vvvv 01.09.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Wiesz niektórzy myślą, że przystępują do uczciwej gry, w trakcie której nikt zasada zmieniać nie będzie. Możesz ich nazwać naiwniakami. Zgadza się ale Ci z PC tak na ostro, na dwa baty. Z "mafią" nie ma uczciwej gry. To że ludzie togo nie widzą to ich problem. Tutaj nie chodzi tylko o ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 01.09.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Jak kupujesz akumulatory to falownik/ładowarka do nich to już jakieś drobne. Drobne? Tzn ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 01.09.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Możesz wyjaśnić dlaczego ci co kupili PC zostali wy...ni "na dwa baty"? Więcej zainwestowali w PV dla 100% pokrycia + PC Aby nie płacić za prąd w okresie marzec-październik będą musieli, kupić aku + wymienić falownik na off-grid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 01.09.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Przy akumulatorach kosztujących ponad 25K (10kWh), ładowarka za 1-2k to drobne. Zwłaszcza że te akumulatory trzeba co jakieś 5-8 lat wymieniać a ładowarki nie. Jakiej mocy ta ładowarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 01.09.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Ale dlaczego ci co kupili PC będą mieli ten problem podwójnie? Przecież nie wszyscy właściciele PC mają PV. Czy ci oberwą "pojedynczo"? Dlaczego? Bo są w 100% uzależnieni od prądu. Ci co mają PV tylko na bytowe oberwą za bytowe, Ci co mają PV+PC oberwą za bytowa + ogrzewanie Niektórzy pomimo dostępu do gazu poszli w PC, aby być Full Eko no i proszę. Dodatkowo popatrz PC tak naprawdę 70-80% energii pobiera zimną przy niskim COP, kiedy to energii z PV jest jak na lekarstwo. Zużycie bytowe zimą niewiele różnią się od zużycia w lecia. Edytowane 1 Września 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 01.09.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 To zależy jak to zorganiujesz. Ładowarka PWM za jakieś 800 zł i falownik 3000W za 1000 zł. Jak chcesz inwerter off-grid z MPPT to za 3000W zapłacisz ok 2k. https://sts-sklep.pl/product-pol-4670-Przetwornica-solarna-regulator-MPPT-sinusPRO-3000-S-48V.html No tak Volt dlatego taka cena. Ja dziękuję. Nie polecam. Podasz jakieś linki do tego PWM i falownika 3000W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 01.09.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Dlaczego mam Ci coś podawać∂? Straciłeś dostęp do netu? Klawiatura Ci się zacięła? Na dwa ostatnie pytania tak. Chociaż nie, bo tutaj trolluje. Dodaj jeszcze, że nie potrafię poszukać, bo się na tym nie znam, a żywo jestem tym zainteresowany. Taka pomoc. Wystarczy taki powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 01.09.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Ale ci co grzeją z COP=1 to nie zostaną "wy...ni"? Tych co poszli w COP=1 to wyrzuciłem poza nawias. Jeśli to wejdzie to będą w jeszcze większej czarnej d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.09.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Bo są w 100% uzależnieni od prądu. Ci co mają PV tylko na bytowe oberwą za bytowe, Ci co mają PV+PC oberwą za bytowa + ogrzewanie Niektórzy pomimo dostępu do gazu poszli w PC, aby być Full Eko no i proszę. Dodatkowo popatrz PC tak naprawdę 70-80% energii pobiera zimną przy niskim COP, kiedy to energii z PV jest jak na lekarstwo. Zużycie bytowe zimą niewiele różnią się od zużycia w lecia. Tylko dywersyfikacja. Każdy może stracić, ale jeden więcej, drugi mniej. PC pracuje cały rok. W lecie owszem - tylko do grzania c.w.u. A w okresach przejściowych można będzie coś odzyskać z posiadanej PV. Trzeba też będzie znaleźć jakieś rozwiązania do zmniejszenia strat, np wattrouter. Teraz też nas "dymają" chyba wszyscy z wyjątkiem PGE na bilansowaniu międzyfazowym. Nie wspomnę o takim jednym, który bezkarnie stosuje rozliczenie proporcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.09.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 System dojrzewa... Wrzód na dupie energetyki jest bliski pęknięcia - i ktoś to czuje. Ciekawe kogo będzie stać na UTRZYMANIE swojej PV przez DOBUDOWANIE sporej ilości akumulatorów i wymianę falownika! Bo bez tego - koniec przyjemności posiadania WŁASNEGO prądu! Pozywiom - uwidim! Adam M. Postawimy sobie tanie. proste i nieśmiertelne akumulatory w słoikach po ogórkach. A jak będzie mało to nawet w beczkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.09.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 No dobra -to i ja pofantazjuję trochę w temacie : jak zmagazynować energię ?A no postawię silos i będę gromadził wodór z elektrolizy...Paliwo mega wydajne-tyle "tylko" ,że niebezpieczne...O... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.09.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 No dobra -to i ja pofantazjuję trochę w temacie : jak zmagazynować energię ? A no postawię silos i będę gromadził wodór z elektrolizy... Paliwo mega wydajne-tyle "tylko" ,że niebezpieczne... O... Jasne że się da. Ale ani to tanie ani wydajne. Elektrolizery są drogie przechowywanie wodoru jeszcze droższe. Ogniwa paliwe również. A sprawność taka, że z ogniwa paliwowego wychodzi pewnie ze 30% tego co włożyłeś w elektrolizer. Jakby się dało i miałbym z tego prąd choćby w cenie tego kupowanego od ZE, to pierwszy bym sobie coś takiego postawił i podziękował za przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.09.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 To zależy jak to zorganiujesz. Ładowarka PWM za jakieś 800 zł i falownik 3000W za 1000 zł. Jak chcesz inwerter off-grid z MPPT to za 3000W zapłacisz ok 2k. https://sts-sklep.pl/product-pol-4670-Przetwornica-solarna-regulator-MPPT-sinusPRO-3000-S-48V.html Volt jest sprzętem niskiej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.09.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 I nie wyobrażam sobie aby przerabiać stringi aby dostosować napięcie DC do parametrów jego pracy. Na allegrogo widziałem jakiś inwerter off grid gdzie daje radę nawet z 500V DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.09.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) No to nie montuję. A może jednak tak. Ale jakie hmm takie, żeby mi do krawata pasowało. Edytowane 1 Września 2020 przez giman a może ale jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 01.09.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Lubisz innym wkładać w usta coś czego nie powiedzieli/napisali. Podałem Ci przykład ale kręcisz na niego nosem. Dlatego innych Ci szukał nie będę i pozostawię szukanie Tobie i Twojemu wybrednemu nosowi. Edit. Jak chcesz coś z górnej półki, to kup sobie Victrona EasySolar-II GX 3000. Będziesz miał inwerter hybrydowy pracujący na 48V z baterii lub z sieci. Ma on pełną funkcję UPS-a i opcję wspomagania sieci prądem z baterii. Ma 4000W MPPT (250V-70A) Uważam że jest lepszy niż Hybryda Froniusa, ta stara (48V) czy ta nowa (400V) bo przejście z on to off-grid we Froniusie trwa kilkadziesiąt sekund kiedy we Victronie milisekundy. Ceny podobne ale oczywiście nie 2000 zł. Podałes przykład największego złomu jaki jest. Juz pierwszy lepszych Chińczyk z Ali będzie lepszy. Tak ja Ci pisałem. Nie kupuje. Juz sie wyleczyłem. No i jak podałes normalny sprzętu to to juz nie sa drobne. Tyle. Szkoda jednak ze nie podasz tego linku do tej ładowarki PWM i tego drugiego. Trudno. Moja strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Jak ktoś chce kupić inwerter on/off w miarę rozsądnej cenie to coś w tym stylu. Chińczyk, ale ok. Jest dużo tego na ali. Zresztą u nas też. Różne moce. https://allegro.pl/oferta/5kw-inwerter-solarny-5000w-off-grid-hybrydowy-48v-8814979756 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.09.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 To sa chyba jakieś żarty. Jak sytuacja wyglada na zachodzie, tam tez maja takie pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 14.09.2020 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Mamy prosumencki boom, ale zbliża się czas weryfikacji opustów.https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/103769/mamy-prosumencki-boom-ale-zbliza-sie-czas-weryfikacji-opustow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.09.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 może próbują trochę przystopować nowe instalacje strasząc zmianami w przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts