Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór nowego mieszkania. Prosz? o pomoc...

Mar_Cin

Recommended Posts

Niedługo odbieram mieszkanie. Proszę doświadczonych w tej dziedzinie o pomoc. Nie chciałbym czegoś przeoczyć. Najlepiej w punktach zasugerujcie na co mam zwrócić uwagę, co sprawdzić, czego się domagać. Mieszkanie jest w nowo wybudowanym bloku na osiedlu zamkniętym. Mam też podziemnie miejsce parkingowe i piwnicę. \

Wiem, że na pewno muszę sprawdzić stan okien, czy się domykają, czy nie ma szpar idt. Co jeszcze???

Oj,mnóstwo rzeczy.

-wszystkie kontakty(czy jest prąd)

-gniazda antenowe (czy działają)

-kaloryfery na max i patrz czy nie ciekną

-drożność kanalizacji,odpływu z wanny ,zlwu,umywalki

-instalacja gazowa

-drzwi wejściowe,czy działają wszystkie zamki,wymień wkładki,wizjer czy jest OK,czy porządnie osadzone

-piony drzwi wewnętrznych i zewnętrznych

-poziom podłogi

-jeśli coś jest z płyt G-K szukaj pęknięć

-drożność przewodów wentylacyjnych i rozmiar kratek w łazience i kuchni

Można by wymieniać długo.W jakim stanie odbierasz mieszkanie?

Ludzie kochani, co tam poziom podłóg - Ty lepiej sprawdź łatą, czy Twoje ściany trzymają pion i czy na pewno sufity trzymają poziom ( + czt rogi pokoji mają kąt 90st ) - bynajmniej nie żartuję. W naszym przypadku sugerowano, że mamy zeza :evil: i nam się wydaje, że mamy krzywe sufity ( wmawiano grę światła i i nne bajki ). Efekt był taki, że w jednej części pokoju mamy wysokość mieszkania 2,60m a w drugim końcu tego samego pokoju 2,55 m.!!! I to po wyrównywaniu tego przez wykonawcę :evil:

Warto sprawdzić czy otworydrzwiowe (o ile kupujesz bez drzwi) mają typowe wymiary, a szczególnie wysokość. Naszym budowlańcom zdarzyło się wylac za dużo wylewki i musielibyśmy skracać dzrwi albo kupować na wymiar.

A zasadnicza moja rada jest taka. Jeśli jesteś kompletnym laikiem weź ze sobą fachowca-kierownika budowy a lepiej inspektora nadzoru. Taki człowiek będzie wiedział na co patrzeć , a przede wszystkim nie pozwoli "wciskać Ci kitu". My tak zrobilismy i panowie budowlańcy przez dwa tygodnie mieli co poprawiać, bo lista uwag była naprawdę długa.

Oj,mnóstwo rzeczy.

-wszystkie kontakty(czy jest prąd)

-gniazda antenowe (czy działają)

-kaloryfery na max i patrz czy nie ciekną

-drożność kanalizacji,odpływu z wanny ,zlwu,umywalki

-instalacja gazowa

-drzwi wejściowe,czy działają wszystkie zamki,wymień wkładki,wizjer czy jest OK,czy porządnie osadzone

-piony drzwi wewnętrznych i zewnętrznych

-poziom podłogi

-jeśli coś jest z płyt G-K szukaj pęknięć

-drożność przewodów wentylacyjnych i rozmiar kratek w łazience i kuchni

Można by wymieniać długo.W jakim stanie odbierasz mieszkanie?

Jak sprawdzić gniazda antenowe? Nie ma jeszcze kablówki. Jak sprawdzić odpływy, jeśli nie mam białego montarzu?

Warto sprawdzić czy otworydrzwiowe (o ile kupujesz bez drzwi) mają typowe wymiary, a szczególnie wysokość. Naszym budowlańcom zdarzyło się wylac za dużo wylewki i musielibyśmy skracać dzrwi albo kupować na wymiar.

Jaki powinien być wymiar (wysokość) otworu drzwiowego. Nigdzie w umowie tego nie mam. Czego więc mam wymagać?

Jaki powinien być wymiar (wysokość) otworu drzwiowego. Nigdzie w umowie tego nie mam. Czego więc mam wymagać?

Najczęściej 207-209 cm. Jeżeli jesteś w stanie teraz wybrać konkretnego producenta to możesz zrobić pod konkretne drzwi , jeśli nie to licz 209.