BlackZork 05.09.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Dzień dobry, Pytanie do specjalistów. Jest taka sytuacja: - sypialnia 10m2, wysokość 2,7m. - jedno okno o wysokiej klasie szczelności, zamknięte. - drzwi akustyczne (brak podcięcia, minimalny przepływ powietrza) - wentylacja mechaniczna, wywiew przez kratkę transferową tłumiącą obok drzwi na wysokości 2m, np. taką jak SWEGON CIRCO - jest 22:00, w pomieszczeniu śpią dwie osoby. Załóżmy, że wentylator pada o 22:30. Czy CO2 jest w stanie urosnąć do niebezpiecznej wartości 3% (30000ppm) przez noc?[1]Jeżeli tak, to czy do czasu aż CO2 wzrośnie do tych 3% jest 100% pewność, że te osoby się obudzą i podejmą działanie (opuszczenie pomieszczenia)?Czy może jest to sytuacja zagrożenia życia? [1] https://www.engineeringtoolbox.com/co2-comfort-level-d_1024.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZork 05.09.2020 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Straciłem dwie godziny googowania w poszukiwaniu jakiś informacji zanim napisałem ten post i oczywiście zaraz jak wysłałem to użyłem innych słów kluczowych i znalazłem odpowiedź: https://smartairfilters.com/en/blog/does-closing-the-windows-starve-us-of-oxygen/ Może przynajmniej ten wątek się przyda dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 08.09.2020 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Dobrze postawione pytanie. Fajnie znać na nie odpowiedź Wychodzi na to, że poziom dwutlenku węgla w zamkniętym pomieszczeniu nie powinien być niebezpieczny: dla 7 osób na powierzchni 34.5m² (czyli 5^m2 na osobę ) po 8h poziom dwutlenku węgla wzrósł z 0.08% do 0.35% Stężenie (% obj.) Objawy kontaktu z dwutlenkiem węgla 1…2 Nieznaczny wzrost głębokości oddychania w połączeniu z bólem głowy i zmęczeniem 3 Ciężki ból głowy wraz z rozległym poceniem. Znaczna utrata sprawności 4 Zaczerwienienie twarzy, palpitacje serca 5 Depresja psychiczna 6 Brak możności wykonywania ciężkich prac 8 Drgawki, konwulsje, śpiączka i śmierć na zawał serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts