duzyboy 31.08.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, czeka przede mną montaż pieca gazowego, w domu o wielkości 191m2.Mam do ogrzania, piwnice(pralnia,kaloryfery)parter(kuchnia,łazienka,ogrzewanie podłogowe) i piętro(łazienka,kaloryfery).Dom energooszczędny z styropianem grafitowym 20cm.Zastanawiam się czy piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem czy jednofunkcyjny z osobnym podgrzewaczem wody.Pomóżcie , Dzięki. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez duzyboy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.08.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 OZC zrobione? Jakie potrzeby na energię cieplną ma dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 31.08.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Jednofunkcyjny z zasobnikiem. Polecam najzwyklejszy termet silver. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Witam, czeka przede mną montaż pieca gazowego, w domu o wielkości 191m2.Mam do ogrzania, piwnice(pralnia,kaloryfery)parter(kuchnia,łazienka,ogrzewanie podłogowe) i piętro(łazienka,kaloryfery).Dom energooszczędny z styropianem grafitowym 20cm.Zastanawiam się czy piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem czy jednofunkcyjny z osobnym podgrzewaczem wody.Pomóżcie , Dzięki. Jednofunkcyjny z priorytetem cwu (oddzielny zasobnik), praktycznie kazdego producenta model o najmniejszej mocy (i tak kazdy bedzie za duzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duzyboy 31.08.2020 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Jednofunkcyjny z priorytetem cwu (oddzielny zasobnik), praktycznie kazdego producenta model o najmniejszej mocy (i tak kazdy bedzie za duzy) A mógłbyś podać jakiś model warty uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duzyboy 01.09.2020 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 OZC zrobione? Jakie potrzeby na energię cieplną ma dom? nie, nie robiłem takich pomiarów, są konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.09.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 nie, nie robiłem takich pomiarów, są konieczne? Nawet najprostsze zrobione przez Ciebie przy pomocy darmowych programów mogły by przybliżyć odpowiedz do wcześniejszego pytania A mógłbyś podać jakiś model warty uwagi Taki piec ma swoją moc więc i odpowiedz będzie precyzyjniejsza jeśli będziemy wiedzieć ile jej potrzeba Napisałeś "dom energooszczędny"czyli jaki? nie ma definicji takiego domu, a sama informacja, że masz na ścianie 20 cm styropianu niczego nie wnosi. Może w projekcie domu jest ta informacja - zapotrzebowanie domu na energię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duzyboy 01.09.2020 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Nawet najprostsze zrobione przez Ciebie przy pomocy darmowych programów mogły by przybliżyć odpowiedz do wcześniejszego pytania A mógłbyś podać jakiś model warty uwagi Taki piec ma swoją moc więc i odpowiedz będzie precyzyjniejsza jeśli będziemy wiedzieć ile jej potrzeba Napisałeś "dom energooszczędny"czyli jaki? nie ma definicji takiego domu, a sama informacja, że masz na ścianie 20 cm styropianu niczego nie wnosi. Może w projekcie domu jest ta informacja - zapotrzebowanie domu na energię ? Piwnice oblepione są z zewnątrz abizolem na to folia kubełkowa, później jest styropian grafitowy 20,okna szczelne 6 komorowe 3 szybowe, nie wiem co jeszcze moge dopisać.Zrobiłem przykładowe obliczenia na kalkulatorze od nextbud wyszło, 17222 kWh/rok / Jutro sprawdzę w projekcie czy jest wzmianka bo dziś nie mam do niego dostepu. Edytowane 1 Września 2020 przez duzyboy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.09.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Jutro sprawdzę w projekcie czy jest wzmianka bo dziś nie mam do niego dostepu. Widzisz co by się przydało? taka wzmianka np z mojego projektu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts