Gość KONTO usunięte123 04.09.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Czesc, proszę o pomoc w doborze kotła gazowego do ogrzewania klimatyzacją/pompą powietrzna Na dzien dzisiejszy posiadam dom parterowy (Flori II) 120m2 z 12kw piecem ekogroszek, który po 6 latach użytkowania mam w planie wymienić na kocioł gazowy. Mam juz umowę na przyłączenie do sieci w 2021/2022. Wymian refundowana była by częściowo z dotacji miasta lub NFOŚiGW. W międzyczasie założyłem PV o mocy 10kW. Roczne rachunki elektryczne mialem na poziomie 4,5kPLN przy mocnym udziale użycia latem klimy 3,5 kW inventera w salonie. Instalacje PV zalozylem w wlasnym zakresie za ok 25kPLN brutto, nie wliczając pozniejszych dotacji i odliczenia podatku, stad nieco ja przewymiarowałem.Wkrótce planuje dorzucenie klimy kanałowej 5kW na 3 sypialnie. Ponieważ mocy z PV nie brakuje chciałbym zachować terme do CWU 120l. Moje ogrzewanie polega na grzejnikach w sypialniach + lazienki i salonie oraz podlogowce na termostatach w lazienakch, korytarzach, kuchni. Docelowo chciałbym ogrzewać pokoje/salon klimatyzatorami a podłogówkę gazem CO puszczać tylko wieczorami do ogrzewania grzejników łazienkowych Przy mrozach gaz musiał by przejąc cale ogrzewanie.Z tego co czytam podłogówka dobrze współpracuje z kotlami kondensacyjnymi. Od czytania i porównywania koltów rozbolały mnie tylko oczy, Jaki kocioł gazowy proponujecie do tej hybryd? DziekujeMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkeltaker 05.09.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Skąd wziąłeś instalację 10kwP za 25k brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2020 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Immargas 12 TT ERP.Lub jakiś inny ten mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KONTO usunięte123 06.09.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Immargas 12 TT ERP. Lub jakiś inny ten mocy. dziekuje zapoznam sie z lektura w jego temacie. czy tego typu kociol ma mozliwosc wspolpracy z "smart" sterownikami? Do zdalnej regulacji dwoch obwodów: podlogowki i osobno grzania przez grzejniki. Mozna uzywac zamiennikoow tj.uniersalnych sterownikow pokojowych czy trzymac sie tylko sterownikow producenta? @Majkeltaker info na PW Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.09.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Sterowniki pokojowe jakie chcesz, dwie strefy (grzejniki i podłogówka) tak, czy zdalnie sterowane nie wiem, bo nie miałem potrzeby szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts