Bartek666 01.09.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Witam, może ktoś podpowiedzić jak zabezpieczyć dno studni chłonnej (wewnątrz studni) żeby nie uległo zamuleniu. Na dwóch metrach mam piasek, myślałem sypnąć na to warstwę kilku centymetrów żwiru/drobnego kamienia. Zastanawiam się czy zastosować dodatkowo geowłókninę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.09.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Geowłókniny nie stosuj bo jeśli ona ulegnie zamuleniu to już pozamiatane, pomysł z wysypaniem żwirem jak najbardziej słuszny, przygotowanie przed warstwą chłonną - wydaje się bardzo właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 01.09.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Witam, może ktoś podpowiedzić jak zabezpieczyć dno studni chłonnej (wewnątrz studni) żeby nie uległo zamuleniu. Na dwóch metrach mam piasek, myślałem sypnąć na to warstwę kilku centymetrów żwiru/drobnego kamienia. Zastanawiam się czy zastosować dodatkowo geowłókninę. Dzięki Klika centymetrów kamienia to zdecydowanie za mało. Wysokośc wartwy 50 cm minimum i najlepiej kolejne 50 cm szerzej (czyli o 1 m wiecej na ceła średnica trzonu studni). Tu chodzi o zapewnienie odpowiedniej pojemności porowej kruszywa do przetrzymania ścieków oraz rozprowadzenie ich na jak największą powierzchnię styku z gruntem rodzimym. Bezpośrednio pod wylotem rury do studni warto położyć kawałek płyki chodnikowej lub polbruk - prosty zabieg poprawiajacy rozprowadzenie ścieku oczyszczonehgo na większą objetość warswty. Co do geowłókniny - na dole na pewno nie bo się zakolamtuje i odetnie odpływ ścieków oczyszczonych. Część producnetów oczyszczalni zaleca położyć geowłóknine na sam wierzch warstwy żwiru i cyklicznie ją wymieniać. Działa to jak filtr, który zatrzymuje wydostajace się z oczyszczalni kłaczki osadu czynnego, które również przyśpieszają kolamtację studni chłonnej. Tyle że przy poprawnie działajacej oczyszczalni nie powinny się one wydostawać, dlatego po takich zapisach widać poziom zaufania do własnego wyrobu. Dla spokoju oczywiście możesz ją położyć ale pamiętaj wymieniać - z czasem raczej Ci sie odechce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts