qwertyz666 27.08.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam Mam pytanko do posiadaczy oczyszczalni biologicznych.Wiadomo, że raz na 1-2 lata należy wezwać pana "szambiarza" i wyczyścić zbiornik.Czy podczas tej czynności wlewaliście wode do zbiornika (np wężem ogrodowym) aby zapobiec zmiażdżeniu pustego zbiornika przez ziemię?Tak podaja niektórę instrukcje takich oczyszczalni. Troche nie wiem jak ma się to technicznie odbywać . Ktoś będzie te szambo wypompowywał a ja w tym samym czasie mam tam wlewać wodę. To troche będzie hmmm syzyfowa praca:PCzy szambo które już mam kilka lat (nieuzywane było dosyć długo) nie powinno mieć juz ziemi odpowiednio ubitej/ułożonej nad zbiornikiem na tyle aby nie zmiażdzyla go podczas oprozniania? Dzięki za wszystkie odpowiedziPozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez qwertyz666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 27.08.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) qwertyz666 napisał: Witam Mam pytanko do posiadaczy oczyszczalni biologicznych. Wiadomo, że raz na 1-2 lata należy wezwać pana "szambiarza" i wyczyścić zbiornik. Czy podczas tej czynności wlewaliście wode do zbiornika (np wężem ogrodowym) aby zapobiec zmiażdżeniu pustego zbiornika przez ziemię? Tak podaja niektórę instrukcje takich oczyszczalni. Troche nie wiem jak ma się to technicznie odbywać . Ktoś będzie te szambo wypompowywał a ja w tym samym czasie mam tam wlewać wodę. To troche będzie hmmm syzyfowa praca:P Czy szambo które już mam kilka lat (nieuzywane było dosyć długo) nie powinno mieć juz ziemi odpowiednio ubitej/ułożonej nad zbiornikiem na tyle aby nie zmiażdzyla go podczas oprozniania? Dzięki za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam Tempo w jakim zbiornik opróżnia wóz asenizacyjny jest nieporównywalnie większe od tego w jakim tempie jesteś w stanie napełnić zbiornik. W takich przypadkach nie chodzi i ubicie gruntu a o wytrzymałość scian zbiornika - w mokrych okresach roku działają na niego całkiem inne siły niż w okresach suchych. Ponadto z wiekiem wytrzymałość ścian maleje. Możesz oczywiscie zostawić aż się samo napełni po opróżnieniu w ciągu kliku dni (zalezy od zuzycia wody) ale ryzykujesz ze sie odkształci i pokrywy nie wyjmiesz, a jak już wyjmiesz to nie włożysz ponownie, bo się zjajowi komin rewizyjny. Czarny scenariusz to wgniecenie którejś ściany zewnętrznej do środka i to dopiero będzie kłopot. Oczywiście im lepszy zbiornik tym prawdopodobieństwo powyższego zdecydowanie mniejsze. Czy naprawdę warto dla paru m3 wody raz w roku ryzykować? Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez czystesrodowsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertyz666 27.08.2020 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Ok wielkie dziękiCzyli uproszczając podczas opróżniania zbiornika po prostu moge w domu odkręcić krany i potrzymać je otwarte jeszcze troche po skończeniu roboty przez szambiarke tak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 28.08.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 qwertyz666 napisał: Ok wielkie dzięki Czyli uproszczając podczas opróżniania zbiornika po prostu moge w domu odkręcić krany i potrzymać je otwarte jeszcze troche po skończeniu roboty przez szambiarke tak? Pozdrawiam Dokładnie. Jedna uwaga - sprawdz w instrukcji z których komór producent zaleca wybieranie osadu, bo to zalezy od zastosowanej technologii. Zazwyczaj: - przy oczyszczalnaich dwukomorowych (np. SBRy) tylko z pierwszej - przy trzykomorowych (większosć przepływówek) - pierwsza i trzecia - oczyszczlnie bez osadnika wstępnego - całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertyz666 29.08.2020 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Jeszcze ra dzieki za porady Mam zbiornik 1 komorowy wiec poprosze o wyczyszczenie calosci.Potem bakteryjki startowe i powinno byc ok:) A jak z hmmm prewencyjnym czyszczeniem rur drenażowych? W instrukcji do mojego szamba (Family 2000) piszą aby co jakiś czs wsadzać wąż ogrodowy do grzybka napowietrzającego i tam wlać troche wody. Ma to sens? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 29.08.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Family 2000 nie jest oczyszczalnią biologiczną w branżowym rozumowaniu - to typowy osadnik gnilny z drenażem rozsączajacym. Ja je nazywam podczyszczalnią, bo ten typ oczyszczalni ma najmniejszą skuteczność oczyszczania. Skoro ten typ to:- jezeli jest 4 uzytkowników to nie co 2 a na pewno co 1 rok wywożenie osadu.- koniecznie zalewanie po opróżnieniu osadu- czyszczenie drenazy jak najbardziej zalecane - wlanie "trochę wody" jest niewystarczające, bo troche wody to sie dostanie przy każdym deszczu. Chodzi o wypłukanie rur i żwirowych warstw rozsączajacych z odkładających się zanieczyszczeń i błony biologicznej np. raz na rok pod ciśnieniem.- biopreparaty wspomagajace do oczyszczlni nie zaszkodzą, choć zdecydowanie warto pomyślec o biopreparatach do drenażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertyz666 30.08.2020 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzieki Ale jak technicznie rozwiazac to plukanie rur pod cisnieniem ?Lac od strony studzienki rozdzielajacej czy od grzybka napowietrzajacego?Cisnienie tzn waz ogrodowy starczy czy jakis pro karcher ( z tym moze byc klopot) Dodam ze do tej pory nie bylo odpukac problemow z oczyszczalnia. Sypie bakterie do wc co tydzien(takie dawkowanie) i ani nie smierdzi ani nic:) Jakis konkretny preparat zapobiegawczo polecasz do utrzymania ddrenazu jak najdluzej sprawnego? Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez qwertyz666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts