Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo kupować, czy budować ?

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Za szambo szczelne (!) jednokomorowe betonowe o pojemności całkowitej 12,5 m (rzeczywistej 10 m) zapłaciłam 3,500 z robocizną i odbiorem przez inspektora nadzoru budowlanego, który oświadczył na piśmie że jest szczelne. Jak dotąd takie procedury nie były wymagane i wystarczało stwierdzenie kierownika budowy o szczelności szamba, ale przepisy zmieniają sie na bardziej unijne i mają być potrzebne atesty szczelności. Dlatego jeżeli budujesz z kręgów najtańszą metodą byłoby dobrze, gdyby ono było szczelne w rzeczywistości z potwierdzeniemi na papierze. W rzeczywistości - bo sąsiedzi patrzą i wąchają, zawsze mogą podać do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego że masz nieprawidłowo zbudowane szambo, które przecieka, a ci dadzą Ci mandat ok 3000 zł plus każą wybudowac szambo z atestem. Łączny koszt to jakieś 7-8 tys zł.

Takie perypetie przeżył jeden ze znajomych i przestrzegał mnie przed budową szamba "z dziurką". Poza tym szamba nieszczelne zachowują się jak studnie i gromadzą wody gruntowe.

Dlatego nie oszczędzaj za bardzo na szambie, no chyba że niedługo będziesz miał kanalizację.

Jakie jest Wasze zdanie , czy lepiej jest kupić gotowe szambo, czy też opłaca się budować samodzielnie ? Pytam szczególnie tych, którzy budowali samodzielnie.

Jakie to są koszty ?

Ja samodzielnie :wink: kupowałem szczelne betonowe z atestem oczywiście. Całość wraz z wykopaniem transportem oraz usadowieniem. mniej niż 2500 zł.

Polecam takie rozwiązanie.

• 1 month później...

Wy to macie prosty wybór: kupować czy budować :D .

Ja to mam zgryz :cry: . Chcemy wprowadzać się na przełomie lata i jesieni br. i właśnie powstały plany kanalizacji. Za jakiś czas mają ruszać z robotą ale pewnie potrwa to dłużej ok 1-2 lata (trzeba budowac przepompownię itd).

Nasz problem polega na tym, że nie opłaca się nam robić porządnego szmba na 2 lata, ala jakoś trzeba odprowadzać .... :D z WC. Myślałem o zakopaniu do ziemi np 3 zbiorników 1000 l tworzywowych aby miec takie prowizoryczne szambo. :o

Echo, szambo może ci sie przydać jako osadnik do kanalizacji, albo bedziesz je kiedyś uzywał jako zbiornik na deszczówkę. Z pojemnikami plastikowymi jest problem, bo jak są puste to grozi im albo zgniecenie, albo wypchniecie.

Kupowalismy szambo gotowe, koszt z przywiezieniem i posadowieniem ok. 3000zł.

Echo,

policz koszty zainstalowania takich 3 zbiorników.

zbiornik to około 150-250pln * 3, za te pieniądze to chyba już się kupi szczelne betonowe szambo ok 3000l + wykop, który też musisz zrobić pod trwałe szambo.

może zaoszczędzisz pare stów, ale tylko kłopotyz plastikami są.

mój się zapadł pod naporem ziemi, raczej błota mimo, że go obłożyłem deskami, po 3 miesiacach musiałem go wyjmować.

jednym słowem nic z tego

pozdrawiam Krzysiek

Echo,

policz koszty zainstalowania takich 3 zbiorników.

zbiornik to około 150-250pln * 3, za te pieniądze to chyba już się kupi szczelne betonowe szambo ok 3000l + wykop, który też musisz zrobić pod trwałe szambo.

może zaoszczędzisz pare stów, ale tylko kłopotyz plastikami są.

mój się zapadł pod naporem ziemi, raczej błota mimo, że go obłożyłem deskami, po 3 miesiacach musiałem go wyjmować.

jednym słowem nic z tego

pozdrawiam Krzysiek

Robiłem sam o wym. ok. 2,70 x 2,40 x 170m - z bloczków fundamentowych, na spodzie wylana płyta betonowa, na górze strop mocno zazbrojony (część szamba pod wjazdem do garażu) z włazem. Wyszło około 1300zł (w tym koparka 100zł). Ale trzeba się solidnie napracować. Te bloczki są dość ciężkie. Czy opłaca się? oceń sam.

Echo, szambo może ci sie przydać jako osadnik do kanalizacji, albo bedziesz je kiedyś uzywał jako zbiornik na deszczówkę. Z pojemnikami plastikowymi jest problem, bo jak są puste to grozi im albo zgniecenie, albo wypchniecie.

Kupowalismy szambo gotowe, koszt z przywiezieniem i posadowieniem ok. 3000zł.

Zbiorniki na deszczówkę już mam (z kręgów: 1 z rynien, a drugi z drenażu).

Problem w tym, że spodziewamy się tej kalalizacji gdzieś za 2 lata, no więc nie chcę "ładować" w ziemię jeszcze więcej betonu.

Tak się zastanawiam na ile dni może wystarczyć szmbo z 2 lub 3 zbiorników 1000 l. Mieszkać na razie będziemy w dwójkę z żoną. Zbiorniki moę kupić poniżej 100 zł/szt.

Czy komuś już działa takie szmbo z 2 lub 3 zbiorników tworzywowych? Co ile wzywacie fachmanów z beczkowozem?

....Tak się zastanawiam na ile dni może wystarczyć szmbo z 2 lub 3 zbiorników 1000 l. Mieszkać na razie będziemy w dwójkę z żoną. ...

Przypuszczam, że w obecnym Twoim mieszkaniu są liczniki wody. Tygodniowe wskazanie podziel przez ilośc osób i z grubsza będziesz już wiedział ile wody możesz zużyć.

Weż tylko pod uwagę, że jeśli zbiornik ma 1000 litrów pojemności to ze względów technicznych będziesz mógł wykorzystać tylko jakieś 80% ich pojemności.

Moim zdaniem wizyta szambiarki po domem raz w tygodniu (a może i częściej) to mało sympatyczna, droga i nużąca perspektywa.

....Tak się zastanawiam na ile dni może wystarczyć szmbo z 2 lub 3 zbiorników 1000 l. Mieszkać na razie będziemy w dwójkę z żoną. ...

Przypuszczam, że w obecnym Twoim mieszkaniu są liczniki wody. Tygodniowe wskazanie podziel przez ilośc osób i z grubsza będziesz już wiedział ile wody możesz zużyć.

Weż tylko pod uwagę, że jeśli zbiornik ma 1000 litrów pojemności to ze względów technicznych będziesz mógł wykorzystać tylko jakieś 80% ich pojemności.

Moim zdaniem wizyta szambiarki po domem raz w tygodniu (a może i częściej) to mało sympatyczna, droga i nużąca perspektywa.

No tak, ale jakie mam wyjście :cry:

Kupiłem szambo gotowe z atestem 12.5 m3. całkowity koszt szamba ze wstawieniem uszczelnieniem przywiezieniem plus żeliwny właz to 2000 PLN. Sam musiałem wykopać pod nie dołek i go zasypać. Dostałem rachunek i atest. Czyli w sumie niedrogo.

no rzeczywiscie cena wydaje sie byc super :o

podaj prosze namiary

moze byc na priva :o