Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwerter centralny kontra mikroinwerter

Arkadius 2000

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie.

Jako autor tematu chciałbym zakończyć dyskusję.

Instalacja zmontowana i działa od 6.10.2020.

12 paneli po 340 Wp razem 4080 W

3 poczwórne mikroinwerter po 1200 W razem 3600 W

Produkcja od 6 do 28 października to 107 kWh z czego 62 kWh zostało wpuszczone w sieć, więc auto konsumpcja to 45 kWh (pamiętajmy, że większość dni w Mrągowie w tym okresie było deszczowych i pochmurnych)

Koszt całości to 12700 zł, nie licząc imprezy inauguracyjnej, przecięcie wstęgi, rozbity szampan, balanga do rana.

Wrzucił bym tu zdjęcia, ale na tym forum trzeba zakładać jakiś swój album, czy coś takiego i niewiem jak to zrobić.

Pozdrawiam.

Jeśli ktoś chciałby jakiejś wskazówki, porady jak zmontować instalację fotowoltaiczną na mikroinwerterach to chętnie pomogę i doradzę w miarę zdobytego doświadczenia..

Jasne że WSZĘDZIE są słabe warunki bo pisanie że w Mrągowie było źle to trochę słabo.

Ty z 4,06kWp zrobiłeś 107kWh = 107 / 4,06 = 26,3kWh/kWp

pomijając te pierwsze 6 dni października u mnie odpadło 23kWh

170 - 23 = 147kWh

147 / 3,3 = 44kWh/kWp

Słabo wypadasz z tymi mikro inwerterami. I spychanie tego na Mrągowo... serio? Rocznie z 1kWp masz zrobić 1MWh jeśli tyle nie uzbierasz instalacja jest słaba a warunki nie optymalne.

Dziękuję. "Marcinbbb"

Za słowa krytyki, bardzo to szanuję.

Nie mając skali porównwczej co do innych instalacji tego typu w moim regionie chwalę się swoimi osiągnięciami.

Jako amator w tej dziedzinie uważam, że osiągnełem spory sukces i wiele się nauczyłem.

"Marcinbbb" jeśli jesteś firmą która instaluje takie coś to rozumiem Cię.

Dlaczego amatorzy zabierają się za taką robotę, zostawmy to profesjonalistom, którzy za roboczogodzinę liczą sobie krocie.

Cytat z twojego wpisu:

"Rocznie z 1kWp masz zrobić 1MWh jeśli tyle nie uzbierasz instalacja jest słaba a warunki nie optymalne"

Dane które podałem dotyczą 22 dni w październiku.

Spotkajmy się na tym forum za rok wówczas będę mógł ci podać ile wyszło "ROCZNIE"

Pozdrawiam

• 10 months później...
  • 2 weeks później...

Panel 375W 6 sztuk, po dwa na mikroinwerter, każdy mikroinwerter podłączony do innej fazy.

Ja mam Froniusa 2500W 10 paneli 285W (Q.PLUS BFR-G4.1 285).

Porównanie w procentach do mocy paneli, niestety nie mamy takiego samego kąta elewacji i to zaczyna być widać.

Tu:

https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10095#/pv0

jest Solar Edge prawie takie same kąty

porównanie klon do gsz1:

98,4%

99,6%

103,9%

105,7%

100,2%