Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy do domu 191m2

duzyboy

Recommended Posts

Witam, czeka przede mną montaż pieca gazowego, w domu o wielkości 191m2.Mam do ogrzania, piwnice(pralnia,kaloryfery)parter(kuchnia,łazienka,ogrzewanie podłogowe) i piętro(łazienka,kaloryfery).Dom energooszczędny z styropianem grafitowym 20cm.Zastanawiam się czy piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem czy jednofunkcyjny z osobnym podgrzewaczem wody.Pomóżcie , Dzięki. Edytowane przez duzyboy

Witam, czeka przede mną montaż pieca gazowego, w domu o wielkości 191m2.Mam do ogrzania, piwnice(pralnia,kaloryfery)parter(kuchnia,łazienka,ogrzewanie podłogowe) i piętro(łazienka,kaloryfery).Dom energooszczędny z styropianem grafitowym 20cm.Zastanawiam się czy piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem czy jednofunkcyjny z osobnym podgrzewaczem wody.Pomóżcie , Dzięki.

Jednofunkcyjny z priorytetem cwu (oddzielny zasobnik), praktycznie kazdego producenta model o najmniejszej mocy (i tak kazdy bedzie za duzy)

nie, nie robiłem takich pomiarów, są konieczne?

Nawet najprostsze zrobione przez Ciebie przy pomocy darmowych programów mogły by przybliżyć odpowiedz do wcześniejszego pytania

A mógłbyś podać jakiś model warty uwagi

Taki piec ma swoją moc więc i odpowiedz będzie precyzyjniejsza jeśli będziemy wiedzieć ile jej potrzeba

Napisałeś "dom energooszczędny"czyli jaki? nie ma definicji takiego domu, a sama informacja, że masz na ścianie 20 cm styropianu niczego nie wnosi.

Może w projekcie domu jest ta informacja - zapotrzebowanie domu na energię ?

Nawet najprostsze zrobione przez Ciebie przy pomocy darmowych programów mogły by przybliżyć odpowiedz do wcześniejszego pytania

A mógłbyś podać jakiś model warty uwagi

Taki piec ma swoją moc więc i odpowiedz będzie precyzyjniejsza jeśli będziemy wiedzieć ile jej potrzeba

Napisałeś "dom energooszczędny"czyli jaki? nie ma definicji takiego domu, a sama informacja, że masz na ścianie 20 cm styropianu niczego nie wnosi.

Może w projekcie domu jest ta informacja - zapotrzebowanie domu na energię ?

Piwnice oblepione są z zewnątrz abizolem na to folia kubełkowa, później jest styropian grafitowy 20,okna szczelne 6 komorowe 3 szybowe, nie wiem co jeszcze moge dopisać.Zrobiłem przykładowe obliczenia na kalkulatorze od nextbud wyszło, 17222 kWh/rok / Jutro sprawdzę w projekcie czy jest wzmianka bo dziś nie mam do niego dostepu.

Edytowane przez duzyboy