Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć podmurówkę, cokół wokół domu

Recommended Posts

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, więc proszę nie bijcie jeśli w złym dziale lub mało konkretnie :no:

Pewien czas temu zostałem właścicielem domku jednorodzinnego w stanie "około deweloperskim" (kupowane od osoby prywatnej).

Po przebojach związanych z wykończeniem wnętrz przyszedł czas, aby zająć się wyglądem zewnętrznym.

Większość elewacji jest już zrobiona (dom jest otynkowany), ale zastanawiam się jak wykończyć cokół.

Budynek został postawiony na płycie fundamentowej, garaż jest obniżony względem reszty domu o około 35-45cm.

Elewacja kończy się dość nisko (załączyłem zdjęcia, w razie potrzeby mogę dodać więcej). Z tego co widzę fundament został obłożony zielonym styropianem, a z zewnątrz została położona folia kubełkowa.

Pytanie brzmi jak to wykończyć, żeby to jakoś wyglądało oraz spełniało swoje zadanie? W większości artykułów jest napisane, że cokół powinien mieć wysokość około 30-40cm, co w tym przypadku będzie ciężkie do osiągnięcia.

Powinienem wręcz podnieść poziom działki przy domu i wyłożyć to kostką na równo z końcem elewacji / wysypać kamieniem, czy jakieś inne opcje ?

IMG-20200825-181527.jpg

IMG-20200825-181604.jpg

IMG-20200825-181508.jpg

IMG-20200825-181543.jpg

Z góry dziękuję za pomoc

11.jpg

2.jpg

zerknij w stopke, kanal yt

o cokolach

Caparol+deska greinplast (to optycznie podobne)

szeroko omowione w Otwocku (okolo 7 minuty filmu)

pokazane i omowione w elewacji w Łazach