R90 04.09.2020 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Witam,jak to mówią, mleko się rozlało, popełniłem kilka błędów, kierownikowi się też dostało ale mówi że nie ma tragedii.Odnośnie fundamentów. Wymiar 60 sz x 40 wys. Zbrojenie fi12 4 pręty, strzemiona co 30cm, wymiar strzemion 30cm szer na 20cm wys. Zbrojenie leży na betonowych kostkach o wysokości około 6-7cm. Grunt to piach średnio zagęszczony (robiłem badanie). Do 1,8m są piaski drobne i pylaste średniozagęszczone Id=0.5, potem 10cm głebiej gliny zwarte ze żwirkami i dalej do 3m znów piaski o Id-0,6. Wód gruntowych nie stwierdzono. Sa dopiero przy warstwie wodonośnej czyli 20m pod ziemią. Otóż mój kierownik dziś nie mógł być na laniu betonu, więc zajechał wczoraj po godzinach obejrzeć wykop, osie, zbrojenie itp. robota była skończona w 90%, brakowało tylko połączyć ze sobą belki i danie jednej kratownicy pod stół. Powiedział że grunt wygląda bardzo dobrze, wszystko równo w osiach, tylko kazał przy łączeniu belek zagęścić strzemiona no i dać elki plus startery.Dziś rano zadzwoniłem do majstra żeby to zrobił, bo dopiero mogłem być na betonowaniu.Otóż się wkurzyłem jak przyjechałem jak byli w trakcie. Elki w narożach dane tylko miejscami, a startery do słupów mocował dopiero po zalaniu opierając elki na zbrojeniu ław. Powiedział, że tak się robi i żebym się nie martwił. Opieprzyłem go i zadzwoniłem do kierownika, wysłałem mu zdjęcia z tego co mi się udało zrobić i powiedział że średnio to wygląda ale żebym się nie martwił bo grunt jest dobry i nie będzie osiadania budynku a nawet jak jakieś małe będzie to zbrojenie i tak zadziała. Nie wiem czy mu wierzyć, dlatego chciałem podpytać Was. Powiedział, że w przyszym tyg jedzie na budowe i sobie z nimi pogada a ja mu powiem, że ma być na tak ważnych etapach osobiście, bo nie za to mu płace. W projekcie przy liczeniu ław, konstruktor założył grunty lekko gliniaste o IL=0,25, ja mam zdecydowanie lepszy grunt niż ten założony w projekcie. Edytowane 5 Września 2020 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.09.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Przy ławach 60x40 cm masz niskie strzemiona bo tylko na 20 cm. Ale jest już po temacie.L-ki w narożach powinny by.Masz jakieś zdjęcia tego zbrojenia wykonane przed betonowaniem?Startery oparte na górnym zbrojeniu? Jaki kształt tego zbrojenia? Ma na dole haki? Ławy szerokie, grunty dobre.Napisz coś o budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 05.09.2020 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 (edytowane) Tak myślałem, że lepsze byłyby 30x30...pytanie jakie konsekwencje? Pewnie nierównomierne naprężenia w górnej części belki. Tak, startery słupów oparte "elką" o górny pręt zbrojeniowy belki. O które haki chodzi ? Elki w narożach są tylko w niektórych.. Dom z poddaszem użytkowym, dla zobrazowania dom w malinówkach 7 GA z archonu. Mam doprojektowany skos żelbetowy. Konstruktor z uprawnieniami zrobił mi projekt, płyta oparta na ścianach kolankowych i szczytowych, na poddaszu nie ma żadnej nośnej ściany. Zbrojenie gęsto drutem fi8 (ma tylko przenosić swój ciężar) , siatka podwójna, grubość płyty 12cm, 100m2. Z rekomendacji jest tylko dozbrojenie słupów w ściance kolankowej, oraz zamiana bloczka BK z 2,5 MPa na 3 MPa. W projekcie dachówka ceramiczna, na 200m2 waga 10 ton, daję blachę - oszczędność 9 ton. Sumarycznie dodatkowe obciążenia wynikające z dodatkowego stropu oraz odchudzeniu pokrycia dachowego (nie będzie deskowania, kolejne 2,5 tony mniej ) to jakieś 17 ton rozłożone na wszystkie 4 ściany nośne budynku. Edytowane 5 Września 2020 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 05.09.2020 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]447827[/ATTACH] Edytowane 5 Września 2020 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.09.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Ładny domek.Skos żelbetowy powinien być wykonany w całości czyli od stropu do stropu a nie od ściany kolankowej do ściany kolankowej.Poczytaj jak np. kemot_p wykonał swój dach. Zbrojenie "drutem" czyli prętami #8. Płyta ma przenosić swój ciężar + ciężar pokrycia dachu i ocieplenia + oddziaływania od wiatru i od śniegu. Ciężar tego czy pierwotnego dachu nie ma większego znaczenia dla nośności fundamentów.Fundamenty są policzone a wymiary ław wskazują na duży zapas nośności. Hak - miałem na myśli L-kę - pręt prosty z zakończeniem prętem ~15cm zagiętym pod kątem 90 stopni.Oparte o górne zbrojenie czyli wpuszczone w fundamenty na ok 10cm czyli tyle co nic. Strzemiona wykonane i można już zapomnieć o nich. I tak nic sensownego z tym nie zrobisz. Wytyki są pod ten słup w narożniku przy tarasie?Zawsze można wkleić nowe pręty w istniejącej ławie. Nie jest to problem. Wnioski - trzeba pilnować wykonawcę i kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.09.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 [ATTACH=CONFIG]447827[/ATTACH] Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora Coś uciekło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 05.09.2020 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 To zdjęcie które uciekło . Pokazuję brak elek. Wyślę na prv. Dziękuje, mi się też podoba Co do stropu skośnego on właśnie taki jest. Leży na ścianach nośnych i połączony jest z nimi wieńcem w koło. On przenosi tylko swój ciężar bo dach jest oparty na murłacie oraz na podłużnicach, nie lezy bezpośrednio na tym stropie. Pod słup przy tarasie jest fundament jako kratownica i wypuszone 4 elki fi12 ale tez w taki sam sposób jak pozostałe...rozmawiałem z kierasem o kotwach chemicznych ze może by nawiercić i wkleić ale mówi że nie będzie potrzeby. Da się gęsto strzemiona - tak mi powiedział. Czyli rozumiem, że ławy tragedii nie ma i nagle mi coś nie zacznie pękać przez nierównomierne osiadanie? To że nie pękną to wiem. Są tak grube że pewnie bez zbrojenia by dały radę. Brak elek miejscami powoduję że fundament może pracowac jako zdylatowane belki co może mieć konsekwencje przy słabych gruntach zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.09.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Pręty pod słup przy tarasie należy wkleić lub wpuścić pręty bez wklejania w wywiercone otwory.Jak byś chciał się pobawić to możesz naciąć bruzdy na górze fundamentu i wkleić np. po dwa odpowiednio długie pręty w kształcie wydłużonej litery L które kończyły by się na pionowej krawędzi ławy. W tej pionowej ścianie ławy też byś wykonał odpowiednio głęboką bruzdę. Czy L z końcówką w dłó.Lub bruzda w kształcie L tylko na górze ławy. Taki odpowiednik prawidłowego kotwienia ale wklejony na górze ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 06.09.2020 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 10 cm otuliny od góry w starterach nad elką nie wystarczy? Dziś sprawdzałem , siedzą sztywno. Bo wybruzdowaniu na elki potem jak ten pręt zakotwić do tego juz z żelbecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.09.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 To nie jest poprawna długość zakotwienia ale... pręty z pewnością nie będą wyciągane z fundamentu więc się nie wyrwą. Poziome siły też niewielkie. Więc ... od biedy może zostać. Jak byś miał firek murowany z cegły zamisst żelbetowego to byś nie miał prętów i nie miał problemu z długością zakotwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 06.09.2020 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Jeszcze jedno - dziś pomierzyłem sobie szerokość ław. W jednych miejscach wychodzi około 49-50cm, w innych 56cm.Tam gdzie około 50 to będzie stał garaż więc nie duże obciążenie. łycha była 50cm, mieli pogłebić i widać jełopom się nie chciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.09.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Tak bywa. Możesz zapytać swojego projektanta czy tak może być. Pewnie może tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 07.09.2020 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Rozmawiałem z kolegą inzynierem budowlańcem. Mówi, że sam fundament porządny ale martwią go niekorzystne momenty które moga pojawić się w narożach i powodować drobne osiadanie i w konsekwencji rysy i postepujące pęknięcie. Radził dać wieniec 24x24 który zrekompensuję w razie co jakieś niekontrolowane osiadanie. Koszt materiałów około 2 tys zł. Myślę że to nie jest dużo za spokojną głowę oraz fakt, że potem będzie to ciężej naprawić i znaczaaacznie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.09.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 "martwią go niekorzystne momenty które moga pojawić się w narożach i powodować drobne osiadanie i w konsekwencji rysy i postepujące pęknięcie"takie dziwne i nic nie mówiące określenia.Nie uściślił co ma na myśli?Mam wątpliwości co do tego ale to On był na miejscu. Wieniec na górze ławy fundamentowej zawsze pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.09.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Rozmawiałem z kolegą inzynierem budowlańcem. Mówi, że sam fundament porządny ale martwią go niekorzystne momenty które moga pojawić się w narożach i powodować drobne osiadanie i w konsekwencji rysy i postepujące pęknięcie. Momenty mogą powodować osiadanie ? Dziwne rzeczy kolega mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 08.09.2020 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Kolega nie był na miejscu - podpowiedział "zdalnie". Może inaczej ja to opisałem. Wybaczcie ale na mechanice się znam minimalnie. Chodziło bardziej o to że w narożach jest ''kumulacja" niekorzystnych sił. Bo belka jako sama belka wytrzyma, ale kij wie jak to sie zachowa jako całość. Wydaję mi się że powinno być nawet i bez wieńca ok. Jutro będzie kierownik na miejscu i podejmie decyzję co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.09.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Momenty mogą powodować osiadanie ? Dziwne rzeczy kolega mówi. Mówi tak: "martwią go niekorzystne momenty które moga pojawić się w narożach i powodować drobne osiadanie i w konsekwencji rysy i postepujące pęknięcie" Nie rozumiem tej analizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.09.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Tego typu ławy są ławami betonowymi ( takie obowiązuje nazewnictwo w literaturze ) zbrojenie które się w niej pojawia jest własnie zabezpieczaniem przed niespodziankami typu jakieś lokalne słabszy grunt czy 'przekopany' wykop. Jeżeli na tym będzie ściana murowana to warto zrobić wieniec , a może nawet powinien być obowiązkowy. Jeżeli ściana wylewana - wieniec zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts