JackP 27.08.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Witam Mam zamiar założyć instalacje fotowoltaiczną na domku jednorodzinnym. Instalator zaproponował taki zestaw: 1. Inwerter, falownik Sofar Solar 4.4 KTL-X, 3-fazowy, WiFi sztuk 12. MODUŁ PV Q.CELLS G8 340 Q.PEAK DUO BLK FULL BLACK sztuk 13 4,42 kw Pomijając aspekty zużycia energii w gospodarstwie chciałbym zapytać, czy taki zestaw ze sobą będzie dobrze korelował w aspekcie mocy jaką posiada Inwerter i mocy modułów.Znajomy mówił ze przy tej ilości paneli Inwerter powinien być trochę "większy" np.Inwerter Sofar Solar 5.5 KTL-X, WiFi Z góry dziękuje za poradę Jack Poniżej linki do w/w elementów https://www.lumos.energy/sklep/inwertery-falowniki/on-gird/3-fazowe-trojfazowe/inwertery-4kw/inwerter-falownik-sofar-4-4kw-wifi-rs485/https://primadom.eu/pl/p/G8-340-MODUL-PV-Q.CELLS-Q.PEAK-DUO-BLK-FULL-BLACK-Panele-fotowoltaiczne-/564=================https://www.lumos.energy/sklep/inwertery-falowniki/on-gird/3-fazowe-trojfazowe/inwertery-5kw/inwerter-falownik-sofar-solar-5-5-ktlx/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.08.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Znajomy się nie zna w ogóle.Ja bym ten inwerter zapiął na Twoim miejscu do 5kW (15 szt) w panelach PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 27.08.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Witam Zestaw jest w porządku i da radę.Jak chcesz to poczytaj sobie o przewymiarowaniu falownika i dlaczego jest to zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 27.08.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Jak chcesz to poczytaj sobie o przewymiarowaniu falownika i dlaczego jest to zalecane. Z masz na myśli pisząc "przewymiarowanie falownika" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.08.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Widać że nowy użytkownik PV i nie ma pojęcia co kupił i za co zapłacił. Ale to tłumaczył "Pan od paneli PV" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy użytkownik 07.09.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Obawiam się, że też jestem z kategorii, która "nie ma pojęcia", z tą różnicą, że jeszcze nie zaplaciłam za usługę i chciałabym sie od doświadczonych użytkowników wiedzieć, czy oferty, które otrzymałam są godne uwagi. 1) Longi LR4-72HPH-450M (8 szt.) + 3,0 kW Sofar Solar 3.3KTL-X 2 MPPT 3-fazowy, 4700/kWp2) Longi Hi-MO4 LR4-60HBD-365 M mono + Huawei Sun 2000-4KTL-M0 3 fazowy, 4600/kWp Otrzymałam także oferty dużo droższe, więc chciałabym wiedzieć, czy te ceny są realistyczne/zaniżone/atrakcyjne/niatrakcyjne/budzące podejrzenia. Moją wątpliwość budzi również fakt, że na moje zapytanie dot. instalacji na Podkarpaciu odpowiadały firmy z Warszawy i Krakowa, a żadna firma z regionu. Nie znam się na temacie wcale, więc będę wdzięczna za wszyskie uwagi i sugestie. Na priv chętnie skonsultuję również instalatorów. Z góry dziękuje, Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.09.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Wszystko powyżej 4000 PLN/kWp jest opcją akceptowalną każda oferta wyższa odpada. Po co planujesz instalację poniżej 3,68kW? W domu masz jedną fazę? Nie masz siły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy użytkownik 08.09.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Nie mam aż tak dużego zużycia, te 3,7 kWp jest już i tak zaplanowane z dużym zapasem. Poza tym powierzchnia i układ dachu ograniczają liczbę paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts