prorok78 01.09.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Witajcie, Obecnie mam tak: piec Vitodens 100 wraz ze zbiornikiem Vitocell 120L kominek z PW w układzie otwartym, podłączony do instalacji poprzez wymiennik płytowy. Sterowanie w taki sposób że z i z pieca i z kominka mogę grzać zarówno cwu jak i co. Domek 115 m2, 2 kondygnacje, ocieplony, mieszkają 3 osoby. Piec działa w zasadzie wyłącznie latem, grzejąc zbiornik z cwu (kominka nie odpalam wtedy . W sezonie grzewczym piec załącza się może 3-4 razy.. generalnie codziennie palimy w kominku i to wystarcza i do cwu i do ogrzewania. Ale... nie mam w instalacji żadnego bufora... Dlatego, gdy z kominka ogrzewane jest cwu (które ma priorytet), kominek ładnie idzie na dość wysokich temperaturach, nie zachodzi sadzą i generalnie jest ok. Natomiast po zagrzaniu cwu, gdy układ przełącz się na co, kominek zaczyna pracować w cyklach... 10-15 minut pompy nie chodzą, kominek sie grzeje (temp startu pomp ustawiona na 60 stopni ale jej zmiany nie daja znaczących różnic), jak sie zagrzeje, pompy startują, cieplo idzie w grzejniki, po kilku minutach kominek sie ochładza na tyle że pompy stają i cykl się zaczyna od nowa... Efekt - po godzinie czarna szyba w kominku. I teraz tak - zakładam prąd na dach, z planem wykorzystania również do ogrzewania. Kombinuje tak - kominek nadal jako podstawa ale z buforem (kominek ma około 8 kW mocy wodnej) czyli bufor pewnie 300-400 litrów bedzie ok. Bufor połączony z grzejnikami co. W buforze wężownica przepływowa do cwu i grzałka z termostatem do ewentualnego dogrzewania wody. A na wyjściu wężownicy, terma przepływowa do grzania cwu latem - żeby nie grzać całego baniaka. Czy taki układ będzie działać i ma sens? Czy możecie np cos innego zaproponować ? I co wtedy z gazem? Zlikwidować całkiem czy da się go jakoś wykorzystać w tym układzie (np latem)? W sumie piec i zbirnik mają 7 lat, ale przy średnim rachunku za gaz na poziomie 120 pln sa na prawdę mało używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 07.09.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Jaki jest sens palenia w kominku skoro wychodzi to drożej od gazu i jesteś palaczem CO w salonie? chyba że masz drewno za darmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prorok78 05.10.2020 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Nie wszystko jest wyłącznie ekonomią W tym przypadku sens jest taki że żona lubi... ja również... Kominek jest więc odpalany codziennie, od końca września do kwietnia - mniej więcej oczywoście. W tym czasie zużywam około 12-15 mp drewna, co kosztuje mnie niecale 3000 pln. (jeśli juz rozmawiamy o ekonomi). Sąsiedzi, którzy mają identyczne domki ale grzeją wyłącznie gazem, płacą za podobny okres co najmniej kilkaset zl więcej . Ale nie o to chodzi - lubimy kominek, palimy w nim i niejako przy okazji wykorzystujemy produkowane przez niego ciepło również do grzania wody. Tak więc z założenia, kominek jest u nas głównym źródłem ciepła w sezonie grzewczym, dodatkowe chcemy zmienić z gazu na prąd, a w sezonie letnim prąd ma byc podstawowym a gaz jako backup Moje pytanie brzmi, jak zoptymalizować kotłownię, tak by kominek mógł chodzic na właściwych parametrach i by sporzytkować prąd ze słońca Rozważam jeszcze układ taki: Zbiornik 400-500 litrów jako bufor, w układzie pod ciśnieniem z grzejnikami (zład wody kotłowej wyniesie wtedy - pojemność bufora plus pojemność instalacji) W zbiorniku, u góry, wężownica do przepływowego grzania CWU (tylko jaka duża dla 3 osobowej rodziny) Do takiego zbiornika można bez problemu wsadzic grzałkę i w lecie grzać prądem Podłączenie kominka: Albo wykorzystać wymiennik płytowy który juz mam i podłączyć bezpośrednio do wzbiornika, albo druga wężownica w zbiorniku, i wówczas kominek można do niej podpiąć, zachowując układ otwarty. Nie wiem tylko jak w to wszystko wkomponować piec gazowy... jednofunkcyjny kondensat, czyli grzeje albo cwu albo co, nie ma grzania przepływowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts