Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe + PV

Gość KONTO usunięte123

Recommended Posts

Gość KONTO usunięte123

Czesc,

proszę o pomoc w doborze kotła gazowego do ogrzewania klimatyzacją/pompą powietrzna

Na dzien dzisiejszy posiadam dom parterowy (Flori II) 120m2 z 12kw piecem ekogroszek, który po 6 latach użytkowania mam w planie wymienić na kocioł gazowy. Mam juz umowę na przyłączenie do sieci w 2021/2022. Wymian refundowana była by częściowo z dotacji miasta lub NFOŚiGW.

W międzyczasie założyłem PV o mocy 10kW.

Roczne rachunki elektryczne mialem na poziomie 4,5kPLN przy mocnym udziale użycia latem klimy 3,5 kW inventera w salonie.

Instalacje PV zalozylem w wlasnym zakresie za ok 25kPLN brutto, nie wliczając pozniejszych dotacji i odliczenia podatku, stad nieco ja przewymiarowałem.

Wkrótce planuje dorzucenie klimy kanałowej 5kW na 3 sypialnie.

Ponieważ mocy z PV nie brakuje chciałbym zachować terme do CWU 120l.

Moje ogrzewanie polega na grzejnikach w sypialniach + lazienki i salonie oraz podlogowce na termostatach w lazienakch, korytarzach, kuchni.

Docelowo chciałbym ogrzewać pokoje/salon klimatyzatorami a podłogówkę gazem CO puszczać tylko wieczorami do ogrzewania grzejników łazienkowych

Przy mrozach gaz musiał by przejąc cale ogrzewanie.

Z tego co czytam podłogówka dobrze współpracuje z kotlami kondensacyjnymi.

Od czytania i porównywania koltów rozbolały mnie tylko oczy, Jaki kocioł gazowy proponujecie do tej hybryd?

Dziekuje

Marcin

https://forum.murator.pl/topic/257090-ogrzewanie-gazowe-pv/

Gość KONTO usunięte123
Immargas 12 TT ERP.

Lub jakiś inny ten mocy.

dziekuje zapoznam sie z lektura w jego temacie.

czy tego typu kociol ma mozliwosc wspolpracy z "smart" sterownikami?

Do zdalnej regulacji dwoch obwodów: podlogowki i osobno grzania przez grzejniki.

Mozna uzywac zamiennikoow tj.uniersalnych sterownikow pokojowych czy trzymac sie tylko sterownikow producenta?

@Majkeltaker info na PW

Pozdrawiam

Marcin

https://forum.murator.pl/topic/257090-ogrzewanie-gazowe-pv/#findComment-7836828