Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana toalety w starym budownictwie.

kulunkele

Recommended Posts

Chciałbym się doradzić w sprawie wymiany muszli klozetowej w starym bloku (40-50lat).

Rury są prawdopodobne zeliwne, bądź jakieś takie które lubią pękać.

Więc jak się za to zabrać aby nie uszkodzić całego pionu?

Szlifierką nie ma dostępu więc myślałem aby piłą szablastą z długim ostrzem do metalu obciąć rurę przy kołnierzu i następnie użyć tej gumowej redukcji do osadzenia nowych rur. Stara rura ma na zewnątrz 140mm, więc czy w środku standardową 110mm da się osadzić?

Tym brzeszczotem piły nie przetniesz - to gruba ścianka i zniszczysz dwa może trzy brzeszczoty nie przecinając całości(nie są tanie), będziesz się wściekał i jeszcze narobisz sobie większego problemu.

Przyznam się , że raz ciąłem taki kielich bo sąsiad z dołu nie chciał się zgodzić na wyjęcie tego kawałka z jego sufitu pomimo tego że obiecano mu remont sufitu.

Ostatecznie wyciąłem to szlifierką i tarczą 115 mm, oraz szlifowałem tarczą ścierną krawędzie ucięcia. - syzyfowa praca i ryzykowna - to mało.

Rura mieści się w środek bez problemu z dedykowaną uszczelką - ja jeszcze uszczelniałem wszystko klejem.

Spytaj się może sąsiada uda się namówić na wymianę tej kształtki - ważne jest, aby odkuć tylko cement którym było to kiedyś łączone i wyjdzie bez problemu.

Rura kanalizacyjna wchodzi w ścianę, nie podłogę. Pisałem że nie ma dostępu szlifierką, ponieważ jest kilka cm na posadzką, i od spodu szliferka się nie zmieści.

Metal ciąłem brzeszczotami bez problemu ale żeliwa nie próbowałem. Więc lepiej wycinać rurę łączącą po kawałku szlifierką?

Nie to byłby błąd - takie wycinanie po kawałku grozi pęknięciem - rurę żeliwną wycina się materiałami do kamienia i ceramiki - nie metalu. Żeliwo całkiem inaczej się zachowuje.

Ściana - są jeszcze szlifierki proste, jak zdobędziesz narzędzie do cięcia może być dużo łatwiej.