Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek i pod?ogówka

Jagna

Recommended Posts

Gość 1950
kościel a dlaczego chcesz mieć podłogówkę w systemie otwartym, przecież cały układ co możesz mieć w układzie zamkniętym a układ kotłowy i podgrzewanie cwu w układzie otwartym, co zasilane przez wymiennik ciepła i po zawodach, trochę droższe ale masz zapewnioną dłuższą żywotność grzejników

Nie twierdzę .że nie.Skoro mi się to zdarza to może innym też.No chyba że w pobliżu będzie ktoś o wyższej temperaturze.Mój piec ustawiony jest na 55 stopni.Ogrzewa wodę w zasobniku i podłogówkę.Od pażdziernika nic jeszcze nie regulowałem. Tylko na początku co kilka dni zwiększałem temperaturę na podłogówce bo jeszcze nie mam regulatorów pokojowych.Ale dzięki temu przekonałem się o samoregulacji ogrzewania podł.Jak zdarzył się cieplejszy dzień wyraźnie rzadziej załączał się podajnik.Jeśli chodzi o brudzenie się w kotłowni to stwierdzam ,żejednak się dość mocno się pyli szczególnie przy wyrzucaniu popiołu ,który ma postać lekkiego pyłku.Kotłowni nie ma co łączyć np.z pralnią .Automatyką się nie przejmuj bo jak sama nazwa wskazuje wszystkkie regulacje są automatyczne i nic nie musisz pilnować oprócz dosypania groszku.Rozpalanie dziecinnie proste(gdyby zgasło)ale nie jak napisano w instrukcji kotła tylko elektryczną opalarką.

Cześć Kolego

Ja też palę w Zębcu, z tym, że mam instalację z grzejnikami PURMO. Każdy grzejnik ma głowicę termostatyczną. Na piecu temperatura 55 stopni.

Piec pracuje w instalacji zamkniętej z naczyniem przeponowym (2 razy większe niż do analogicznej instalacji z olejem) i 2 zawory bezpieczeństwa, automatyczne odpowietrzanie. Co mogę powiedzieć? Że temperatura jest bardzo stabilna na piecu i nie przekracza więcej niż o 2 stopnie zadanej. Mam 3 piony (a więc bez rozdzielaczy), wszystko zrobione tak, że w razie braku prądu czy awarii pompki system zadziała grawitacyjnie (bez 3 grzejników ale to nie problem). Ciśnienie na piecu - bardzo stabilne.

Moje pytanie do użytkowników Zębca jest nastęujące: czy stosujecie zawór mieszający? Jeśli tak to jakego typu? Jakie korzyści to przynosi? Jakie jest ryzyko jego stosowania?

I jeszce "wstawka" odnośnie problemu pyłu w kotłowni :wink:

Na co zwróciłem uwagę: przy spalaniu ekogroszku powstaje dużo pyłu. który osiada na ściankach kotła i powoduje znaczne obniżenie efektywności spalania. Nie wiem jak jest z tym w innych kotłach ale teraz wiem, że warto co tydzień poświęcić 20 minut na dokładne czyszczenie kotła szczotką drucianą. Zębiec ma dużo drzwiczek i w związku z tym wszędzie jest łatwy dostęp. Na czas sprzątania "usypiam" kocioł (włączam tryb wygaszanie). Zauważyłem, że super narzędziem jest odkurzacz przemysłowy, którym odkurzam kocioł od wewnątrz - dzięki temu mam czystko wokół pieca a piwnica nie wygląda na brudną kotłownię. Odkurzacz bardzo skraca całą operację - trzeba tylko uważać żeby nie pociągnąć żaru Popiół wyjmuję szuflą - myślę już o jakimś blaszanym kontenerku żeby uniknąć kurzenia (zawsze coś spadnie z szufelki na posadzkę).