Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka i izolacje

dannas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już dawno wiem (dzięki Janzarowi :D ) co należy i jak wykonać, jednak chodziło mi o cos innego...

Otóż chciałem sie dowiedzieć jaką papę stosują forumowicze?

Czy zgodnie z zaleceniami fachowca (czyli termozgrzewalną) czy też zwykłą papę smarowaną na łączeniach jakimś wodnym mazidłem.

to może ja się też czegoś dowiem, mam piwnicę nieogrzewaną, to co powinnam dawać folię pod styropian? I ile styropianiu 10 cm?

jesli piwnica ma być nie ogrzewana to wystarczy izolacja przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci czyli papa termozgrzewalna na to folia jako warstwa poślizgowa i jastrych o gr min. 5 cm

jeśli ma być w przyszłości ogrzewana to min 5 cm styropianu to podstawa

-papa termozgrzewalna podkładowa

-folia

-styropian

-folia

-jastrych

pozdrawiam janzar

ja bym tam żadnej srodliwej papy nie dawał. Poza tym jak na taką papę ta się styropian to chyba istnieje prawdopodobieństwo że go zezre. Ja mam tak:

folia

styropian na mijankę

folia rureczki w peczlach

nie jest to zadna papa smrodliwa tylko papa termozgrzewalna a na niej folia

jesli daleś tylko folię to ulegla ona juz przekłuciu w tysiącach miejsc

umiesz sobie wyobrazić ile to jest 0,2 mm a powierzchnia na której położona była folia była porowata ...

a idę lepiej do spania

janzar - a ta papa ma być też pod ścianą (znaczy się kłaść jeszcze przed stawianiem murów) czy nie?

Część piwnicy będzie ogrzewana, więc jak najbardziej położę styropian, mam nadzieję że 10 cm wystraczy?

A! Wyczytałam gdzieś ostatnio, że można też ocieplać sufit w piwnicy jeśli jest ona ogrzewana, tylko nie wiem czy to zamiast ocieplania stropu na górze czy jedno i drugie.

janzar - a ta papa ma być też pod ścianą (znaczy się kłaść jeszcze przed stawianiem murów) czy nie?

Część piwnicy będzie ogrzewana, więc jak najbardziej położę styropian, mam nadzieję że 10 cm wystraczy?

A! Wyczytałam gdzieś ostatnio, że można też ocieplać sufit w piwnicy jeśli jest ona ogrzewana, tylko nie wiem czy to zamiast ocieplania stropu na górze czy jedno i drugie.

jesli nie ma jeszcze pierwszej warstwy to właśnie położyć papę termo na fundamecie z zakładem około 20 do wewnątrz aby można było w przyszłości zgrzać do niej izolacje poziomą

jeśli piwnica jest ogrzewana nie ma potrzeby izolowania termicznego stropu pod warunkiem ze styropian leży już na podłożu i min. 5 cm

Czesc.

Przeczytalem caly watek. Nietstey nie znalazlem odpowiedzi dla siebie.

Mam ten problem, ze chudziak konczy sie 8 cm ponizej izolacji poziomej fundamentow, ktora zrobiona jest z papy. Jak zauwazylem papa ta jest dosc sztywna i teraz zastanawiam sie jak polaczyc izolacje podlogi z izolacja pozioma fundamentow. Jesli dam pape, jak mi sie radzi w tym watku, to boje sie, ze ulegnie uszkodzeniu przy probie zagiecia ( bo jak sadze naleza ja nagiac pod katem 90 stopni)

Dodam, ze podloze to piasek i jest niski poziom wod gruntowych

Jak dobrze wykonac pozioma izolacje podlogi w moim przypadku

POmozcie

Emil

Małem zamiar dać folię na chudziak pod styropian bez papy, ale jak mnie Janzar nastraszył z tymi milionami dziurek, to zacząłem się zastanawiać. :roll: Przecież styropian nie podciąga kapilarnie wody. :roll:

Naszły mnie też wspomnienia.

Podczas powodzi we Wrocławiu wody gruntowe podniosły się i podtopiły mi piwnicę przez posadzkę betonową na jakieś 15cm. Jak wody opadły posadzka wyschła. Ucierpiały trochę meple z płyt paździerzowych ale na drewnianych nie zrobiło to wrażenie. Nie ma śladu wilgoci, żadnego grzyba ani pleśni. Wątpię czy pod posadzką w piwnicy mam jakąkolwiek izolację.

Może jest więc to tylko dmuchanie na zimne?

:wink:

Halo, nie odpowiedzieliście EMILOWI- ja też mam chudziaka 8 cm poniżej izolacji przeciwwilgociowej ścian- jak połączyć obie izolacje, ściany i posadzki- Czy papę- izolację ściany połączyć np. z folią ułożoną na 8 cm. styropianie (poziomy by się zgadzały)?

Idąc dalej chciałbym zapytać, czy w takim przypadku wylewając chudziaka poniżej poziomu izolacji poziomej ścian należy odizolować chudziaka od ścian (zwłaszcza zewnętrznych), np. za pomocą pasków styropianu?

Hej rafallogi,

milo slyszec ze ktos ma podobne problemy, no coz, pewnie cala reszta ma zrobiona "jak Bóg przykazal"

Jak bedziesz mial jakies pomysly to podziel sie please wiedza. co do oddzielenia chudziaka od scian to ja tego nie mam. Nie wydaje mi sie to konieczne o tyle, ze na tym bedzie styropian,a wylewka bedzie miala dylatacje, wiec nie powinno sie nic przenosic

emil

Czesc.

Przeczytalem caly watek. Nietstey nie znalazlem odpowiedzi dla siebie.

Mam ten problem, ze chudziak konczy sie 8 cm ponizej izolacji poziomej fundamentow, ktora zrobiona jest z papy. Jak zauwazylem papa ta jest dosc sztywna i teraz zastanawiam sie jak polaczyc izolacje podlogi z izolacja pozioma fundamentow. Jesli dam pape, jak mi sie radzi w tym watku, to boje sie, ze ulegnie uszkodzeniu przy probie zagiecia ( bo jak sadze naleza ja nagiac pod katem 90 stopni)

Dodam, ze podloze to piasek i jest niski poziom wod gruntowych

Jak dobrze wykonac pozioma izolacje podlogi w moim przypadku

POmozcie

Emil

Nie zaginaj papy. Możesz spokojnie dać 8 cm styropianu na chudziak a na nim położyć izolację poziomą, którą znakomicie połączysz z izolacją poziomą ścian. Pamiętaj tylko, żeby na styropianie nie dawać papy na lepiku z wiadomych powodów :roll: Lepiej dobrej jakości folia.

Na to możesz robić wylewkę lub dołożyć izolacji cieplnej w postaci styropianu i dopiero wylewkę.

Halo, nie odpowiedzieliście EMILOWI- ja też mam chudziaka 8 cm poniżej izolacji przeciwwilgociowej ścian- jak połączyć obie izolacje, ściany i posadzki- Czy papę- izolację ściany połączyć np. z folią ułożoną na 8 cm. styropianie (poziomy by się zgadzały)?

Idąc dalej chciałbym zapytać, czy w takim przypadku wylewając chudziaka poniżej poziomu izolacji poziomej ścian należy odizolować chudziaka od ścian (zwłaszcza zewnętrznych), np. za pomocą pasków styropianu?

Czy dasz dylatację czy nie to i tak chudziak zdylatuje się po pewnym czasie sam, tzn. odparzy się w miejscach styku ze ścianami fundamentowymi i powstaną małe szpary. To normalne. Duża powierzchnia chudziaka pracuje inaczej niż ściany fundamentowe.

Dlatego w takim wypadku można dać minimalną dylatację chudziaka od ścian np.: 1cm miękkiego styropianu FS15 lub nawet FS12. Nie zaszkodzi.

O.K. Ale jak chcialem w drugiej warstwie styropianu polozyc rury cwu i co

I jak to zgrac z polozeniem folii na pierwszej warstwie?

BOje sie ze jak poloze folie a potem wejda fachowcy na kladzenie rurek w styropianie na tej folii, to folii zostana nici

poza tym zakladajac ze warstwy styropianu beda dwie (8 + 4cm) , to czy w tej drugiej warstwie zmieszcza sie te rury?

macie jakies pomysly

emil

O.K. Ale jak chcialem w drugiej warstwie styropianu polozyc rury cwu i co

I jak to zgrac z polozeniem folii na pierwszej warstwie?

BOje sie ze jak poloze folie a potem wejda fachowcy na kladzenie rurek w styropianie na tej folii, to folii zostana nici

poza tym zakladajac ze warstwy styropianu beda dwie (8 + 4cm) , to czy w tej drugiej warstwie zmieszcza sie te rury?

macie jakies pomysly

emil

Kolejność poszczególnych warstwa znasz, teraz przedyskutuj z wykonawcami cwu i co kolejność ich układania tak aby każdemu było wygodnie. Metod jest kilka, jednak zawsze trzeba uważać aby nie uszkodzić styropianu, folii itd. Nie ma idealnej recepty pt. zrób tak i nic się nie zniszczy...