Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa nowej elewacji

Recommended Posts

Czy możliwym jest naprawa elewacji . Ściany wysokie na 8 metrów szerokie na 7 pod światło czy przy lampie elewacyjnej widać zakłady z siatki . Klej siatka klej i potem na drugi raz klej potem tarcie papierem ściernym a i tak wyszły nierówności . Druga sprawa to montaż na nowo uchwytów rur spustowych wody . Obecnie obsadzone plastiki kołki specjalne długie na 30cm po paru miesiąca wyrobiły już luz w wełnie i tynku . Kolega z forum radził obsadzenie prętów na kotwe chemiczna , ale nadal może to pracować w elewacji grubej na 12cm . Może nie od razu ,ale z czasem będę chciał to poprawić .

Właśnie przy cokole było tak robione i tego problemu nie ma . Ogólnie budynek już otynkowany jeżeli to nie jakiś duży błąd wykonawczy to odpuszczę założę jakieś słabe żarówki w lampach to nie rozproszy się na ścianę .

Rynny mnie trochę bardziej drażnią plastiki i krzywy montaż haków . Przy nowym wyznaczeniu i zakotwieniu stare otwory wystarczy zapiankować i zalepić tynkiem czy systemowo się bawić i dodatkowo wcisnąć trochę siatki czy tam klej ?

jak juz otynkowane to polubic.

bo to dzialac bedzie, co najwyzej srednio wygladac moze.

otwory zapianowac, zamknac poliuretanem lub tynkiem. tynk peknie, poliuretan nie - ale bedzie widac - tyle ze to male dziurki. imo lepiej poliuretan

Czyli muszę wyposażyć się w sike i kolejne pęknięcia czy to przy parapetach lub jakieś uszczerbki nie kamuflować tynkiem bo znowu spęka .

Wiem ,ze kwestie hydroizolacji i wierzchniej warstwy nie są panu również obce . Proszę powiedzieć bo nagrywam ekipę do kamiennego dywanu na balkon , jest on już pokryty wstępnie hydroizolacja dwuskładnikowa kerakoll jedna warstwa zatopiona w siatce z włókna szklanego dla wzmocnienia i to super równe nie jest bo są ślady od pacy . Teraz nowy wykonawca pracuje na innym producencie i zaleca cały swój system przesmarować gruntem 1-2 warstwy izolacji i ta żywica . Czy można tak stosować różnych producentów i czy taka nie tania posadzka będzie już obarczona fiaskiem i problemami ?

Pozdrawiam

kamienny dywan potrzebuje innego szlamu niz ten kerakoll. niestety pod kamienne szlam powinien byc sztywny. zatem teraz juz nie ma wyjscia - zaproponowane rozwiazanie wykonawcy jest akceptowalne.

z czystej ciekawosci na czym pracuje wykonawca z tym kamiennym dywanem ?

System producenta HARD . Wzornik i realizacje całkiem fajne , ogólnie mało firm się ogłasza dlatego wybór miałem z 2 w okolicach .

Owy balkon był robiony przy elewacji obity osb struktonit obróbka i orynnowaniem , cały system izolacji ocieplenie i wylewka podejrzewam ,ze osb trochę napęczniało i po paru miesiącach pod spodem widać coś takiego :

https://zapodaj.net/c04167a808c09.jpg.html

Spód balkonu ocieplony Kołki siatka klej I tynk , ale ewidentnie widać , ze poszło od OSB . Jak to ładnie teraz naprawić ? Ponownie zapytam nałożenie pędzelkiem tynku w te szpary nic nie da i rysy wyjdą ponownie ? Dekarz mi doradził obwódkę z blachy zrobić , ale to słabo będzie wyglądało .

Dzięki ...

nie ma to jak podtrzymac na duchu :D

ale powaga, to moze byc spory problem.

Adrian "moj doradca" z ramienia GP - specjalizacja - kamienne 667667897

zarezerwuj sobie z 1-2h na rozmowe i poprowadzi Cie za raczke pkt po pkt

Balkon przygotowany tak płyta Balkonowa ,dysperbit ,papa Wierzchniego krycia , ,styrodur na klej 190 ,folia ,wylewka z uszczelniaczem i na to kerakoll hydroizolacja . Tak balkon przygotowałem pod przyszła posadzkę płytki lub dywan z kamieni . Tak jak zatwierdziłes pójdzie na to grunt izolacja i żywica producenta hard od dywanów . Wiem, ze po drodze były błędy jak brak papy podkładowej czy styrodur na piankę lub lepik . Po drodze pod obróbkę do czoła został przykręcona płyta osb która spęczniała przy Wylecę potem struktonit rynny obróbki . Od spodu tego balkonu cały system ocieplenia . Te pęknięcie to jest właśnie osb które chyba przechlo i się skurczyło . Powstała widoczna Rysa czy ona jest tak wielkim problemem ? Nie mogę tynkiem tam pomazac zaprawki od pęknięcie i nie będzie tematu ? Nie wiem czy robić taki „test” zwrócić się do wykonawcy o pomoc czy do dekarza i „piękna” obróbkę z blachy wzdłuż struktonitu przykrywająca osb

Odnośnie rynien (rur spustowych)

Wkleiłem na kotwę chemiczną w ścianę przed ociepleniem, pręt M8 23cm dł. Założyłem dużą podkładkę, na to rurkę 1/2" z PP i znów podkładkę i nakrętkę.

Cały element jest schowany w ociepleniu, a wystaje tylko 3cm gwintu ze ściany. Rury spustowe ani drgną na tak zamontowanych uchwytach.

Możesz naprawić swoje mocowanie uchwytów, wydłubując istniejące kołki rozporowe i zastosować pręt na kotwę chemiczną.

Brak mi słów . Jedno powiem pomocy jak to naprawić ?

https://zapodaj.net/3f871e0d9b306.jpg.html

https://zapodaj.net/cebabd07fb4da.jpg.html

https://zapodaj.net/e8bafbab4a539.jpg.html

Balkon do gory zaizolowany hydroizolacja tak jak wczesnojesiennym pisałem wylewka sama była z dodatkiem uszczelniacza . Na dniach będzie położony cały system kamiennego dywanu . Moim zdaniem problemem jest czoło balkonu niezaizolowane i tam woda leci przed obróbka .

https://zapodaj.net/951d73de62fea.jpg.html

no brakuje w warstwie hydro profili. powinny juz byc na tym etapie.

ponadto mogli zrobic cokolik w elewacji - tez bedzie problem.

potrzebujesz na prawde dobrego goscia od tego kamiennego zeby to ogarnac.

a pozniej jak juz rozwiazasz problem cieknacego czola balkonu - poprawic od dolu.

i malo tego masz malo czasu - bo jak tak zostanei na zime - bedzie dramat.

Profile będą właśnie przy kamieniu na załamaniu przy czole . Cokół przy elewacji jest, ten widoczny tynk to spod balkonu i pęknięcie wzdłuż OSB (teraz wiem dlaczego się zrobiło ) firma wydaje się dobra znają materiał i producent tez ok cenowo 400zl/m2 to pewnie sporo ? Sam Material producenta to pewnie kwestia 200-250zl/m2 ?

Poprawione zostanie już we wrześniu . Już Wcześniej czoło gruntem pomalowałem żeby obróbka się licowałA z drogi , ale to musi być tak chłonne miejsce i woda załamujący się ,ze to chłonie bo pas nadrynnowy jest wysunięty w wylewkę i obrobiony silikonem wiec od tego już szczelne musi być .

Szanuje pana za wiedzę i pomoc w rozwiązaniu problemów .

w kamiennym odsunalem to od siebie, przekazane do Konrada u nas.

wiem ze material na kamienny moze kosztowac czasami 200 a czasami 500zl na mkw - Konrad to doskonale liczy i tym sie u nas zajmuje - ma wieksze ode mnie doswiadczenie. ja mam wystarczajaco duzo roboty z elewacjami, a te kamienne to tez wcale materialowo zeby to dobrze policzyc nie taka prosta sprawa.

jak sa jakies pytania dot. kamiennego to konrad (at) med-bud.pl (napisane tak zeby roboty spamujace nie wylapaly) i on to moze zweryfikowac