Jeremies 26.08.2020 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Mam pytanie jak wyliczyć wymiary parapetu zewnętrznego - na moją prośbę o dobranie odpowiednich w sklepach tylko rzucili, że oni nie zajmują się przeliczaniem. Ogólnie jak dobrać szerokość i głębokość parapetu (wraz z zaślepkami) na podstawie wymiarów otworu okiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 26.08.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Mam podobny dylemat ale z tego co już się dowiedziałem to kapinos /okapnik parapetu powinien wystawać po za elewację min 3 cm / przyjmuje się od 3 do 5 cm . a szerokość parapetu wraz z zakończeniami wg upodobań i monterów tak mi mówili w sklepach he he . Ale zasada taka żeby nie chować głęboko w tynku parapetów bo będzie tynk zamakał , podobnie nie licować żeby zakończenia nie wystawały do środka okna, Gdzieś w postach fighter88 -a są zdjęcia jak powinno być zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 27.08.2020 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Kolejne pytania - czy zrobienie parapetów jest możliwe (a raczej - sensowne) w późniejszym czasie, po wykonaniu elewacji?- jaka powinna być prawidłowa długość parapetu - czytałem różne opinie i jedni zalecają ok. 2cm na stronę dłuższe niż otwór pod montaż (zaślepki zamocowane w styropianie) a inni idealnie dobrane do szerokości otworu. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Jeremies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.08.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 i to jest problem znowu estetyki vs tego jak powinno byc.z pkt widzenia poprawnosci wykonania - parapet powinien byc montowany po obsadzeniu naroznikow, w swietle otworu, z dylatacja w postaci tasmy rozpreznej. Natomiast przyjelo sie u nas ze montaz ma byc "wpuszczany" zeby zaslepka sie licowala z glifem. i tu znowu - trzeba zapewnic dylatacje + uszczelnienie tego parapetu - aby dac mu miejsce na prace - rozszerzalnosc cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 28.08.2020 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 i to jest problem znowu estetyki vs tego jak powinno byc. z pkt widzenia poprawnosci wykonania - parapet powinien byc montowany po obsadzeniu naroznikow, w swietle otworu, z dylatacja w postaci tasmy rozpreznej. Natomiast przyjelo sie u nas ze montaz ma byc "wpuszczany" zeby zaslepka sie licowala z glifem. i tu znowu - trzeba zapewnic dylatacje + uszczelnienie tego parapetu - aby dac mu miejsce na prace - rozszerzalnosc cieplna. OK, czyli lepiej zrobić parapet o szerokości (łącznie z zaślepkami) wielkości otworu okiennego. Pytam bo mam problem jak dokładnie wymierzyć szerokość. Inaczej - otwór mam 240cm więc o takiej szerokości powinien być cały parapet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 04.09.2020 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Jeszcze jedno pytanie - znajomy namawia mnie na parapet z klinkieru. Sam robił u siebie i może mi zrobić przy okazji innych prac. Czy tego typu parapety można zrobić po wykonaniu elewacji - ma ona powstać do połowy października a parapety byłyby robione koniec października /połowa listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts