Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpadający gąsior

Ola2020

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

Bardzo proszę o radę. W zeszłym roku, w kwietniu zakończyła się budowa mojego domu. Jest on wykonany w technologii szkieletowej. Jeszcze przed zakończeniem budowy zauważyłam pewnego dnia, że gąsior na dachu jest uniesiony. Problem od razu został zgłoszony firmie będącej wykonawcą. Na budowę przyjechał również kierownik który po oględzinach stwierdził, że gąsior był nieprawidłowo zamocowany i po poprawkach wszystko będzie ok. Było przez krótki czas. Gąsior kolejny raz wygląda jak na zdjęciach. Firma której zleciłam budowę broni się w ten sposób, że to wina wiatrów! Na żadnym innym, budowanym obok domu nie ma jednak takich problemów. Jednak wykonawcom wydaje się że jeśli mają do czynienia z kobietą to można jej wmówic wszystko. W ostatnim czasie zauważyłam, że również gąsior na tarasie jest uniesiony. Podejrzewam, że dach jest wykonany wadliwie, ale ani ja ani nikt ze znajomych nie potrafi wskazac przyczyny tych usterek. Do postu załaczam zdjecia. Byłabym wdzięczna za każdą dobrą radę i pomoc.

IMG_5302.jpg

IMG_5301.jpg

IMG_5303.jpg

IMG_5304.jpg

IMG_5306.jpg

To efekt źle zamocowanych gąsiorów. Tak jak napisał Kamil pierwszy (początkowy) gąsior należy dodatkowo mocować wkrętem z podkładką elastyczną lub łeb wkręta uszczelnić silikonem dekarskim. Gąsiory początkowe mają czasami fabrycznie wykonane otwory a niektóre nawet zamontowane uszczelki. Pozdrawiam.