Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kładzenie kostki, na piasek, na chudy beton, na kruszywo?

Recommended Posts

Witam. Doszedłem do etapu bruku. I teraz podstawowe pytanie. Jak kłaść żeby było najlepiej. Wiem, że brukarze w tej chwili wszędzie kładą na chudy beton z betoniary ale czy to łatwiej i szybciej dla nich czy taniej dla klienta. Podjazd że spadkiem długości 10 metrów, na szerokość 8 metrów. Przewidywane obciążenie max 3,5 tony od wielkiego dzwony, na codzień bus 2100kg +osobówka 1.6 tony. Czy sam żółty piach solidnie zagęszczony wystarczy czy lepiej dać chudziaka. Kostka planowana w rozmiarach +/- 40/60/8 cm (jeszcze nie wybrana konkretna)

Wydaje mi się, tak zresztą piszą i mówią fachowcy, że ułożenie na chudy beton to już wymagania dla dużych obciążeń na pewno większych niż 3,5 tony.

Podjazd nie jest mały i jeśli chcesz mieć pewność to należałoby wyko-rytować podjazd na podbudowę (piasek zmieszany ze żwirem), który następnie się ubija, aby osiągnąć równy teren. Gdy podbudowa zostanie wykonana, ubita i obramowana, wysypujemy na nią podsypkę piaskową (może to być również żwir albo kruszywo) i wyrównujemy ją (tym razem już nie ubijamy!). Na tak przygotowanym podłożu można już zacząć układanie kostki brukowej.

A jeśli chcesz więcej poczytać to był post na forum (stary ale zawsze aktualny)https://forum.muratordom.pl/showthread.php?56482-układam-kostke-brukową-czy-podłoże-i-podbudowa-sa-właściwe

Pozdrawiam