Kisiel 22.08.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Witam! Chcialbym zapytac Szanownych Forumowiczow, ktorzy zalatwiali w ZE przylacza energetyczne: Jaka moc (w KW) okreslaliscie we wnioskach do ZE?Zaznaczam, ze zamierzam korzystac z kuchenki elektrycznej, moze kilka malych maszyn w garazowym warsztaciku... Bez elektrycznego ogrzewania podlogowego.Wydaje mi sie, ze 15KW powinno w zupelnosci wystarczyc.Co Wy na to?Pozdrawiam! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 22.08.2002 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 15 kW całkowicie wystarcza. Oczywiście jeżeli nie będziesz miał tak jak powiedziałeś ogrzewania podłogowego i elektrycznych ogrzewaczy przepływowych. Dodatkowo im więcej mocy tym musisz więcej zapłacić. Wiele też zależy od wolnych mocy lokalnego transformatora. Może się okazać, że jest on już wykorzystany w 99% i otrzymasz 5 kW, a jak chcesz więcej to mogą zaproponować jego wymianę... na twój koszt (ale to czarny scenariusz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 22.08.2002 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Hej! Biorac pod uwage zapotrzebowanie i wspolczynnik jednoczesnosci 0,6, suma mocy wszystkich urzadzen w domu w wypadku przylacza 15KW moze wyniesc 15/0,6 = 25KW. Mam nadzieje sie w tym wyrobic A co do transformatora - to prawda, ze moze sie powoli konczyc jego zakres mocy dostepnej, ale poniewaz w okolicy mojej dzialki jest jeszcze sporo dzialek do podlaczenia, mam nadzieje, ze ZE odpowiednio powalczy ze swoim trafo. Wg. nowych przepisow, ZE ma obowiazek dostarczyc mi prad, a rozbudowa sieci jest na ich koszt. Oby tylko moja interpretacja tych przepisow byla wlasciwa Pozdrawiam! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2002 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Nie jestem pewien czy to nie "lokalna specyfika" ale w moim przypadku moca graniczna było 11kW. Powyżej tej granicy ZE wymagał projektu, osobnego pozwolenia itp - czyli znacznie komplikowały się formalności. Polecono mi, abym złożył zapotrzebowanie na 11kW a już po podłączeniu złożył wniosek o podwyższenie mocy do 14kW. W trakcie budowy okazało się jednak, że 11kW to dużo i nie wiem, czy będę występował o podwyższenie mocy. Dobra instalacja wewnętrzna w domu (podział na strefy) pozwala na maksymalnie efektywne gospodarowanie mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Przy założeniu instalowania kuchni z płytą elektryczą i piekarnika również 15kW wystarczy, sam też mam zgłoszoną taką moc dla podobnych założeń obciążenia.Co ma wspólnego dzielenie instalacji wewnętrznej na strefy z łącznym obciążeniem, kolego Andrzeju?Instalacja w domu istotnie powinna być podzielona na strefy - im więcej tym lepiej, ale niezależnie od ilości obwodów można każdy odbiór włączyć niezależnie co w rezultacie wpłynie na łączny pobór mocy (energii), którego i tak nie da się przekroczyć z powodu instalowanych przez ZE zabezpieczeń nadmiarowoprądowych plombowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.08.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Co ma wspólnego dzielenie instalacji wewnętrznej na strefy z łącznym obciążeniem, kolego Andrzeju? Instalacja w domu istotnie powinna być podzielona na strefy - im więcej tym lepiej, ale niezależnie od ilości obwodów można każdy odbiór włączyć niezależnie co w rezultacie wpłynie na łączny pobór mocy (energii), którego i tak nie da się przekroczyć z powodu instalowanych przez ZE zabezpieczeń nadmiarowoprądowych plombowanych. Otóż ma - wyłaczniki nadmiarowoprądowe mają chronić instalację (!) - co oznacza włąściwy/logiczny rozdział obciązenia na obwody. Trzeba zachować selektywność obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 22.08.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Odpowiem trochę za Andrzeja (Ja zresztą też Andrzej)Przy mocy 11 kW największy wyłącznik w tablicy wychodzi 10 A. Na skutek tego, aby zapewnić np. w kuchni możliwość stałego podłączenia wielu urządzeń, trzeba podzielić instalację na mniejsze obwody. Wychodzi więcej kabla, więcej zabezpieczeń, większa tablica, a wygody użytkowania raczej nie podnosi. Niedostępne stają się dla użytkownika większe szlifierki kątowe, spawarki jednofazowe i nawet małe przepływowe ogrzewacze wody.Jako taki komfort użytkowania instalacji da ci zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, które energetyka zakłada od mocy 17 kW (wyjątkowo 15 kW). Rejony energetyczne mają tabele zabezpieczeń odpowiadających mocy zamówionej - trzeba sprawdzić w najbliższym RE bo nie wiadomo dlaczego tabele się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 22.08.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 w niedalekiej przyszłości zakłady energetyczne będą pobierać dodatkowe opłaty za przydzieloną moc , bo przecież jeśli ktoś ma przydział 25 kW to zakład musi mu taką moc dostarczyć w każdej chwili gdy będzie chciał ja pobierać , a to oznacza dodatkową rozbudowę ( wzmocnienie ) sieci aby była dyspozycyjna , dlatego też moim zdaniem bezsensowne jest zakładanie przepływowych podgrzewaczy wody ( ciekawe czy na zachodzie też tak je lansują ) po co płacić za moc przydzieloną 25 kW i korzystać przez 0.5 h na dobę , jak można te samą ilość energi pobierać jako 1 kW przez 12 godzin , co przy tej samej ilości pobranej energii oznacza 25 krotny spadek szczytowego poboru , a co będzie jak wszyscy nagle włączą piecyki przepływowe po 25 kW każdy . Pamiętacie jak pod koniec lat 70 w blokach ciepła woda była w czasie dziennika ( bo wszyscy go oglądali ) a po zakończeniu dziennika natychmiast się kończyła , tu sytuacja wygląda podobnie .Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.08.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 On 2002-08-22 13:16, piotrek wrote: w niedalekiej przyszłości zakłady energetyczne będą pobierać dodatkowe opłaty za przydzieloną moc , za przydzieloną moc już płacimy jako opłąta stała zależńa od zabezpieczenia przedlicznikowego. będziemy jednak kotrakotwać energię co oznacza że więksi odbiorcy będą musieli dodatkowo określić ile energii zużyją na rok/miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Zdaje się, że dalej się nie rozumiemy. Nie kwestionowałem i nie kwestionuję koncepcji zaprojektowania instalacji w domu z dużą ilością niezaleznych obwodów, osobiście jestem za takim rozwiązaniem. W moim projekcie przwidziałem trzy zabezpieczenia różnicowoprądowe i ok 18 nadmiarowoprądowych, z których każdy zabezpiecza osobny obwód. Ale omawiany problem sprowadza się nie do ochrony poszczególnych obwodów tylko do tego, że i tak łączne obciążenie nie może przekroczyć wartości zabezpieczenia nadmiarowego, które jest wspólne dla całej instalacji i jest plombowane przez ZE w celu uniknięcia poboru większej mocy nawet chwilowo niż zamówiona w umowie o przyłączenie. Dlatego moim zdaniem warto we wniosku p przyłączenie wpisać 15kW lub więcej jeżeli ktość przewiduje, że 15 nie wystarczy. Dla domu 11kW przy obecnych urządzeniach dużej mocy: płyta grzejna kilka kW, żelazko 1,5kW, suszarka do włosów często 1kW, zmywarka, pralka jest trochę że tak powiem na styk.Osobna kwestia to selektywność zabezpieczeń. Jak ZE założy jako główne zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe 20A (przy mocy 11kW) to może się okazać że trudno będzie zabezpieczyć np. gniazdo 3-fazowe w garaży do przyłączenia dowolnych odbiorów większej mocy. Takie gniazdo w domu powinno być na różne okazje, ale jeżeli będzie trzeba je zabezpieczyc bezpiecznikami 16 lub 10A to na prawdę niewiele z niego będzie pożytku. Nawet mała spawarka nie będzie chciała ma większe wymagania.Pozdrawiam i myślę że teraz już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 23.08.