Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MPZP a studnia głębinowa, szambo/przydomowa ekologiczna oczyszczalnia ścieków

slam

Recommended Posts

Znalazłem na forum kilka tematów, ale były poruszane dość dawno i nie wyczerpują odp.

Mój przypadek:

Kupuję działkę 22,5x48mkw (1080mkw) z oznaczeniem MN (zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna). Działaka uzbrojona jest tylko w prąd. Brak uzbrojenia wod-kan. Sieć wod-kan jest w odległości 200-250mb. Sąsiedzi obok (6 domów) mają szamba lub przydomowe oczyszczalnie + własne ujęcia wody. Moja działka jest w środku, a więc między już istniejącymi studniami głębinowymi i szambami lub też oczyszczalniami przydomowymi. Woda dobrej jakości jest na głębokości 23m, pytałem sąsiadów przed zakupem. Budowali zgodnie z obowiązującym MPZP, którego brzmienie w tym zakresie było następujące:

Zaopatrzenie w wodę

§ 20

1. Plan ustala, że zaopatrzenie terenu w wodę będzie prowadzone z wodociągów

lokalnych, w oparciu o pierścieniowo połączone istniejące ujęcia wody ze stacjami uzdatniania

we wsiach ...., a także inne

projektowane ujęcia.

2. Plan ustala konieczność przeprowadzenia przez Urząd Gminy badań hydrogeo-logicznych,

mających na celu wytyczenie optymalnej lokalizacji dla awaryjnych lokalnych ujęć

wodociągowych oraz realizacji tych ujęć.

Kanalizacja sanitarna

§ 21

1. Plan ustala skanalizowanie całego obszaru objętego planem.

2. Dla osiągnięcia założonego celu plan nakazuje odprowadzanie ścieków w systemie pompowym do projektowanej sieci kanalizacyjnej, z odprowadzeniem do istniejącej lub projektowanej oczyszczalni ścieków.

§ 22. Plan dopuszcza możliwość oczyszczania ścieków w lokalnych oczyszczalniach biologicznych dla zorganizowanych zespołów zabudowy mieszkaniowej, z odprowadzeniem oczyszczonych ścieków do rowów melioracyjnych. W każdym przypadku takie odstępstwo musi być uzgodnione z Wydziałem Ochrony Środowiska Urzędu Wojewódzkiego.

§ 23. Plan dopuszcza stosowanie doraźnie następującego rozwiązania tymczasowego w zakresie kanalizacji sanitarnej na obszarze objętym planem, za wyjątkiem bezpośredniego sąsiedztwa cieków wodnych (§ 12, ust. 3):

- lokalnych szamb szczelnych dla indywidualnych użytkowników, o ile powierzchnia działki nie jest mniejsza niż 1000m2 (tylko do czasu wybudowania kanalizacji gminnej).

W trakcie mojego procesu zakupowego (kredytowanie zakupu) MPZP się zmienił, byłem informowany o planowanej zmianie MPZP przez sprzedającego, ale nie zwróciłem uwagi w amoku wszystkiego na zapisy w nowym MPZP - mój błąd i proszę o nie roztrząsanie tego, szukam rozwiązania, bo za rok chce startować z budową. Jestem na etapie takim, że jak się wycofam przepadną mi kosmiczne pieniądze... Brzmienie nowego MPZP, ogłoszonego 11 sierpnia 2020 w dzienniku urzędowym woj. mazowieckiego jest następujące w tym zakresie:

Ustalenia w zakresie infrastruktury technicznej

§ 20.

1. Ustala się uzbrojenie terenów w urządzenia infrastruktury technicznej poprzez istniejący, rozbudowywany i projektowany system uzbrojenia.

2. Ustala się zachowanie nadziemnych i podziemnych urządzeń infrastruktury technicznej z dopuszczeniem ich rozbudowy, przebudowy, napraw oraz prac remontowych i konserwacyjnych.

§ 21. W odniesieniu do infrastruktury technicznej z zakresu wodociągów:

1. nakazuje się przyłączenie do gminnej sieci wodociągowej, z uwzględnieniem ustaleń pkt 4;

2. nakazuje się projektowanie i wykonywanie sieci wodociągowej w sposób uwzględniający potrzeby ochrony przeciwpożarowej zgodnie z zasadami określonymi w przepisach odrębnych;

3. ustala się minimalny przekrój sieci wodociągowej Ø32 mm;

4. na terenie o symbolu literowym U dopuszcza się studnie głębinowe.

§ 22. W odniesieniu do infrastruktury technicznej z zakresu kanalizacji sanitarnej i gospodarki wodami opadowymi i roztopowymi:

1. nakazuje się przyłączenie do gminnej sieci kanalizacji sanitarne;

2. w przypadku wytwarzania ścieków przemysłowych nakazuje się podczyszczenie tych ścieków na terenie ich powstawania, do parametrów określonych w przepisach odrębnych;

3. zakazuje się wprowadzania nieoczyszczonych ścieków bytowych, przemysłowych i komunalnych do wód powierzchniowych lub do gruntu;

4. nakazuje się odprowadzenie wód opadowych lub roztopowych do zbiorników bezodpływowych, studni chłonnych, kanalizacji deszczowej, a także poprzez systemy rozsączające;

5. nakazuje się dla każdego nowego zamierzenia budowlanego polegającego na trwałej zabudowie dotychczasowych terenów biologicznie czynnych zapewnić system retencjonowania wód roztopowych oraz wód deszczowych, uwzględniający przyjęcie deszczu nawalnego o natężeniu 150 litrów/sekundę/ha terenu w czasie 15 minut;

6. nakazuje się oczyszczenie w stopniu wymaganym w przepisach odrębnych wód opadowych lub roztopowych, ujętych w otwarte lub zamknięte systemy kanalizacyjne, pochodzących z powierzchni o trwałej nawierzchni, w szczególności z terenów dróg i parkingów, przed ich odprowadzeniem do tych systemów kanalizacyjnych, wód lub ziemi;

7. nakazuje się kształtowanie powierzchni działek w sposób zabezpieczający sąsiednie tereny i drogi przed powierzchniowym spływem wód opadowych;

8. ustala się minimalny przekrój sieci kanalizacji sanitarnej i deszczowej Ø200 mm z zastrzeżeniem pkt 9;

9. dopuszcza się minimalny przekrój kanalizacji sanitarnej tłocznej Ø40 mm.

Jednoznacznego zakazu studni nie ma (będę potrzebował do 30m na zgłoszenie), zakazu oczyszczalni też nie ma, zakazu szamba też nie ma. Ale i brak zgód, są za to nakazy przyłączenia się do miejskiej sieci, a sieć wod-kan w odległości 200-250mb, co spowoduje gigantyczne koszta wręcz nie do zaakceptowania, które pewnie przerzucą na mnie (chyba, że się mylę). Na sąsiadów nie ma co liczyć w zakresie partycypowania w kosztach, funkcjonują ze studniami/szambami/oczyszczalniami i sobie bardzo chwalą aktualny stan rzeczy. Gmina na własny koszt nie wykona przyłącza, a dopóki nie zmusi sąsiadów do dostosowania się do nowego MPZP, to nikt palcem nie kiwnie. Droga po której musiałoby być prowadzone przyłącze jest prywatną drogą lokalną dojazdową (2 auta się nie miną), każdy właściciel ma w niej nieodpłatną służebności i możliwość prowadzenia mediów, etc.

Co w takiej sytuacji mogę zrobić? W przyszłym roku chce występować o PnB właśnie ze studnią + oczyszczalnia lub szambo. Będę wdzięczny za rady jak podejść do tematu.

Edytowane przez slam
korekta

Co to jest teren "U" ? Czy Twoja działka jest na tym terenie czy poza nim?

U - teren zabudowy usługowej. Moja działka jest poza terenem usługowym, działka ma oznaczenie MN - teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej, bez zgody na usługi.

A te 200-250mb do gminnej sieci wod-kan biegnie drogą gminną, czy prywatną? P.S Studni do 30m nie trzeba zgłaszać.

Do sieci mam 200-250mb drogą prywatną. Służebność dla mojej działki jest na przejazd, przejście i prowadzenie mediów. A co do studni to na etapie PnB przejdzie studnia i brak podłączenia do sieci wod-kan skoro jest nakaz podłączenia w MPZP?

Edytowane przez slam

Cześć Slam, możesz złożyć wniosek o PnB bez przyłączy.

Powinieneś wystąpić do wodociągów o warunki przyłączenia (jest to niezobowiązujące) i może się okazać, że dostaniesz odmowę.

Budowa własnej studni do 30 m nie wymaga pozwolenia ani zgłoszenia ale studnia musi zostać naniesiona na mapę.

I jedna bardzo ważna sprawa: odległość studni od granicy działki to minimum 5m, natomiast odległość studni od szamba to minimum 30m. Dotyczy to również odległości twojego szsmba od studni sąsiada. Sprawdź to dokładnie, bo być może nie będziesz mógł na tej działce zrobić ani studni ani szsmba (na oczyszczalnię potrzeba jeszcze więcej miejsca) a wodociągi odmówią podłączenia do sieci.

I jedna bardzo ważna sprawa: odległość studni od granicy działki to minimum 5m, natomiast odległość studni od szamba to minimum 30m. Dotyczy to również odległości twojego szsmba od studni sąsiada. Sprawdź to dokładnie, bo być może nie będziesz mógł na tej działce zrobić ani studni ani szsmba

Tę kwestię mam zweryfikowaną. Sąsiedzi mają szamba przy drodze - front domu ze względu na łatwość wypompowania, a studnie mają postawione za domem. Działki mają wszystkie po 48m długości i 22 lub 25m szerokości.

BTW, wszędzie piszą że studnia od szamba min. 15m. 30m w przypadku oczyszczalni i taki dystans musi być do przewodu rozsączającego.