Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy da sie uprosić komornika?

Gość

Recommended Posts

Komornik zajął mi konto. Nie było na nim moich pieniędzy, lecz klienta, który wpłacił mi zaliczkę na zamówiony sprzęt. Czy jest taka możliwość aby komornik oddał mi choć część pieniędzy? Dodam, że na razie mam tylko zablokowane pieniądze na koncie, komornik jeszcze ich z konta nie ściągnął. Chodzi o komornika z urzędu skarbowego.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez szans.

A właściwie to jest obojętne czy oddasz klientowi pieniądze ze swojego portfela zamiast wpłacić te pieniądze na konto US. Czy też pieniądze z konta zostaną oddane klientowi a ty z portfela wyjmiesz kasę i wpłacisz należność do US. Nieprawdaż?

Twoje konto zostało prawdopodobnie zajęte w związku z nieodprowadzeniem należności wynikających z prowadzonej przez Ciebie działalności gospodarczej. Wpływ zaliczki na konto totakże efekt prowadzonej przez Ciebie działalności gospodarczej. W momencie wpłaty na konto, wpłacona kwota stała się włąsnością Twojej firmy. Ten Twój nieszczęsny klient ma szansę odzyskania swoich pieniędzy tylko na drodze cywilno-prawnej.

Tak i tak musisz wpłacić należność US oraz klientowi. Zobowiązania w stosunku do skarbu państwa mają pierwszeństwo oczywiście po uiszczeniu opłaty komorniczej w pełnej wysokości.

Gość M@riusz_Radom
Gościu, a czy to wina komornika, że dałeś ciała i zaliczke przekierowałeś na ostęplowane konto?

Ja jestem przeciwny oszukiwaniu fiskusa !

Podatki trzeba płacić, jak kazdy bedzie unikal placenia to czeka nas druga Argentyna ;)

A potem taki autor postu psiamoczy ze nie ma kasy na oswiate, sluzbe zdrowia czy inne ustrojstwo. A z czego ma byc ta kasa jak nie z naszych podatkow?? :)

Zawsze można dodrukować, albo składki na budowę siedziby ZUS podnieść. :roll:

Albo może złożyć się na dobrowolne kupno biurowca w centrum stolycy.

A może jeszcze na parę bryk dla Minister łod biednych.

Nie bój M@riusz, my dumne Polaki już som w tyle za Słowakami, a jak nam z łokazji rządzących blisko do Albanii. Blisko, coraz bliżej. 8) :(

Gość Teściowa

dobrze prawi!

ZUS zamki pobudował jak u Kafki i teraz po 40 latach pracy przygarbionym Dziadziusiom WYPŁACA PO 20PLN Z WIELKIM SZYKIEM, a te wszystkie szklane domy PZU, NFZ i innych funduszy to wzięły się poprostu z tego że "one sprzedały swojo produkcje" co?

Podatki TAK, nie podlega dyskusji ale WYDATKI pod lupe i każdą złotówkę rozliczyć. Pozdrawiam "zbulwersowanych".

Wydaje mi się, ze coś za szybko osądziliście gościa. Współpracujecie z US?

Mieć niezaplacone nalezności w tej instytucji jest dość prosto. Wystarczy kontrola, wynalezienie np nieistniejących należności z tytułu xle naliczonego vatu i .........mozesz sobie grób kopać. :evil:

Nikogo nie obchodzi, że może to urzednik popelnił błąd - najpierw płac a potem się sądź :evil:

A nie ma przypadkiem tak że US najpierw wysyła jakieś pisemka ponaglające o zapłatę ,potem kieruje sprawę do sądu a na końcu już komornik? Wydaje mi się że ta sytuacja już sie jakiś czas ciągnie.

Może się myle , może oni od razu z grubej rury czyli z komornika.

Paty.

Gość pisze, że konto mu zablokowali. Wcale nie musiał najpierw dostać decyzji odmownej na prośbę np. o odroczenie spłaty.

Konto zablokowali dla zabezpieczenia i tyle. A za pare dni dostanie decyzję ostateczną, i kasa zniknie z konta, A potem /jeżeli uważa, że on czyli gość jest niewinny/ pozostaje mu NSA jak oczywiście pozyczy gdzieś kasę na prawników

Gość M@riusz_Radom
Kroyena, nie wiedziałam, hm potrafisz wytłumaczyć na jakiej podstawie?

Proste - padnie mu firma .

Co do reszty postów, Paty ma ABSOLUTNĄ rację.

Nie wierze, ze ten człowiek nie dostał najpierw wezwania gwoli wyjaśnienia ewnetualnych nieprawidłowości, później nie dostał wezwania do zapłaty ( o ile nieprawidlowosci byly ) a poźniej pisma od komornika o wszczęciu postepowania egzekucyjnego.

No sorry, każda z tych instytucji działa w ramach ustanowionego prawa i obowiązują je określone procedury.

Ten człowiek NIE mógł nie wiedziec o toczącycm się wobec niego postępowaniu.. I albo 'nie chciał wiedzieć" albo wykazywał postawe nieobcą naszym przedsiębiorcom "a moga mi naskoczyć", jakoś dziwnie obstawiam tę drugą..

Jeśli wiedział, to jest..... niemądry jesli przyjmował wpłaty na swoje firmowe konto, mógł załozyć konto w banku na tesciową i tam przelewać zaliczki czy nalezności..

Kroy, faktycznie, wykręca mi wnętrzności jak patrzę na to co się wyrabia z naszymi podatkami, ale jakoś nie ptorafię sobie wyobrazić co by sie dzialo gdybyśmy ich wgóle nie płacili.

No właśnie to jest to nasza wyobraźnia tego nie dosięga, bo już w podstawówce nam wpajają, że dziesięcina ogromnym podatkiem była.

A czy kto uczy na Wiedzy o Społeczeństwie czy czym innym o przepięcinie (pięcina nieosiągalna jest), trzecinie, dwoinie, a i mytach wato i akcyzo podobnych.

Wystarczy jeno myśli przekierować, na tor pracuję dla swojej rodziny (no nie bądźmy pazerni) tak od kwietnia, a nie od czerwco lipca, niedługo pewnie od wrześnie. Jaki ja upierdliwy jestem z historią Belki o mężczyźnie jak kończy,.w przypadku Mareczka kończy o 20 % inaczej.