Mar_Cin 18.11.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Niedługo odbieram mieszkanie. Proszę doświadczonych w tej dziedzinie o pomoc. Nie chciałbym czegoś przeoczyć. Najlepiej w punktach zasugerujcie na co mam zwrócić uwagę, co sprawdzić, czego się domagać. Mieszkanie jest w nowo wybudowanym bloku na osiedlu zamkniętym. Mam też podziemnie miejsce parkingowe i piwnicę. \ Wiem, że na pewno muszę sprawdzić stan okien, czy się domykają, czy nie ma szpar idt. Co jeszcze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 18.11.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Oj,mnóstwo rzeczy.-wszystkie kontakty(czy jest prąd)-gniazda antenowe (czy działają)-kaloryfery na max i patrz czy nie ciekną-drożność kanalizacji,odpływu z wanny ,zlwu,umywalki-instalacja gazowa-drzwi wejściowe,czy działają wszystkie zamki,wymień wkładki,wizjer czy jest OK,czy porządnie osadzone-piony drzwi wewnętrznych i zewnętrznych-poziom podłogi-jeśli coś jest z płyt G-K szukaj pęknięć-drożność przewodów wentylacyjnych i rozmiar kratek w łazience i kuchniMożna by wymieniać długo.W jakim stanie odbierasz mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 19.11.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Szyby w oknach muszą być czyste, żeby sprawdzić czy nie są porysowane, albo nie mają wtopionych opiłków.Sprawdź czy ramy okien nie są porysowane i czy mają odklejoną folię zabezpieczającą (z wew i zewn.). Czy drzwi się zamykają lekko także ew. zamki i klucze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 19.11.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Wez ze soba dwumetrową łatę i poziomice. Łata (to taka deska poprostu, tylko najlepiej aluminiowa) dwumetrowa pozwoli Ci wylapac krzywe podlogi (po co masz miec problemy z kladzeniem paneli na przyklad, - bedziesz musial wylewke samopoziomujaca lac. Jak wylapiesz- oni Ci to zrobia) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 19.11.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Ludzie kochani, co tam poziom podłóg - Ty lepiej sprawdź łatą, czy Twoje ściany trzymają pion i czy na pewno sufity trzymają poziom ( + czt rogi pokoji mają kąt 90st ) - bynajmniej nie żartuję. W naszym przypadku sugerowano, że mamy zeza i nam się wydaje, że mamy krzywe sufity ( wmawiano grę światła i i nne bajki ). Efekt był taki, że w jednej części pokoju mamy wysokość mieszkania 2,60m a w drugim końcu tego samego pokoju 2,55 m.!!! I to po wyrównywaniu tego przez wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 19.11.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Warto sprawdzić czy otworydrzwiowe (o ile kupujesz bez drzwi) mają typowe wymiary, a szczególnie wysokość. Naszym budowlańcom zdarzyło się wylac za dużo wylewki i musielibyśmy skracać dzrwi albo kupować na wymiar. A zasadnicza moja rada jest taka. Jeśli jesteś kompletnym laikiem weź ze sobą fachowca-kierownika budowy a lepiej inspektora nadzoru. Taki człowiek będzie wiedział na co patrzeć , a przede wszystkim nie pozwoli "wciskać Ci kitu". My tak zrobilismy i panowie budowlańcy przez dwa tygodnie mieli co poprawiać, bo lista uwag była naprawdę długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar_Cin 19.11.2004 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Oj,mnóstwo rzeczy. -wszystkie kontakty(czy jest prąd) -gniazda antenowe (czy działają) -kaloryfery na max i patrz czy nie ciekną -drożność kanalizacji,odpływu z wanny ,zlwu,umywalki -instalacja gazowa -drzwi wejściowe,czy działają wszystkie zamki,wymień wkładki,wizjer czy jest OK,czy porządnie osadzone -piony drzwi wewnętrznych i zewnętrznych -poziom podłogi -jeśli coś jest z płyt G-K szukaj pęknięć -drożność przewodów wentylacyjnych i rozmiar kratek w łazience i kuchni Można by wymieniać długo.W jakim stanie odbierasz mieszkanie? Jak sprawdzić gniazda antenowe? Nie ma jeszcze kablówki. Jak sprawdzić odpływy, jeśli nie mam białego montarzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar_Cin 19.11.2004 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Warto sprawdzić czy otworydrzwiowe (o ile kupujesz bez drzwi) mają typowe wymiary, a szczególnie wysokość. Naszym budowlańcom zdarzyło się wylac za dużo wylewki i musielibyśmy skracać dzrwi albo kupować na wymiar. Jaki powinien być wymiar (wysokość) otworu drzwiowego. Nigdzie w umowie tego nie mam. Czego więc mam wymagać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 22.11.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Warto sprawdzić czy otworydrzwiowe (o ile kupujesz bez drzwi) mają typowe wymiary, a szczególnie wysokość. Naszym budowlańcom zdarzyło się wylac za dużo wylewki i musielibyśmy skracać dzrwi albo kupować na wymiar. Jaki powinien być wymiar (wysokość) otworu drzwiowego. Nigdzie w umowie tego nie mam. Czego więc mam wymagać? Najczęściej 207-209 cm. Jeżeli jesteś w stanie teraz wybrać konkretnego producenta to możesz zrobić pod konkretne drzwi , jeśli nie to licz 209. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts