.

To zmienia postać rzeczy. Folia pod styropianem jest oczywiście zbędna.

I kazda inna izolacja przeciwwilgociowa ?

Tak, nie jest potrzebna izolacja przeciwwilgociowa, jeśli pod spodem masz ogrzewaną, zaizolowaną przeciwwilgociowo kondygnację.

Przed czym będziemy izolować?

Chyba, że ktoś ma staw w piwnicy... :lol:

Tak, nie jest potrzebna izolacja przeciwwilgociowa, jeśli pod spodem masz ogrzewaną, zaizolowaną przeciwwilgociowo kondygnację.

Przed czym będziemy izolować?

Chyba, że ktoś ma staw w piwnicy... :lol:

1. Przecietna piwnica nie jest ogrzewana.

2. Podloga ta bedzie sie stykac ze siana piwnicy, zapewne betonowa wiec nie jest bezpodstawne zaizolowanie jej od gory.

W tym przypadku mówimy o piwnicy ogrzewanej, tak napisał dannas.

Izolacja przeciwwilgociowa podłogi to co innego niż izolacja przeciwwilgociowa ścian.

Podłoga nie będzie stykała się ze ścianami, od ścian robi się dylatacje.

No ta czesc podlogi na ewentualnym styropianie nie bedzie sie stykala, ale strop czy jak to nazwac, przeciez nie bedzie lewitowal :)

Daj spokój JoShi, to jak robi się wszelkie izolacje ścian i stropów można znaleźć wszędzie. Zapewniam Cię, że ten strop nie powinien być wilgotny i nie trzeba się od niego za wszelką cenę izolować.

Poczytaj o tym na Forum lub na stronach typu muratordom...

Ja sie nie upieram, ale o przesieraniu sie folii pod styropianem i o poslizgu jastrychu na folii nie udalo mi sie nigdzie poczytac, a kolega janzar obiecal wytlumaczyc.