Marek2504 25.08.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Mam problem z zaworem trójdrożnym afriso. Otóż gdy grzeję CWU rura zasilająca od rozdzielacza podłogówki i rozdzielacz (belka zasilająca) pod koniec grzania są bardzo ciepłe, wręcz gorące. Zawór na pewno "przepuszcza". Tylko otrzymałem informację od instalatora ,że te zawory mają prawo w nieznacznym stopniu" przepuszczać'. Podobno jest to zapisane w ulotce. Tak samo w drugą stronę, gdy grzeję CO ewidentnie widać na wykresie z smart cloud, że woda w zbiorniku wychładza się o kilka stopni przez noc. Ogólnie moje pytanie jest takie ,czy w ogóle nowy zawór może przepuszczać ? Zawór jest jeszcze na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.08.2020 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 AFAIK one coś faktycznie mogą przepuszczać. Ale nie tyle żeby się nagrzał rozdzielacz podłogówki. Jak przyłapię pompę na grzaniu CWU to sprawdzę u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.08.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Podaj typ zaworu.Nowy zawór przełączający nie ma prawa przepuszczać gdy jest w skrajnych pozycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 26.08.2020 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Afriso ARM 343 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.08.2020 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Do tego celu powinieneś kupić zawór strefowy przełączający, a nie mieszający. Afriso produkuje bardzo dobre zawory strefowe które w ogóle nie przepuszczają w stanie zamkniętym.Podam ci symbol: AZV643. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.08.2020 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Afriso ARM 343 To jest model siłownika, nie zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.08.2020 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 To jest model siłownika, nie zaworu. To jest model siłownika do zaworów mieszających więc i tak wszystko jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 27.08.2020 03:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Do tego celu powinieneś kupić zawór strefowy przełączający, a nie mieszający. Afriso produkuje bardzo dobre zawory strefowe które w ogóle nie przepuszczają w stanie zamkniętym. Podam ci symbol: AZV643. Czyli jest zastosowany niewłaściwy typ zaworu? Pytam bo mają mi go wymienić i chce się upewnić czy generalnie do przełączania z CO na CWU i na odwrót stosuję się zawory przełączające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.08.2020 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Czyli jest zastosowany niewłaściwy typ zaworu? Pytam bo mają mi go wymienić i chce się upewnić czy generalnie do przełączania z CO na CWU i na odwrót stosuję się zawory przełączające? Tak. W tym miejscu zawór ma pełnić wyłącznie funkcję przełączającą, a nie mieszającą. To jest model siłownika, nie zaworu. I tak sprzedawane jest w komplecie - siłownik + zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.08.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Do przełączania stosuje się zawory przełączające, nie mieszające więc proponuję ci na przykład ten model który napisałem. Nie montuj tylko zaworu firmy ESBE bo u nich nawet przełączające potrafią przepuszczać, nie nadają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.08.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) To jest model siłownika do zaworów mieszających więc i tak wszystko jasne... Ale to nie siłownik cieknie, tylko zawór. Siłownik tylko przy okazji jest zły. Może być założony na dobry zawór 3-drogowy z serii ARV. I tak sprzedawane jest w komplecie - siłownik + zawór. Osobno również. Pomijając, że siłownik jest niewłaściwy, to ma on czas przełączania 120s, stąd rozdzielacz może robić się ciepły. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.08.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (...)Może być założony na dobry zawór 3-drogowy z serii ARV. Nie może. Ten zawór się nie nadaje. Czytasz cokolwiek czy tylko skupiasz się na pisaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.08.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 A niby czemu się nie nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.08.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Wybacz agb, ręce mi opadły.PS. Z powodu swej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.08.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Konkrety. I nie pajacuj, to nie FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AFRISO 27.08.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 @Marek2505 W celu rozwiązania problemu, proszę podesłać na nasz adres mailowy [email protected] schemat instalacji wraz ze wszystkimi jej komponentami. Chętnie pomożemy w rozwiązaniu problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 28.08.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Posiadam zawór Herz NR230-455 i prawdopodobnie również przepuszcza. W okresie letnim gdy nie działa podłogówka CWU załącza się 2x na dobe. Zimą potrafi nawet 5x się załaczyć w ciągu doby. Gdy grzeje CWU rura zasilająca podłogówkę również jest bardzo gorąca. Czyli co, Wychodzi na to że należy zawór wymienic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.08.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Najpierw zaobserwuj pracę zaworu, wymuszając ręcznie podgrzew CWU.Czy aby na pewno przełącza się na skrajne pozycje i czy pompa najpierw przełącza zawór a następnie uruchamia tryb cwu.Rura w pobliżu zaworu ma prawo się rozgrzać, zwłaszcza jak jest miedziana.Ale im dalej tym powinno być chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 29.09.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Najpierw zaobserwuj pracę zaworu, wymuszając ręcznie podgrzew CWU. Czy aby na pewno przełącza się na skrajne pozycje i czy pompa najpierw przełącza zawór a następnie uruchamia tryb cwu. Rura w pobliżu zaworu ma prawo się rozgrzać, zwłaszcza jak jest miedziana. Ale im dalej tym powinno być chłodniej. pompa załącza obieg i jednocześnie przełacza zawór... sprawdze wszystko jeszcze raz... ale jeśli trzeba bedzie wymienić zawór, to na jaki konkretnie? coś polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.09.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 ale jeśli trzeba bedzie wymienić zawór, to na jaki konkretnie? coś polecacie? Mówią że spory % społeczeństwa nie rozumie przeczytanego tekstu. To prawda. Zresztą, wystarczy spojrzeć na wyniki wyborów. Wszystko jasne. PS. Ja już przestaję pisać na tym forum bo to jest zupełnie pozbawione sensu. Tracić czas po to żeby nikt z tej pisaniny nawet nie spróbował skorzystać? Podawałem sprawdzony wielokrotnie model i firmę, qrwa po co? Podawałem firmę która nie potrafi robić zaworów strefowych. Wszystko co przetestowałem przez LATA masz dostępne za free. Jeszcze mało? Bawcie się dobrze. Bye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts