Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka kolankowa na poddaszu z płyt gk

Recommended Posts

Witam,

Mam do wybudowania ściankę kolankową na poddaszu z płyt gk. Mam pytanie odnośnie konstrukcji tej ścianki:

Na podłogę daję profil UW i w profil wchodzą profile CW.

a) Jednak w jaki sposób zamontować górny profil UW, skoro powyżej mam krokwie pod kątem ?

b) Czy ten górny profil UW jest potrzebny ?

c) Czy profile CW można przymocować wkrętami do krokwi ?

d) Jak zachować wymaganą przerwę 1cm w długości profili CW tak jak to robi się w ściankach działowych ?

Poniżej rysunek przedstawiający moją ściankę. Nie mam możliwości zamontowania profili CW do wieszaków ES.

Będę wdzieczny za odpowiedź na powyższe pytania i ewentualne przykładowe rysunki.

scianka.jpg

• 3 weeks później...

1. Ja pracując w firmie wykończeniowej tak to robiłem jak opisałem poniżej, jednak najpierw robiliśmy zawsze płyty na skosie.

Jeśli masz już płyty na skosie, to profil robisz tak:

- Profil od środka nacinasz po jednym wewnętrznym rogu szlifierką kątową, delikatnie, nie przecinając go. Potem doginasz aż będzie miał kształt " |_\ ". Górną krawędź przykręcasz do płyty na skosie, a ten zgięty w stronę pomieszczenia i do niego przykręcasz płytę GK.

2. Na pewno sprawi że ścianka będzie stabilniejsza i zmniejszy szanse na pękanie jej na złączu. Nie zapomnij oczywiście o specjalnej taśmie papierowej do rogów płyt.

3. Można, jednak lepsze są wieszaki.