kosok 30.08.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Witam, Jestem na etapie wymiany w domku jednorodzinnym (około 150 m2 - parter+poddasze, stare budownictwo, dom zamieszkuje 6 osób) źródła ciepła CO i CWU z kotła zasypowego na kondensacyjny kocioł gazowy. Decyzja jest już podjęta i działam w temacie, ale mam możliwość instalacji Powietrznej Pompy Ciepła CWU, ponieważ załapałem się na sporą dotację z gminy (85%). I teraz pytanie czy montaż takiej Powietrznej Pompy Ciepła CWU ma sens w moim przypadku? Dotacja jest spora więc może i warto wykorzystać, ale czy będę miał przy takiej instalacji niższe koszty za CWU? Zamysł jest taki, żeby przez większą część roku CWU czerpać z Powietrznej Pompy Ciepła, a jedynie przez zimę CWU ogrzewać gazem. Proszę o radę czy pakować się w tą dotację czy pozostać jedynie przy gazowym kotle kondensacyjnym CO i CWU ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Witam, Jestem na etapie wymiany w domku jednorodzinnym (około 150 m2 - parter+poddasze, stare budownictwo, dom zamieszkuje 6 osób) źródła ciepła CO i CWU z kotła zasypowego na kondensacyjny kocioł gazowy. Decyzja jest już podjęta i działam w temacie, ale mam możliwość instalacji Powietrznej Pompy Ciepła CWU, ponieważ załapałem się na sporą dotację z gminy (85%). I teraz pytanie czy montaż takiej Powietrznej Pompy Ciepła CWU ma sens w moim przypadku? Dotacja jest spora więc może i warto wykorzystać, ale czy będę miał przy takiej instalacji niższe koszty za CWU? Zamysł jest taki, żeby przez większą część roku CWU czerpać z Powietrznej Pompy Ciepła, a jedynie przez zimę CWU ogrzewać gazem. Proszę o radę czy pakować się w tą dotację czy pozostać jedynie przy gazowym kotle kondensacyjnym CO i CWU ? Pozdrawiam 85% to bardzo duzo, bezwzglednie wykorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.08.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 @kosok Z taką dotacją to taniej niż zwykły bojler. Oszczędności od wiosny do jesieni w stosunku do gazu są spore nie licząc ewentualnego chłodzenia powietrzem.Warto wybrać PC z dodatkową wężownicą w "baniaku"by w okresie grzania gazem wykorzystać "baniak" z PC do grzania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 30.08.2020 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 85% to bardzo duzo, bezwzglednie wykorzystac. Też tak myślę, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 30.08.2020 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 @kosok Z taką dotacją to taniej niż zwykły bojler. Oszczędności od wiosny do jesieni w stosunku do gazu są spore nie licząc ewentualnego chłodzenia powietrzem. Warto wybrać PC z dodatkową wężownicą w "baniaku"by w okresie grzania gazem wykorzystać "baniak" z PC do grzania c.w.u. Właśnie o takiej PC myślałem i taki mam plan. Zobaczymy tylko czy PC nie będzie narzucona z góry przez tą dotację, a jak tak to co to będzie. W każdym razie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.08.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Kumpel ma jakiegoś Buderusa z olx za około 2500 PLN, miesięcznie przy 7 osobach i sporym poborze wody około 150kWh/miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 30.08.2020 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 czyli jakieś 3 zł/dzień wychodzi, i to są chyba kwoty porównywalne z gazem, ale jako że w planach mam fotowoltaikę to dotacja na PC kusi jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 31.08.2020 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Przy takiej dotacji brałbym nawet z czystej ciekawości.Przy gazie pompa ciepła jest średnio opłacalna, no chyba, że w II taryfie.Jak myślisz o fotowoltaice to bierz w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 31.08.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Faktycznie piękna dotacja, nie ma co się zastanawiać. Jeśli produkt nie będzie narzucony z góry, to polecam zapoznać się z naszymi produktami. Pompa ciepła do podgrzewu CWU typu Vitocal 262-A jest dostępna w wersji hybrydowej ze zintegrowaną wężownicą grzewczą w zasobniki CWU (typ T2H). Znajduje ona zastosowanie do modernizacji istniejących instalacji grzewczych. Inteligentny regulator wybiera zawsze optymalnie między pompą ciepła a kotłem, uwzględniając współczynniki energii pierwotnej. Pompa ciepła przejmuje wtedy wstępne podgrzewanie CWU, a istniejący kocioł dogrzewa ją w razie potrzeby. Pompa jest również przystosowana do optymalnego korzystania z własnego prądu z PV. Podsyłam link do produktu: https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej/vitocal-262-a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 31.08.2020 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Przy takiej dotacji brałbym nawet z czystej ciekawości. Przy gazie pompa ciepła jest średnio opłacalna, no chyba, że w II taryfie. Jak myślisz o fotowoltaice to bierz w ciemno. Czyli uważasz że koszt grzania wody PC w I taryfie G11, a gazem to porównywalne koszty? Z tego co czytałem to chyba jednak trochę taniej wychodzi PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosok 31.08.2020 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Faktycznie piękna dotacja, nie ma co się zastanawiać. Jeśli produkt nie będzie narzucony z góry, to polecam zapoznać się z naszymi produktami. Pompa ciepła do podgrzewu CWU typu Vitocal 262-A jest dostępna w wersji hybrydowej ze zintegrowaną wężownicą grzewczą w zasobniki CWU (typ T2H). Znajduje ona zastosowanie do modernizacji istniejących instalacji grzewczych. Inteligentny regulator wybiera zawsze optymalnie między pompą ciepła a kotłem, uwzględniając współczynniki energii pierwotnej. Pompa ciepła przejmuje wtedy wstępne podgrzewanie CWU, a istniejący kocioł dogrzewa ją w razie potrzeby. Pompa jest również przystosowana do optymalnego korzystania z własnego prądu z PV. Podsyłam link do produktu: https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej/vitocal-262-a.html Dziękuję, napewno zapoznam się z produktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 03.09.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Czyli uważasz że koszt grzania wody PC w I taryfie G11, a gazem to porównywalne koszty? Z tego co czytałem to chyba jednak trochę taniej wychodzi PC. Tak uważam a właściwie wyliczałem sobie. Może w lecie jest "opłacalniejsze" grzanie PC, ale w zimie już nie koniecznie więc uważam, że jest porównywalne, do tego gaz ostatnio trochę potaniał, więc opłacalność gazu wzrosła. Jednak fotowoltaika zachęca do zastosowania pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.09.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Dziękuję, napewno zapoznam się z produktem. W razie jakichkolwiek pytań, chętnie odpowiem tu lub w wiadomości prywatnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts