jakubstan 05.09.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Witam, Mam do wybudowania ściankę kolankową na poddaszu z płyt gk. Mam pytanie odnośnie konstrukcji tej ścianki: Na podłogę daję profil UW i w profil wchodzą profile CW. a) Jednak w jaki sposób zamontować górny profil UW, skoro powyżej mam krokwie pod kątem ? b) Czy ten górny profil UW jest potrzebny ? c) Czy profile CW można przymocować wkrętami do krokwi ? d) Jak zachować wymaganą przerwę 1cm w długości profili CW tak jak to robi się w ściankach działowych ? Poniżej rysunek przedstawiający moją ściankę. Nie mam możliwości zamontowania profili CW do wieszaków ES. Będę wdzieczny za odpowiedź na powyższe pytania i ewentualne przykładowe rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubstan 06.09.2020 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Czy ten sposób budowy ścianki kolankowej jest prawidłowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 21.09.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 1. Ja pracując w firmie wykończeniowej tak to robiłem jak opisałem poniżej, jednak najpierw robiliśmy zawsze płyty na skosie. Jeśli masz już płyty na skosie, to profil robisz tak:- Profil od środka nacinasz po jednym wewnętrznym rogu szlifierką kątową, delikatnie, nie przecinając go. Potem doginasz aż będzie miał kształt " |_\ ". Górną krawędź przykręcasz do płyty na skosie, a ten zgięty w stronę pomieszczenia i do niego przykręcasz płytę GK.2. Na pewno sprawi że ścianka będzie stabilniejsza i zmniejszy szanse na pękanie jej na złączu. Nie zapomnij oczywiście o specjalnej taśmie papierowej do rogów płyt.3. Można, jednak lepsze są wieszaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts