wojciech74 26.08.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Witam,Kupiłem mieszkanie 3 pokoje z kuchnią, z myślą o przeniesieniu kuchni do salonu i zrobieniu dodatkowej sypialni. (docelowo 3 sypialnie: dla syna, córki i dla nas, żeby nie spać w salonie) Mieszkanie jest to pełna własność, jednak administratorem póki co jest spółdzielnia mieszkaniowa. Zgłosiłem remont, w tym zamiar przeniesienia. Otrzymałem negatywną odpowiedź (kategorycznie nie wyrażamy zgody........i nic więcej). Od kilku dni przeszukuję internet i nie znajduję żadnej podstawy prawnej zabraniającej tego. Technicznie jest to możliwe, łącznie z gazem i wentylacją (był już kominiarz). hydraulik też już był. W zasadzie jestem nawet w stanie zrezygnować z gazu. Proszę o opinię w tej sprawie, czy przerzucać się pismami ze spółdzielnią, a może jednak robić i czekać na rozwój wydarzeń?/PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 26.08.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Z którego roku to blok? Mogą nie wyrażać zgody z dwóch powodów. Stary blok, to ingerencja w stare żeliwne piony. Nowy blok, nie należy włączać ścieków kuchennych do tych z łazienek i WC i na odwrót. Przynajmniej ja się spotkałem z takimi sytuacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciech74 26.08.2020 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 blok z 1989 roku. piony kanalizacyjne plastikowe. odpływ się nie zmieni, choć będę ciągnął po ścianie chyba z 7 metrów........(w podłodze się nie da, trójnik jest nad posadzką......). Byłem dzisiaj w spółdzielni, rozmawiałem z autorem pisma. Pytam się jaka jest podstawa prawna (ja takiej nie znalazłem), a gościu mówi że nie jest przygotowany......proszę odpisać na pismo to się ustosunkujemy......hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 26.08.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Jeśli kuchnia w obecnym miejscu i potem po przeniesieniu będzie korzystała z tego samego pionu, to nie rozumiem decyzji. Ani nic rozpinać nie trzeba, ani przecinać i dokładać. Jeszcze zostaje kwestia wentylacji, ale to też nie jest jakiś wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 28.08.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) "W związku z brakiem podstaw prawnych do zgłaszania sprzeciwu informuję, że w dniu xx.xx.xxxx rozpoczynam prace konserwatorskie w mieszkaniu nr xx."Koniec pisma. Jak nie ruszasz elementów konstrukcyjnych (ścian konstrukcyjnych) i części wspólnych nie mogą nic powiedzieć, mało tego, nie musisz nawet ich informować. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez mmmarcinnn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 28.08.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Pion kanalizacyjny jest częścią wspólną. Może należałoby dla spółdzielni jasno określić zakres prac remontowych. Skoro już się zaczęło pisanie pism to i trzeba pismami to zakończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts