dedert 03.09.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Próbuję rozgryźć jak powinno się mocować pręty słupków ściany kolankowej. Patrzę na to zdjęcie i tu wynika z tego że powinny być zakotwione jakoś w stropie? Myślałem że kotwi się tylko do dolnych prętów wieńca, tak: lub tak: Czy kotwy dachu mocowane są tylko do słupków a nie w wieńcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.09.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Zbrojenie słupków musi być kotwione w stropie - prostopadle do ścianki kolankowej !! Zbrojenie słupków nie może być kotwione w wieńcu - równolegle do ścianki kolankowej. Kotwy do wieńca ale wieniec musi być solidnie połączony ze słupkami kotwionymi do stropu !! PS Ewidentnie brakuje Tobie dobrego kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 04.09.2020 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Czyli dodajemy przy słupkach pręty za mocowane w górze stropu jak zaznaczone na czerwono? A nogi słupków też w kierunku stropu czy proste pręty? A jeśli mam słup żelbetonowy idący z dołu, przechodzi przez wieniec i idzie aż do wieńca pod dach? On też ma być w stropie czy po prostu przechodzi prosto przez wieniec bez żadnych eLek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 04.09.2020 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 A co do kierownika, kierownik może i by podpowiedział ale czas goni a zanim on przyjedzie to ja już bym to pokręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.09.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 w projekcie w części opisowej masz dokładnie rozrysowane jak powinno być. jak przewidział konstruktor i to policzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziad.bordowy 04.09.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Czyli dodajemy przy słupkach pręty za mocowane w górze stropu jak zaznaczone na czerwono? A nogi słupków też w kierunku stropu czy proste pręty? Podepnę się pod pytanie ze swoim przypadkiem. U mnie zbrojenie słupków (trzpieni) nie zostało powiązane z wieńcem, nie było zagięcia ani równoległego, ani prostopadłego - po prostu zostało w ten wieniec, świeżo zalany betonem wsadzone. Od strony wewnętrznej (domu) trzy pręty fi 16, od zewnętrznej też trzy pręty fi 12-16. Wieniec u góry (pod murłatą) ze zbrojeniem trzpienia został powiązany. I pytania są następujące: 1. Jak duży jest to błąd i czy się go bać? 2. Czy ewentualnie jest możliwość naprawy tego? Rozkuwanie i wzmacnianie? Kotwy chemiczne? W ogóle warto to ruszać? Ściana kolankowa ma wysokość 1 m + wieniec i murłata, dach dwuspadowy krokwiowi-kleszczowy, z płatwiami pośrednimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 05.09.2020 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Proszę nie nabijać sobie postów. Znam projekt na pamięć i jakby było to opisane to bym nie pytał. Do tej pory byłem świecie przekonany że słupki kolankowej montuje się Lkami w kierunku wieńca lub tak jak kolega nademna po prostu umieszczone pręty w betonie jak to można zrobić w przypadku słupów wspierający strop. Ale jak się okazuje kolankowe odgrywają dość istotna rolę więc chciałbym wiedzieć jak to zrobić poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 to masz dziwny projekt, u mnie jest dokładnie rozrysowany, opisany i zwymiarowany każdy element konstrukcyjny. Musi być zbrojenie w stropie, prostopadle do ściany. To co narysowałeś, jest źle, równie dobrze mógłbyś w ogóle nie dawać trzpieni w ścianie kolankowej. Ten sam efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 05.09.2020 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Mam projekt indywidualny. Dodatkowo widziałem projekt tego domu u kolegi który ma z biura, i u niego jest jeszcze inaczej, mianowicie rdzeń składa się tylko z jednego pręta zagiętego w U i na tym strzemiona 15x3 cm a sam rdzeń ma średnice 10x25 cm. Oczywiście domyślam się że może to zależy od pokrycia dachu czy rodzaju, U mnie będzie ceramika. To pokaż zdjęcie swojego projektu jak możesz. Bo ja już nie mam pomysłu. Kierownik sugerował by nóżki prętów trzpienia zakotwiać w dolnym zbrojeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 06.09.2020 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Ja mam tylko pręty związane drutem zbrojeniowym do zbrojenia wieńca, w projekcie nic nie miałem A tak kazał zrobić kierownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 06.09.2020 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Coś takiego? Znalazłem w jakimś artykule https://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2017/03/scianka_kolankowa_dozbrojenie_Rys_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Coś takiego? Znalazłem w jakimś artykule to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_budowa 12.10.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Podepnę się pod pytanie ze swoim przypadkiem. U mnie zbrojenie słupków (trzpieni) nie zostało powiązane z wieńcem, nie było zagięcia ani równoległego, ani prostopadłego - po prostu zostało w ten wieniec, świeżo zalany betonem wsadzone. Od strony wewnętrznej (domu) trzy pręty fi 16, od zewnętrznej też trzy pręty fi 12-16. Wieniec u góry (pod murłatą) ze zbrojeniem trzpienia został powiązany. I pytania są następujące: 1. Jak duży jest to błąd i czy się go bać? 2. Czy ewentualnie jest możliwość naprawy tego? Rozkuwanie i wzmacnianie? Kotwy chemiczne? W ogóle warto to ruszać? Ściana kolankowa ma wysokość 1 m + wieniec i murłata, dach dwuspadowy krokwiowi-kleszczowy, z płatwiami pośrednimi Cześć, czy udało Ci się uzyskać odpowiedź na Twoje pytanie? Mam dokładnie ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts