tmki87 04.09.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Cześć, mam problem z otwieraniem okna przesuwnego Poznio HST. Jak próbuję otworzyć to idzie ciężko (coś jak pchanie samochodu na ręcznym). Rolki są czyste. Próbowałem wszelkimi smarami/sprayami na bazie silikonu. Pomaga ale na 10-15 minut później znowu chodzi ciężko. Macie jakiś pomysł co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.09.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Mój pomysł to zdjęcie skrzydła i obczajenie co się tam dzieje w tych wózkach. O ile jest to zdejmowalne skrzydło? Może jakąś wskazówką dla innych będzie kwestia okuć - jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.09.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 A mój pomysł, to sprawdzić poziom elementów konstrukcji w obrębie progu i nadproża. W HST tolerancje wymiarów są "na styk". Delikatne ugięcie i przestaje lekko jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.09.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 A mój pomysł, to sprawdzić poziom elementów konstrukcji w obrębie progu i nadproża. W HST tolerancje wymiarów są "na styk". Delikatne ugięcie i przestaje lekko jeździć. Ależ oczywiście! Nawet mi nie przyszło mi do głowy tak banale i podstawowe zagadnienie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 04.09.2020 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Okucia Winkhaus. Poziom jest dobry. Niestety skrzydła nie można zdemontować. Ewidentnie coś obciera na całej długości. Wydaje mi się, że gdzieś mogła się uszczelka zawinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Okucia Winkhaus. Poziom jest dobry. Niestety skrzydła nie można zdemontować. Ewidentnie coś obciera na całej długości. Wydaje mi się, że gdzieś mogła się uszczelka zawinąć. Często przy pomiarach drzwi odnoszę się poziomem do zainstalowanych okien, a wtedy (m.in. z ciekawości) sprawdzam HS w trzech punktach (muszę przecież mieć pewność że łapią najniższy punkt) i faktycznie poziomy się rozbiegają nie rzadko po 2-3mm a tego poziomica nie pokaże tak dokładnie, dlatego montaż HS - jest wspomagany laserem. Zapytaj producenta systemu o przekrój, opisz sprawę, może oni coś podpowiedzą. Trop z uszczelką też może być dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 05.09.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Sprawdź czy przesuwa się lżej przy niepełnym uniesieniu skrzydła czyli przy klamce mniej więcej poziomo lub skośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.09.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Sprawdź czy przesuwa się lżej przy niepełnym uniesieniu skrzydła czyli przy klamce mniej więcej poziomo lub skośnie. Bardzo słuszna uwaga. Choć takie problemy które można sprawdzić przy niepełnym podniesieniu pojawiają się przy bardzo silnym nagrzaniu profila skrzydła 1- sprawdzić tolerancję poziomu, także w różnych pokoleniach skrzydła gdyż przy ewentualnym błędzie podparcia próg pod obciążeniem może opadać 2- sprawdzić odległość między progiem a górna częścią ramy. Światło powinno być w każdym punkcie prawie identyczne, 1-2 mm do przyjęcia 3- sprawdzić uszczelki zwłaszcza na poziomej górnej części skrzydła choć....to też dla mnie mało prawdopodobne A jeśli już to często powodem są błędy które można wychwycić w pkt 1 i 2 Jeśli tu jest OK powodów szukać w sankach- aczkolwiek dla mnie mało prawdopodobne. Uszkodzenie sanek to rzadkość, ja przynajmniej z nimi się nie spotkałem. Co innego zasyfione rolki sanek ale one powodują brak płynności A nie jakiekolwiek opory w przesuwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 08.09.2020 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 posprawdzałem Wasze sugestie za które przede wszystkim dziękuję. Problem jest w uszczelce na górnej belce. Jak jest ciepło i jest smarowanie (popsikam na całej długości WD-40) to chodzą płynnie ale przez 20 minut. Później znowu muszę zaaplikować WD żeby było płynnie. Przy niższych temperaturach (tj. 13-15stC a takie wystąpiły lokalnie) to WD pomaga ale tylko o 20-30%. Czy w 2 osoby (bez doświadczenia) jesteśmy w stanie zdjąć skrzydło? (2,3m x 1,9m). Wydaję mi się, że gdzieś uszczelka sparciała albo się wystrzępiła i ociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Tmki87 - i jakie wyniki pomiarów? Czy tylko kolejny post by wywołać dyskusje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Przepraszam, nie zauważyłemPo całej szerokości HS jest problem z uszczelka czy tylko na jakimś odcinku?Posprawdzales odległość gora/dół jak opisałem? Tak co pół metraWygląda mi to na banana górnej oscieznicy - poszła za bardzo w góręMontaż na śruby czy kotwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Bez doświadczenia lepiej się nie dotykajSprawdź proszę to o czym mówiłemZależność od temperatury realnie wyklucza sanki i zdejmowanie skrzydła nic nie pomoże- popatrzysz, poruszasz głowa w zastanowieniu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.09.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 WD-40, to nafta w aerozolu. Może na uszczelkę działać destrukcyjnie. Lepiej użyć silikonu w spreju, takiego jak do uszczelek drzwi samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 18.09.2020 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 ok, poddaję się. W przyszły czwartek przyjeżdża serwis + montażyści. Okno ma 4 lata czyli jest już po gwarancji. Mam nadzieję, że doprowadzą temat do porządku. Ten system wzięliśmy głównie pod kątem dzieci żeby mógł łatwo przesuwać. Dam znać co zrobi serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samarii 05.09.2024 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września Czy udało się coś zdziałać z tym HSem? Czy serwis znalazł rozwiązanie? Mam podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts