Daroll 18.11.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 wiec jest tak dzialka ma 20x30 ale jest spad i na budynku jest 2metry spadu wiec musza chyba byc piwnice ,i teraz robi sie problem co zrobic zeby ie miec tarasu w powietrzu ?? moze obnizyc o 1metr na wejscu na dziake i przesypac ta ziemie na koniec pod taras wtedy teoretycznie zniknie spad?? co radzicie ,moze ktos zna jakis ladny projekt gotowy na taki typ dzialki ,wjazd od zachodu salon zaraz po prawej stronie na poludnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 18.11.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Pochyła działka, to okazja na fajne wyprofilowanie terenu. A poniżej widok fundamentów od dolnej strony. Po obsypaniu ziemią zrobił sie z tego niezły spadek. Na początku był pomysł, by zrobić tu garaż, ale w zimie nie byłoby jak wyjechać samochodem na drogę, która jest po przeciwnej stronie ze 30 m dalej. Myśmy zdecydowali się na taras z boku więc wyjście do ogrodu jest właściwie na poziomie 0. Nie zagłębialiśmy domu na wejściu na działkę, bo wtedy robiłaby sie tam taka duża skarpa, dom byłby zagłębiony, nie podobało nam się. Poza tym więcej problemów z wodą i śniegiem.http://republika.pl/franekfo/image/02a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtca 18.11.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 ...co radzicie ,moze ktos zna jakis ladny projekt gotowy na taki typ dzialki ,... My tez mamy spad (jednak mniejszy) a nie chcielismy piwnic - wybraliśmy dom Jutrzenka z pracowni Archeton http://www.archeton.pl. To trochę zniwelowało problem pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 18.11.2004 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 tylko ze my musimy miec taras w miejscu gdzie jest spad nie garaz z garazem teoretycznie nie bylo by problemu bo mozna w te fundamenty jakby wjechac autem,wiece o co mi chodzi ? a tak pozostaje nam tylko obnizenie terenu na dzialce o 1m i podniesienie po drugiej stronie bydynku o jeden metr a za tarasem bedzie wtedy mala skarpa ,moze i ładna? szukam projektu podobnego do emanueli z wygladu i przyblizonym metrazu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-g-n-e-s 18.11.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Ja posiadam spad (całkiem spory)albo górkę ! Dom (projekt indywidualny w trakcie,więc nie mam rysunków) będzie taki : Przód podniesiony nad poziom ok.1,4 m (piwnica w części przedniej)- na tej piwnicy taras zadaszony ok.3 m ,a potem dom sobie idzie dalejw głąb górki ,aż koniec domu zagłębi się ciuteńkę (2 schodki w dół) w ziemię.I tam będzie 2 taras trawiasty. Kawałek skarpy będzie dalejschodkowo ścięty (takimi tarasami jak małe pola ryżowe ).A wodę z góry odprowadzi się do morza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 18.11.2004 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 jakos nie moge tego sobie wyobrazic myslalem ze mam niezla dzialke a teraz brakuje mi te 2 metry na szerokosci 20metrow mam szerokosci i sz....mnie trafia bo co widze projekt to ma wymiary dziaki min 21 albo 22m ehh te projekty,a szkoda mi kasy na projekt indywidualny poniewaz architekt powiedzial mi nze to parenasci tys zl ,wiec napewno musi byc gotowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.11.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 daroll, na pewno znajdziesz taniej, jesli nie bedzie instalacji wewnetrznych, a za papierkami bedziesz ganiac sam! poszukaj, architektow wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 18.11.2004 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 szukam szukam caly czas i juz mnie oczy bola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.11.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 to chyba zle szukasz, bo architekci nie oglaszają sie w gazetach a na pewno nie podaja cenników (w internecie tez sa rzadko spotykane), predzej powinny nogi albo uszy bolec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2004 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Ja też mam górkę albo spad - zależy od której strony patrzeć i to jest dla mnie super!!!mam projekt indywidualny i nie zamieniła bym go na żadnego gotowca.Ciut widać jak to będzie wyglądało pod tematem "jak samemu zaprojektować wnętrza domu..." - dział wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 18.11.2004 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 czesc my tez mamy spad 10% Zribilismy projekt indywidualny i wcale nie byl taki drogi jak piszesz, poszukaj innego architekta A taras mamy nad piwnica. Taras ma schody na ogród, generalnie spad nie jest zly urozmaica teren i mozna go ciekawie zagospodarowac niestety nie moge Ci powiedziec jak to bedzie funkcjonowalo. Na razie jestesmy na etapie krycia dachu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtca 23.11.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 tylko ze my musimy miec taras w miejscu gdzie jest spad nie garaz A to rzeczywiście zmienia postać rzeczy Może rozważ jeszcze raz projekt indywidualny. Ja czasami (a nawet całkiem często) żałuję, że wybrałem projekt gotowy zamiast indywidulanego. Teraz w wielu tematach musze iść na kompromisy (nie zawsze najszczęśliwsze) lub przerabiać (dodatkowe koszty). Poza tym wydaje mi się (nie wiem na 100% bo mam gotowy projekt), że projekt indywidualny sam współtworzysz, więc juz na etapie projektu omijasz wiele raf na które sie natkniesz podczas realizacji projektu gotowego. Per saldo podejrzewam, że kupując indywidualny projekt wydałbym podobnie do tego co wydałem na projekt gotowy + przeróbki projektu gotowego - a zadowolenie jednak większe z indywidualnego. Powodzenia w poszukiwaniach pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Pozostaje Ci projet indywidualny. Ja też mam spad, podobny do Twojego (po przekątnej domu jet 1.8m, ma całej długości działki 3m) i zrobiłem projekt indywidualny. Z boku domu jest garaż na dwa auta, garaż jest podniesiony w stosunku do pozimu podłogi w domu o 30cm dzięki czemu wykorzystuję naturalny spadek terenu aby przeciwległy koniec domu nie wyszedł za wysoko. Może zrobić projekt zakładajacy, że część domu będzie wyżyej od pozostałej (tzw. półpiętro), może z tego wyjść nawet całkiem ciekawa koncepcja. Mozesz np. zrobić salon otwarty do samego dachu tyle że podwyższony (lub jak wolisz obniżony) w stosunku do innych pomieszczeń. U góry byłby hall z barierką z widokiem na salon w którym np. możesz zrobić sobie przytulny barek. Wiele tu zależy od pomysłowości architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 szkoda mi kasy na projekt indywidualny poniewaz architekt powiedzial mi nze to parenasci tys zl Poszukaj innego architekta. Ja mam projekt indywidualny za 5000zł. W tej cenie jest już także plan zagospodarowania pochyłej działki. Jak zsumujesz wydatki na gotowy projekt, adaptację projektu do warunków lokalnych, zagospodarowanie działki i opłaty za zmiany w projekcie gotowym to nie jest już duża różnica. Jeśli wiesz dokładnie czego chcesz to polecam projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 23.11.2004 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 witam bylem dzisiaj u innego architekta i tak: gotowy 150m2 z piwnicami z adaptacja w teren 8tys zl wiec nie jest tanio przynajmniej dla mnie powiedzial ze razcej sie da zniwelowac teren zeby nie bylo takiego wysokiego muru pod tarasem bo ziemie sie nadsypie z poczatku dziaki gdzie jest wejscie ale piwnice musza byc i z tego teoretyczie sie ciesze boz awsze to pomiweszczenia na graty i jakis warsztacik kotllownia i pralnia. rozwazam taki projekt co powiecie o nim http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m410794850837b&intra=57f2f41c58638dc0c0a3d3bcf6fb357c&crc=fd41ea1afbc627ee23d37d27e27dfe6a&lang=pl nie jest to wymazony moj dom jezeli chodzi o dach no ale koszty beda mniejsze ,mam pytanie czy mozna go poszezyc o 2 m i przedluzyc o 1 m/??mowie seriobo salon jest troche za maly. pozdrawiam zaraz postaram sie dolaczyc jakis link do rysunku mojej sytuacji na dzialce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.11.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 daroll? adaptacja za 8 tys.???? chyba masz pecha, albo chodzisz po najlepszych architektach w kraju . jak poczytasz wątki na forum to sie dowiesz ze adaptacja ze zmianami to max 3,5tys + projekt 1.5 tys - powtarzam maksymalne ceny to są. Są tu ludzie , którzy mieli indywidualny projekt za 5 tys. zlotych. Za takie pieniadze sam bym sie nie podjął... ale projekty indywidualne to zwykle koszt pod 10tys., rzadko wiecej (chyba ze wszystkie branze i zalatwianie papierków). szukaj dalej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 23.11.2004 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 sorki za te 8tys to projekt dla mnie gotowny tzw,indywidualny a mam pytanie dlaczego takie sa drogie projekty 10tys i wiecej?? czym to jest uzasadnione?? bo mam syna ktory bedzie chcial wybrac jakis zawod i chyba mu polece architekture bo akurat bardzo mu sie podoba rysowanie domow i wnetrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.11.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 daroll, pytanie dziwne, ale spróbujmy... te 10 tysiecy to nie trafi dla niego wcale - jak mu zostanie połowa to bedzie dobrze... a jest to uzasadnione pracą architekta, konstruktora, ew. branżystów, ich odpowiedzialnosci za projekt itd. to dlugi wyklad by mogl byc. ceny programów dla architektow idą w dziesiątki tysiecy, tak wiec sponsorujesz tez informatykow . nikt juz nie kresli projektow odrecznie. ubezpieczenie, skladki itd - kosztów nie jest malo przy takiej dzialalnosci. projekt tez nie powstaje w tydzien, ani dwa. Synowi mozesz powiedziec ze to praca bardzo piekna, ale nielatwa i wcale nie za bardzo dochodowa - no chyba ze zostanie architektem na miare wielkich sław. czego oczywiscie mu zycze taka mala tajemnica poliszynela - lepiej sie zarabia na wnetrzach - bez stresu i odpowiedzialnosci... mam nadzieje ze troche przyblizylem i nie rozpoczalem nowego wątku przez to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 ,mam pytanie czy mozna go poszezyc o 2 m i przedluzyc o 1 m Mozesz go jedynie wydłużyć (albo poszerzyć zalezy jak to rozumiesz) wzdłuż kalenicy (to taka belka na szczycie dachu). Wtedy nic sie nie zmienia w kształacie dachiu. Jeśli bedziesz chciał go poszerzyć to automatycznie ulega zmianie cały dach (jego kąt albo wysokość), trzeba by zrobić ponowne obliczenia dotyczace więźby dachowej i stropu. Trzeba narysować nowe rzuty oraz zrobić nowe rysunki elewacji. Kiedyś tez rozważałem kupno projektu z Archona i też chciałem poszerzyc projekt, ale Archon powiedział że projektu zmieniać nie będzie, jak chcę to oni wyrażą na to zgodę ale muszę zlecić to jakiemuś swojemu architektowi. A architekt stwierdził, że prościej bedzie zrobić projekt od nowa niż poprawiać projekt związany z poszerzeniem domu i tym sposobem mam projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Daroll - Jak Ci sie podoba Dom w Margaretkach 2 lustrzane odbicie to mam coś podobnego, tyle że większy (170m2 plus garaż 33m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts