Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki zewnętrzne firmy BOLIX z LEROY MERLIN

Recommended Posts

Witajcie!

Mam do was Forumowicze pytanie o opinie i doświadczenia z marketowymi tynkami firmy BOLIX i prośba tu o info od wykonawców czy da się z tym materiałem pracować, jak i od użytkowników elewacji tego producenta. Mam dom o powierzchni ścian ok 300m2 , 20 lat temu ocieplony styro 8cm i zaciągnięte to było tylko klejem a na jednej ze ścian wciąż jest sam styro którego już ubyło z 15mm przez te lata. Chcę dołożyć kolejną warstwę na to dodatkowe 5-10cm i sfinalizować tynkiem. Mam spore środki do wykorzystania TYLKO w Leroy Merlin dlatego wszystko z materiałów chciałbym zakupić właśnie w tej sieci bo de facto będzie to dla mnie "za darmo". A że w tym markecie dostępny jest tylko BOLIX i ewentualnie tynk akrylowy KREISEL to proszę Was o opinię, liczę się z tym, że nie jest to Dryvit czy Caparol, ale czy jest to coś po środku pomiędzy sensowną jakością a sensowną ceną ?

Podaję też moje ceny w przeliczeniu na m2:

Tynk Mozaikowy BTM (bez wliczonego podkładu) - 17 - 22,5zł (Zużycie 3-4kg/m2)

Tynk silikatowo-silikonowy BTSK (z wliczonym podkładem) - 16,5 - 21zł (Zużycie 2,5-3,05kg/m2)

Tynk akrylowy BTA (z wliczonym podkładem) - 14 - 18zł (Zużycie 2,5-3,05kg/m2)

Dodam jeszcze:

Tynk mozaikowy KREISEL MOZATYNK - 25zł/m2

Mowa o cenach BRUTTO

Edytowane przez Kamil-1987

Witajcie!

Mam do was Forumowicze pytanie o opinie i doświadczenia z marketowymi tynkami firmy BOLIX i prośba tu o info od wykonawców czy da się z tym materiałem pracować, jak i od użytkowników elewacji tego producenta. Mam dom o powierzchni ścian ok 300m2 , 20 lat temu ocieplony styro 8cm i zaciągnięte to było tylko klejem a na jednej ze ścian wciąż jest sam styro którego już ubyło z 15mm przez te lata. Chcę dołożyć kolejną warstwę na to dodatkowe 5-10cm i sfinalizować tynkiem. Mam spore środki do wykorzystania TYLKO w Leroy Merlin dlatego wszystko z materiałów chciałbym zakupić właśnie w tej sieci bo de facto będzie to dla mnie "za darmo". A że w tym markecie dostępny jest tylko BOLIX i ewentualnie tynk akrylowy KREISEL to proszę Was o opinię, liczę się z tym, że nie jest to Dryvit czy Caparol, ale czy jest to coś po środku pomiędzy sensowną jakością a sensowną ceną ?

Podaję też moje ceny w przeliczeniu na m2:

Tynk Mozaikowy BTM (bez wliczonego podkładu) - 17 - 22,5zł (Zużycie 3-4kg/m2)

Tynk silikatowo-silikonowy BTSK (z wliczonym podkładem) - 16,5 - 21zł (Zużycie 2,5-3,05kg/m2)

Tynk akrylowy BTA (z wliczonym podkładem) - 14 - 18zł (Zużycie 2,5-3,05kg/m2)

Dodam jeszcze:

Tynk mozaikowy KREISEL MOZATYNK - 25zł/m2

Mowa o cenach BRUTTO

o kurde ale ciekawy temat.

Generalnie markety akurat w elewacjach wszystkie bez wyjatku sa cienkie jak tylek weza. sa drogie, nie maja dobrych produktow, nie maja w tym zakresie doradztwa - no ale sa popularne i ludzie tam jak szaleni jezdza i wydaja kupe kasy w przeswiadczeniu ze promocja i duzy sklep zapewnia super jakosc i super ceny. nic podobnego :D

Jezeli strona leroy nie klamie - to maja w ofercie z elewacji tylko kreisel i bolix.

no i teraz tak... Bolix ma 3 a chyba w takim ukladzie 4 linie produktowe elewacyjne

1 - linia HD - produkty marki premium

2 - linia standardowa czyli tam gdzie beda tynki typu SIT KA

3 - linia Balance - to taka tanizna na domki dostepna w dystrybucji , bez systemu barwienia, bez papierow (to nawet nie ma aprobaty technicznej) tynki sa tanie ... i to jedyna ich zaleta :D

4 - linia Leroy - patrzac na sam wyglad wiaderek - to linia balance zapakowana w nawet podobne wiaderka ale dla Leroy.

pytanie czy leroy jest w stanie sciagnac chociaz linie tynkow

https://bolix.pl/pl/produkt/bolix-sit/8

i produkty powiazane z nia. jezeli tak - to spoko. Ale niestety moze byc to niemozliwe.

aaa i zadnego tynku silikatowo-silikonowego bez wzgledu na producenta- to jest wgle jakis totalny absurd z tymi sisi-srisi itp... ladnie sie to nazywa jedynie, jest taniutkie a tak na prawde to czysty marketing i wciskanie ludziom bardzo kiepskiego produktu pod bardzo ladna nazwa.

Kreisel. Tu juz Kreisel tlucze jak leci czy markety czy dystrybucja tradycyjna, byla kiedys jakas tam marka wlasna robiona przez kreisel do obi chyba KTB? albo jakos tak... , natomiast same produkty no tez jakosciowo szalu nie ma. Kreisel probuje wyrobic sobie marke i renome, jest popularny, ale ... to trzeba troche lepsze produkty robic :D a nie ladowac nie wiadomo ile w reklame i rozpoznawalnosc. zrobic lepsze produkty tzn dodac wiecej dobrych surowcow, troche podniesc cene. a nie ladowac kase w reklame , a nie w jakosc produktu. Natomiast no jakby znowu - sciagneli ten tynk

https://www.kreisel.pl/produkty/szczegoly/tynk-silikon-protect-031-tynk-nanosilikonowy i produkty powiazane - no dobra mogloby byc :D wstydu nie ma.

ciezki temat z tym zagadnieniem. mysle ze nie dadza rady sciagnac tego, albo trzeba bedzie sciagnac w pelnych paletach z koniecznoscia zakupu tego "pelnopaletowo"

a nie da sie jakos tego inaczej ogarnac ? ten budzet jakos "spieniezyc" z kims sie dogadac nawet kto robi zakupy, zaplacic mu tymi punktami, bonami czy co to tam jest wziac gotowke za to i kupic cos normalnego na ta elewacje?

Właśnie ciężko to jakoś sensownie spieniężyć. Do środy muszę wydać 17k a od czwartku dojdzie kolejne 20k. Na sprowadzenie produktu nie liczę, dlatego celowałem w coś z oferty, coś co da się racjonalnie wykorzystać do domu/remontu niż narożnik ogrodowy za 7k :) Liczę się z tym że szału nie będzie ale nie jest to nowe budownictwo więc jakichś mega wymagań nie mam, oby nie odpadało. A celowałem w silikonowe tynki bo wg rekomendacji nadają się do słabo przewiewnych miejsc, w bliskiej okolicy drzew i przy małym nasłonecznieniu budynku.