Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na horyzoncie widać koniec opłacalności fotowoltaiki ??

tom.pk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajna bateria ale troche bym sie bal ze to sie zapali.

A dlaczego od razu się zapali...?

Ona nawet się nie grzeje przy ładowaniu i rozładowywaniu...

Limit bezpiecznej pracy całego zestawu pakietów to ok 940A czyli ok 50kW mocy ciągłej, czyli nie obciążam jej w praktyce powyżej 1/5 jej możliwości i to nawet chwilowo ...

Każdy pakiet w tych szafach ma własny BMS i pracuje niezależnie od pozostałych...

IMG_20190819_205631.jpg

A nie boisz się że ci się telefon zapali w rękach ...?

Przecież bateria w nim dość często pracuje na limicie...

"Strach ma wielkie oczy"...

Pewnie masz racje ale zdarza sie ze zapalaja sie e bike, e auta, e hulajnogi a tez maja bms, itd itp. Co jesli wystapi zwarcie w jednym ogniwie? No chyba ze to niemozliwe. Telefon to jedno ogniwo, bateria od wkretarki 5 a tam jest ich cala szafa.

Samochody spalinowe, domy też się czasem zapalają ale raczej nie boisz się jeździć samochodem i mieszkać w swoim domu...?

To co podałeś pracuje na ogniwach wysokoprądowych i często blisko limitu swoich możliwości więc nie dziw się że zdarzają się zapłony...

Jak często to zależy jak często media wszelkiej maści chcą robić z tego problem...

Wystarczy jeden filmik z płonącą Teslą ( tego czy ktoś tego celowo nie spowodował to nie wiemy...? ) i już wszyscy rozpisują się o tym jak to samochody elektryczne się wszystkie zapalają...

Napisałem wyżej dlaczego nie mam obaw odnośnie jakiegoś zapalania się a jak kogoś to nie przekonuje to już nie jest moje zmartwienie...

Każdy pakiet po zamontowaniu podłączam do 2kW obciążenia ( blisko limitu...) i tak pracuje aż do rozładowania...

Jeżeli było by coś wadliwego to ujawni się podczas testu, później już nigdy nie będzie takiego obciążenia po zamontowaniu w szafie...

Podczas tego testu faktycznie pakiet robi się dość mocno ciepły więc nie dziwie się że jakaś pałowana na limicie hulajnoga czy rower elektryczny może się zapalić...

Dla przypomnienia to ty napisałeś że Volt to złom...( Volt Polska to marka a nie model konkretnego urządzenia...)

Ja nie wpadłem niczego porównywać...

Dla przypomnienia napisałem tak

Podałes przykład największego złomu jaki jest. ....

Wątek nie jest długi i możesz sobie wrócić i dokładnie przeczytać do czego to było. Nie będę pytał po co wpadłeś.

To że źle dobrałeś urządzenie i inne elementy układu to chyba nie jest wina danej marki...?

Ty tak to czytasz co jest w postach?

Jakie elementy układu? Akumulatory?

Nie do końca wolałem ale taka jest bardziej konieczność przy trójfazowej instalacji...

Jedna wielka przetwornica i znacze obciążenia zbiorowe na jednej fazie będą wywalały bezpieczniki przy pracy na sieci...

Jedną przetwornicą 5kW niewiele zdziałasz w normalnie użytkowanym domu a taka 10kW to powodzenia na jednej fazie...

Działa Ci to jako F3 z odpowiedni przesunięciem sinusa w każdej fazie?

Serio wywala. Ja tak wolę. Przyłącze z ZE mam 16kW. Podasz taką off/grid na 10kW?

Nie wiem co cie tak dziwi w tych awariach...?

Czy to takie trudne podać fazę z sieci energetycznej na wyjście przetwornicy kiedy przerabiasz instalację domową tak aby część chodziła na sieci a część na przetwornicy...?

No dziwi mnie. Tam jest wejście i pod wyjście podpinasz urządzenia.

Ładowarki nie wiem jakie...?

Czerwone... 40A...

Działają i mają zakres napięć jaki wymagają pakiety li - ion a także po trzy panele w stringu...

[ATTACH=CONFIG]448380[/ATTACH]

Chińczyk?

I tak naprawdę to nawet nie wiemy jaki to model "złomu" posiadałeś...?

I co on zasilał...?

Sinus Pro 3000S 2100W/3000 VA. Ta z ładowarką solarną. Miał zasilać dwa urządzenia 160W i 900W. To co miał zasilać to jedne kwestia, a inna to jego działanie np. bypassu, piski urządzeń itp itd. Aha no i mam ups APC 2100W/3000VA takiego w wersji rack. Takie same parametry. Różnica? Hmm.

Z mojej strony EOT. Dalej i tak nie ma sensu.

Dla przypomnienia napisałem tak

Wątek nie jest długi i możesz sobie wrócić i dokładnie przeczytać do czego to było. Nie będę pytał po co wpadłeś.

Ty tak to czytasz co jest w postach?

Jakie elementy układu? Akumulatory?

Działa Ci to jako F3 z odpowiedni przesunięciem sinusa w każdej fazie?

Serio wywala. Ja tak wolę. Przyłącze z ZE mam 16kW. Podasz taką off/grid na 10kW?

No dziwi mnie. Tam jest wejście i pod wyjście podpinasz urządzenia.

Chińczyk?

Sinus Pro 3000S 2100W/3000 VA. Ta z ładowarką solarną. Miał zasilać dwa urządzenia 160W i 900W. To co miał zasilać to jedne kwestia, a inna to jego działanie np. bypassu, piski urządzeń itp itd. Aha no i mam ups APC 2100W/3000VA takiego w wersji rack. Takie same parametry. Różnica? Hmm.

Z mojej strony EOT. Dalej i tak nie ma sensu.

.....

Zrobiłeś instalację" nogami" i masz pretensję do całego świata...

Interpretujesz wszystko tak jak ci wygodnie i tak aby zawsze" twoje" było na wierzchu więc tak jak piszesz dalsza dyskusja nie ma sensu bo to jak ze ślepym o kolorach...

Tak swoją drogą mam sinus pro 3000s która obecnie służy mi jako tester do pakietów a przez ostatnie dwa lata służyła jako zasilacz części domu typu oświetlenie, telewizja, lodówka,wentylacja i ciężko było się do niej przyczepić...

Mówisz że ładowarka do doopy...

To trzeba było do niej podłączyć 3 kWp fotowoltaiki i akumulatory o takiej pojemności aby miała gdzie"pchać" tą energię...

"Przerabiałem" swego czasu akumulatory kwasowe jako magazyn i dziękuję nie skorzystam więcej...

Edytowane przez Tomaszs131
Zbędny komentarz.

2,5kWp amorfy i 16 szt 92Ah PowerSafe.

Pchać szczególnie w grudni.

No to się wykazałeś. Brawo.

A to jeszcze w grudniu miało coś bateryjne zasilać...?

Nie da się...

Fotowoltaika w grudniu to nawet nie pokryła ci samorozładowania tej bateri i wewnętrznej konsumpcji samej przetwornicy...

Obstawiam że baterie padły po sezonie...( No chyba że były cały czas naładowane ale to wtedy nie ma się co dziwić że ładowarka prawie nic nie ładuje...)

A to jeszcze w grudniu miało coś bateryjne zasilać...?

Nie da się...

Fotowoltaika w grudniu to nawet nie pokryła ci samorozładowania tej bateri i wewnętrznej konsumpcji samej przetwornicy...

Obstawiam że baterie padły po sezonie...( No chyba że były cały czas naładowane ale to wtedy nie ma się co dziwić że ładowarka prawie nic nie ładuje...)

Wyjątkowo odpowiem.

Zdecyduj się. Podały czy nie. Znasz te przetwornice i wiesz lepiej.;)

Wyjątkowo również zdjęcia (tak na chwilę tylko), bo robiłem testy kilka dni temu.

[ATTACH=CONFIG]448404[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448405[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448406[/ATTACH]

Dam taki hit ET6415N.

Oczywiście jakoś tam merytorycznie, bo z takim osobnikiem to się okazało, że nie ma po co, bo rów melioracyjny i dwa metry mułu. Zresztą nie tylko to. Tego kretyńskiego postu (wyrwanego z kontekst) pustego chłopczyka z sieczką w głowie, co 30km niby robi na rowerze, też nie ma co komentować. Widać lubi tak, zresztą merytorycznie jak zwykle. Lepiej się poczuł, to najważniejszym,a zabawa w niańki dalej trwa. Przedszkole.

To tyle w tym temacie.

Wyjątkowo odpowiem.

Zdecyduj się. Podały czy nie. Znasz te przetwornice i wiesz lepiej.;)

Wyjątkowo również zdjęcia (tak na chwilę tylko), bo robiłem testy kilka dni temu.

[ATTACH=CONFIG]448404[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448405[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448406[/ATTACH]

Dam taki hit ET6415N.

Oczywiście jakoś tam merytorycznie, bo z takim osobnikiem to się okazało, że nie ma po co, bo rów melioracyjny i dwa metry mułu. Zresztą nie tylko to. Tego kretyńskiego postu (wyrwanego z kontekst) pustego chłopczyka z sieczką w głowie, co 30km niby robi na rowerze, też nie ma co komentować. Widać lubi tak, zresztą merytorycznie jak zwykle. Lepiej się poczuł, to najważniejszym,a zabawa w niańki dalej trwa. Przedszkole.

To tyle w tym temacie.

Nie wiem co ty bierzesz ale odstaw to nic nie idzie zrozumieć...

Jak zwykle "chłop o gruszce a baba o pietruszce"...

Z odpowiedziami to się nie wysilaj bo i tak nawet ty sam siebie nie rozumiesz...

Bywaj...

Nie wiem co ty bierzesz ale odstaw to nic nie idzie zrozumieć...

Jak zwykle "chłop o gruszce a baba o pietruszce"...

Z odpowiedziami to się nie wysilaj bo i tak nawet ty sam siebie nie rozumiesz...

Bywaj...

Nie mam zamiaru ci nic tłumaczyć, bo i tak od samego początku nic do docierało. Zresztą co mogło dotrzeć do osoby, która pokazała taką "klasę". No i najważniejsze, że ze złomu jesteś zadowolony i wesz, że miałem zrypaną instalację, która działa do dzisiaj na tych aku, które niby miały paść i to dobrze się ma oraz jest obecnie w rozbudowie. Ah te "experty". Taka różnica, że mi nie pasował ten złom, więc szybciutko się go pozbyłem i zamieniłem na coś normalnego.

• 2 weeks później...

Od początku twierdziłem że przewymiarowanie instalacji jest podłe naciągactwo instalatorów, oraz łosiactwo i pazerność inwestorów. Jaki sens jest wydawać nierzadko kilkanaście tysięcy po to żeby mieć roczny rachunek na poziomie 250 zł?

No to posprzątali. Szybko to poszło. Firm jest od groma, machina rozkręcona a tu główny hamowniczy dokręca śrubę. Sąsiedzi porobili i po 10 kw instalacje, całe dachy.

Jak to funkcjonuje w Niemczech? Przecież tam jest tego od groma. Też likwidują możliwość "magazynowania"? Dotychczas dostawali faktury ujemne na 100% prądu.

To będzie ich koniec. Bo od razu rzucam sąsiadowi przedłużacz a on się odłącza od prądu, z sąsiadem jakoś się rozliczymy. Że nielegalnie, ale to w dobrej sprawie bo bezkarność+ mnie obowiązuje.

Na razie robią podchody bo wiedzą że w lato sprzedają nasz prąd po stawkach rynkowych, po to dają 5000+ a teraz jak im Polacy przestali płacić za prąd to są bardzo zdziwieni jak to się stało, się? Akcja reakcja skoro debile na wyższych stołkach tego nie dostrzegają a widzą to zwykli Polacy to coś tu jest nie teges.

• Like 1

Od początku twierdziłem że przewymiarowanie instalacji jest podłe naciągactwo instalatorów, oraz łosiactwo i pazerność inwestorów. Jaki sens jest wydawać nierzadko kilkanaście tysięcy po to żeby mieć roczny rachunek na poziomie 250 zł?

Ale o czym Ty piszesz w ogóle? Jakie przewymiarowanie? Ludzie zakładają panele mając duże zużycia z powodu ogrzewania np pompą ciepła. Wiadomo, że większość zużywają w zimę, to jak im zabiorą większość produkcji z miesięcy kwiecień - sierpień ( bo wtedy jest największa) to po co im panele?

Ale o czym Ty piszesz w ogóle? Jakie przewymiarowanie? Ludzie zakładają panele mając duże zużycia z powodu ogrzewania np pompą ciepła. Wiadomo, że większość zużywają w zimę, to jak im zabiorą większość produkcji z miesięcy kwiecień - sierpień ( bo wtedy jest największa) to po co im panele?

Uogólniasz, jest tak jak piszesz bo co?

BTW PC zakłada się po to aby oszczędzać prąd a nie zwiększać jego zużycie. Poza tym duże instalacje mają dobry uzysk w zimie w ciągu dnia spokojnie dają 1 do 2 kw , wystarczy dobra taryfa g12 (w) i w nocy mamy tanio w dzień za darmo wystarczy podgrzać do 6 rano i potem od 9 do 15 , znowu przerwa do 22 i przy wodnych podłogówkach dom nie ochłodzi się przy aktualnych zimach.

Jest tylko jedna kwestia na minus te instalacje się nie zwrócą, ale rachunki będą na dobrym poziomie w stosunku do innych wydatków oraz ogrzewania innymi dozwolonymi rodzajami źródeł ciepła.

Plany się zmieniają jak rzeczywistość i realia też się zmieniają.

No bez żartów. Rozżalony prezes w mediach to jeszcze nie zmiana prawa. To dopiero badanie nastrojów :)

A jako księgowy powinieneś wiedzieć, że matematykę każdy ma swoją. I jakbym się miał przejmować każdym komentarzem, że inwestując w złoto/etfy/nieruchomości/obligacje/akcje/cokolwiek innego, jestem łosiem albo głupkiem, to już dawno powinienem być strzępkiem nerwów. Sąsiadowi, co kupił w zeszłym miesiącu samochód z salonu, podczas cotygodniowej posiadówie przy piwie znajomi powiedzieli, że chyba na łeb upadł. A obiektywnie patrząc na jego sytuację, to była bardzo dobra decyzja. Tylko do obiektywnego spojrzenia trzeba coś więcej, niż przekonanie, że samochód po wyjeździe z salonu traci 20% wartości.