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Na poczatku zawnioskowalem 15 KW. Znajomi doradzili mi zwiekszenie mocy wlasnie ze wzgledu na zabezpieczenia. Tak wiec ostatecznie bede mial przyłącze 24 KW i zabezpieczenie 3 razy 40A. Na razie nie ma opłat miesiecznych za taką moc. W przyszłosci zobaczymy, jesli bedzie to zbyt drogie, zawsze mozna zejsc w dół, ale podniesc moc i zabezpieczenia moze byc trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 24.08.2002 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 Pozostaje jeszcze stary jak elektrycy sposób: spreparowanie "watowanych" wkładek i zainstalowanie ich przed licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.08.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 To nic nie da, gdyż obecnie ZE zabezpiecza instalację użytkownika zapezpieczeniem automatycznym danmiarowoprądowym, które jest plombowane, więc nie da się pobrać z sieci więcej niż zgłoszone we wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 24.08.2002 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 Ja u siebie mam 24 (nie pamiętam jednostek) tak mi doradzili w ZE wiem ze to dużo ale mam zapas. U mnie przyjazd ekipy z ZE duzo kosztuje jeżeli wyłaczą się bezpieczniki w ZK. Wie że są zabezpieczenia w budynku ale lepiej dmuchac na zimne. Zresztą taka jest chyba polityka mojego ZE wszyscy sąsiedzi tez mają 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 25.08.2002 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Chyba się nie rozumiecie Chodzi o to, że jak sobie inteligentnie rozplanujesz odpowiednią ilość obwodów, to nawet z jednego pomieszczenia, np. z kuchni możesz te 11kW "chwilowo" pociągnąć, bo się rozłoży na 3 fazy. A jak będziesz miał 1 obwód to już nie da rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.08.2002 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Pisząc o właściwym rozplanowaniu obwodów i ich zabezpieczeniu przyznam, że nie przyszło mi do głowy, aby ktoś kto ma w domu instalację trójfazową wszystko lub większość podpinał pod jedna fazę. O czym imnym była dyskusja, a może tylko moje wątki.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 26.08.2002 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Może od przybytku głowa nie boli , ale ja mając przydział mocy 9kW , zasilam tym cały dom , i jeszcze dodatkowo go ogrzewam ( pompa ciepła + grzałka ) , spawarkę też podłączałem , i jak na razie ( 1 rok ) nigdy mi nie wyskoczylo zabezpieczenie przeddlicznikowe , ani nadmiarowe.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 26.08.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Imposible Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 27.08.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 On 2002-08-22 11:22, aziel wrote: Jako taki komfort użytkowania instalacji da ci zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, które energetyka zakłada od mocy 17 kW (wyjątkowo 15 kW). Rejony energetyczne mają tabele zabezpieczeń odpowiadających mocy zamówionej - trzeba sprawdzić w najbliższym RE bo nie wiadomo dlaczego tabele się różnią. Sprawdziłem u mnie, mam moc 15 kW a zabezpieczenie przedlicznikowe 32 A, chyba rzeczywiście jest różnie w różnych rejonach ?(energetycznych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.08.2002 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Istotnie zabezpieczenie przedlicznikowe topikowe przy mocy przyłączeniowej powinno być 32A, ale zalicznikowe nadmiarowoprądowe przystosowane do plombowania 25A.A zabezpieczenie przyłącza 40A topikowe, które jest pierwszym zabezpieczeniem patrząc od strony sieci rozdzielczej. Tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts