pasterpl 06.09.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Witam, To mój pierwszy post na tym forum.Tak jak w tytule, zastanawiam się na instalacja pompy ciepła, która pozwoli mi ogrzać 2 domy w zabudowie szeregowej i chciałbym poprosić społeczność muratora o rade. Trochę informacji; Pierwszy dom ok. 150m2, wybudowany ok. 1988r. docieplony na ścianach oraz poddaszu/dach, nowe okna.Drugi dom ok. 80m2, wybudowany ok 1960r, docieplone ściany, nowe okna. W obu domach mamy tradycyjne, spore, żeliwne grzejniki, których w tym roku nie dam rady wymienić, dlatego skłaniam się w kierunku pomp wysoko temperaturowych, szczególnie interesująco wyglada Hitachi Yutaki S80, wydaje mi się, ze model 16kW ze zintegrowanym zbiornikiem cwu 200l byłby wystarczający, ale proszę o poradę. Początkowo interesowały mnie pompy LG (niska cena), ale słyszałem ze są mało wydajne i podatne na awarie, jak wypadają inne marki? Daikin, Samsung, Panasonic, Buderus, Alpha Innotec, Nibe? Ostatnie pytanie, czy jeśli planuje wymianę grzejników na Klimakonwektory w ciągu następnych 2 lat (chodzi mi o aktywne chłodzenie w lato) czy taka pompa jak Hitatchi S80 będzie z takimi „grzejnikami” działa i porostu jej wydajność wzrośnie? Dodatkowe informacje;Obecnie oba domy ogrzewane są kotłami węglowymi – koszt na sezon ok 7 tys. PLN.Dodatkowo jestem w trakcie instalacji paneli fotowoltaicznych o mocy 9.92kW, żeby ograniczyć koszty ogrzewania przy użyciu pompy ciepła. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.09.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 "Cudze chwalicie, swego nie znacie, Sami nie wiecie co posiadacie"CZEMU Daikin, Samsung, Panasonic, Buderus, Alpha Innotec, Nibe?Czemu nie NASZE?Nie są gorsze, nie są droższe, są trwalsze...Rób co chcesz!Rób co uważasz ale uważaj co robisz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.09.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Pierwszy dom ok. 150 m2, wybudowany ok. 1988 r. docieplony na ścianach oraz poddaszu/dach, nowe okna. Drugi dom ok. 80 m2, wybudowany ok 1960 r, docieplone ściany, nowe okna. W obu domach mamy tradycyjne, spore, żeliwne grzejniki, których w tym roku nie dam rady wymienić, dlatego skłaniam się w kierunku pomp wysoko temperaturowych, szczególnie interesująco wyglada Hitachi Yutaki S80, wydaje mi się, ze model 16kW ze zintegrowanym zbiornikiem cwu 200 l byłby wystarczający, ale proszę o poradę. Ostatnie pytanie, czy jeśli planuje wymianę grzejników na Klimakonwektory w ciągu następnych 2 lat (chodzi mi o aktywne chłodzenie w lato) czy taka pompa jak Hitatchi S80 będzie z takimi „grzejnikami” działa i porostu jej wydajność wzrośnie? Konieczne OZC budynków profesjonalne, Raczej należy iść w kierunku pomp nisko temperaturowych; - grzejniki o dużym zładzie wody mogą bardzo dobrze się sprawdzić, - do klimakonwektorów - konieczne odprowadzenie skroplin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasterpl 07.09.2020 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 (edytowane) "Cudze chwalicie, swego nie znacie, Sami nie wiecie co posiadacie" CZEMU Daikin, Samsung, Panasonic, Buderus, Alpha Innotec, Nibe? Czemu nie NASZE? Nie są gorsze, nie są droższe, są trwalsze... Rób co chcesz! Rób co uważasz ale uważaj co robisz! Adam M. Nie mam preferencji co do kraju produkcji pompy. Jakie polskie pompy bys polecil? Jakich producentow? Ja nie jestem ekspertem, kieruje sie tym co oferuja monterzy. Edytowane 7 Września 2020 przez pasterpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.09.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 "Cudze chwalicie, swego nie znacie, Sami nie wiecie co posiadacie" CZEMU Daikin, Samsung, Panasonic, Buderus, Alpha Innotec, Nibe? Czemu nie NASZE? Nie są gorsze, nie są droższe, są trwalsze... Rób co chcesz! Rób co uważasz ale uważaj co robisz! Adam M. Które nasze PW są lepsze od w/w wymienionych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.09.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Ja polecam zgłosić się po zapytanie ofertowe do firmy wykonawczej, która działa w Twojej okolicy, tak żeby mieć bliski dostęp do serwisu. Nie ma sensu opierać się na żadnych kalkulatorach internetowych itp, tylko lepiej zaufać profesjonalistom, zwłaszcza że wyceny zwykle są bezpłatne. Firma wykonawcza dobierze pompy bezpośrednio do parametrów domów. Jeżeli masz dobrze docieplony dom, to grzejniki w instalacji nie powinny stanowić problemu. U nas aktualnie na każdą pompę ciepła jest w cenie 5 lat gwarancji. Jeżeli jesteś zainteresowany naszymi produktami, naszego najbliższego partnera znajdziesz tutaj, wpisując swój adres albo kod pocztowy. Jeżeli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem tu albo w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.09.2020 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 (edytowane) Które nasze PW są lepsze od w/w wymienionych? PC PW to porażka. Są gruntówki a o dobre możesz zapytać tu: https://konceptus.com.pl/ Zrobię Ci taką jakiej potrzebujesz. Na wymiar. Wiertni pewnie nie masz.... To tylko PW jest dla Ciebie atrakcyjne. Ale naprawdę SĄ też i inne i DOBRE!!! Adam M. Edytowane 8 Września 2020 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.09.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 PC PW to porażka. ... Adam M. Pisac kazdy moze, co chce i co tylko uwaza. Zdecydowana wiekszosc inwestorów, a rozmawiam rocznie z conajmniej kilkuset twierdzą ze chcą PC PW. Mam znajomych dystrybutorów róznych marek PC PW którzy potwierdzają zdecydowane zwiekszenie sprzedazy PC PW. Pytania o PC gruntowe sa bardzo nieliczne. Moze i porazka, ale posiadacze tych pomp sa zadowoleni z rachunkow, w kazdym razie włosów z głowy nie rwą z powodu instalacji pompy "porazki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.09.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Witam, To mój pierwszy post na tym forum. Tak jak w tytule, zastanawiam się na instalacja pompy ciepła, która pozwoli mi ogrzać 2 domy w zabudowie szeregowej i chciałbym poprosić społeczność muratora o rade. Trochę informacji; Pierwszy dom ok. 150m2, wybudowany ok. 1988r. docieplony na ścianach oraz poddaszu/dach, nowe okna. Drugi dom ok. 80m2, wybudowany ok 1960r, docieplone ściany, nowe okna. W obu domach mamy tradycyjne, spore, żeliwne grzejniki, których w tym roku nie dam rady wymienić, dlatego skłaniam się w kierunku pomp wysoko temperaturowych, szczególnie interesująco wyglada Hitachi Yutaki S80, wydaje mi się, ze model 16kW ze zintegrowanym zbiornikiem cwu 200l byłby wystarczający, ale proszę o poradę. Początkowo interesowały mnie pompy LG (niska cena), ale słyszałem ze są mało wydajne i podatne na awarie, jak wypadają inne marki? Daikin, Samsung, Panasonic, Buderus, Alpha Innotec, Nibe? Ostatnie pytanie, czy jeśli planuje wymianę grzejników na Klimakonwektory w ciągu następnych 2 lat (chodzi mi o aktywne chłodzenie w lato) czy taka pompa jak Hitatchi S80 będzie z takimi „grzejnikami” działa i porostu jej wydajność wzrośnie? Dodatkowe informacje; Obecnie oba domy ogrzewane są kotłami węglowymi – koszt na sezon ok 7 tys. PLN. Dodatkowo jestem w trakcie instalacji paneli fotowoltaicznych o mocy 9.92kW, żeby ograniczyć koszty ogrzewania przy użyciu pompy ciepła. Z góry dzięki! A jakie masz temperatury w sezonie grzewczym na tych kalafiorach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.09.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Pisac kazdy moze, co chce i co tylko uwaza. Zdecydowana wiekszosc inwestorów, a rozmawiam rocznie z conajmniej kilkuset twierdzą ze chcą PC PW. Mam znajomych dystrybutorów róznych marek PC PW którzy potwierdzają zdecydowane zwiekszenie sprzedazy PC PW. Pytania o PC gruntowe sa bardzo nieliczne. Moze i porazka, ale posiadacze tych pomp sa zadowoleni z rachunkow, w kazdym razie włosów z głowy nie rwą z powodu instalacji pompy "porazki" asolt Ja to rozumiem. Klient CHCE to DOSTAJE CO CHCE. Dla mnie tragedią jest to, że nie wiedzą czego mogli by chcieć i co jest dla nich optymalne. REALIZUJĄ swoje chciejstwa i to ich uszczęśliwia! Można chcieć więcej? A to, że głupstwa techniczne i technologiczne robią - to pikuś! To im spać nie przeszkadza. Mało jest świadomych inwestorów. Większość jest zmarketingowana. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.09.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Ostatnio integrowałem solary cieczowe i ich bufor z naszą PC gruntową.Pędzone wszystko z własnej PV.Solary z dotacją, PV z dotacją i gruntówka z dotacją za zamurowanie komina.Ciepła jest tam w diabły i trochę jeszcze.Bulgotało na dachu dla CWU.Udostępniłem to ciepełko na potrzeby grzewcze domu w integrowanym systemie.I ja i inwestor wiemy, ze gruntówka odpali się najwcześniej za jaki miesiąc, jak pogoda się spapra, lub nawet później!Można?No można, jak DAJĄ ! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.09.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 ... A to, że głupstwa techniczne i technologiczne robią - to pikuś! ... Adam M. To ze najlepsze PC PW mają niewiele gorsze SCOP od pomp gruntowych nie jest powodem do takiego okreslenia. Nie kazdy chce miec wykopy i wiercenia na działce, nie kazdemu zalezy na 300-400 zł oszczednosci rocznie przy dosc duzej róznicy kosztów inwestycyjnych. To tez trzeba zrozumiec. Narzucanie inwestorom jedynego słusznego rozwiazania (PC gruntowe) nie uwazam za własciwe, kojarzy mi sie to raczej za miniona epoką i nachalnym marketingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.09.2020 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 asolt Ja to rozumiem. Klient CHCE to DOSTAJE CO CHCE. Dla mnie tragedią jest to, że nie wiedzą czego mogli by chcieć i co jest dla nich optymalne. REALIZUJĄ swoje chciejstwa i to ich uszczęśliwia! Można chcieć więcej? A to, że głupstwa techniczne i technologiczne robią - to pikuś! To im spać nie przeszkadza. Mało jest świadomych inwestorów. Większość jest zmarketingowana. Adam M. To nie tak Adaś. Sporo jest tych świadomych, ale albo nie mają miejsca na działce i wybierają rozwiązanie łatiwiejsze, albo mają miejsce, ale nie chcą sie babrać w kolektor poziomy lub odwierty. Sam znam sporo takich przypadków....I doskonale rozumiem, że wybrali PW. A faktycznie polskich PW nie ma chyba na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 To ze najlepsze PC PW mają niewiele gorsze SCOP od pomp gruntowych nie jest powodem do takiego okreslenia. Nie kazdy chce miec wykopy i wiercenia na działce, nie kazdemu zalezy na 300-400 zł oszczednosci rocznie przy dosc duzej róznicy kosztów inwestycyjnych. To tez trzeba zrozumiec. Narzucanie inwestorom jedynego słusznego rozwiazania (PC gruntowe) nie uwazam za własciwe, kojarzy mi sie to raczej za miniona epoką i nachalnym marketingiem. Czyli wygrywa chciejstwo. Piszesz o oszczędnościach rzędu 300-400zł. Bywają i większe. Gruntówka pobiera połowę tego co PW o takiej samej mocy. A co do nachalnego marketingu - miałbyś rację, jakby gruntówka kosztowała sporo więcej jak PW Tak było, ale już tak nie jest. Nie każdy chce mieć wykopy i wiercenia na działce. Ale każdy chce utrzymać i ogrzać dom najtaniej jak się da. To jest fakt! Ludzie starają się realizować to, co chcą. Życzę im, aby się zawsze udawało. Życzę też aby zawsze wiedzieli czego mogą chcieć i wiedzieli - dlaczego chcą tak a nie inaczej, bo bez tej wiedzy po realizacji chciejstwa jakiegoś wcale nie musi być tak pięknie jak miało być. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 To nie tak Adaś. Sporo jest tych świadomych, ale albo nie mają miejsca na działce i wybierają rozwiązanie łatiwiejsze, albo mają miejsce, ale nie chcą sie babrać w kolektor poziomy lub odwierty. Sam znam sporo takich przypadków....I doskonale rozumiem, że wybrali PW. A faktycznie polskich PW nie ma chyba na rynku... Ja przecież to rozumiem! Wybiera się "lepsze" a to często oznacza - łatwiejsze. To wybór inwestora. Mnie chodzi o to, aby inwestor miał świadomy wybór tego, co wybiera. PCPW krajowych chyba nie ma, co nie znaczy, że nie ma DOBRYCH PC krajowych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 09.09.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Bywają i większe. Gruntówka pobiera połowę tego co PW o takiej samej mocy. Czasami tak a czasami wrecz przeciwnie (pamietaj, ze czasem znaczaca pozycja w zapotrzebowaniu na cieplo jest c.w.u., a przez 5 miesiecy temp. powietrza jest zblizona lub wyzsza niz gruntu ). A co do nachalnego marketingu - miałbyś rację, jakby gruntówka kosztowała sporo więcej jak PW Odnosnie nachalnego marketingu - swoja pisanina wiecej chyba szkodzisz niz zachecasz... Nie każdy chce mieć wykopy i wiercenia na działce. Ale każdy chce utrzymać i ogrzać dom najtaniej jak się da. To jest fakt! Kazdy chce jesc najtanszy chleb albo miec najtansze auto? Jedna prosba. Czy moglbys w koncu przestac pisac posta pod postem? To mocno odrzuca razem z tym marketingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) "ze czasem znaczaca pozycja w zapotrzebowaniu na cieplo jest c.w.u., a przez 5 miesiecy temp. powietrza jest zblizona lub wyzsza niz gruntu )." Przemyślałeś to co napisałeś?CAŁOŚĆ przemyślałeś? To teraz zobacz w jakiej tabeli jaka jest gęstość powietrza a jaka gruntu.Przestań "myśleć temperaturami" z zacznij myśleć "strumieniami energii".Zobacz jaki wynik Ci wyjdzie. A jak Ci nie odpowiada to, co piszę - nie czytaj.A jak Ci nie odpowiada to, co jest w różnych tabelach i podręcznikach - to już trudno.I tak będzie tak, jak prawa fizyki pozwolą.Są obiektywne. "Kazdy chce jesc najtanszy chleb albo miec najtansze auto?"No, czytać teksty ze zrozumieniem treści to Ty nie bardzo umiesz...Każdy chce jak najmniej za utrzymanie domu płacić, aby móc drożej zapłacić za dobre żarcie czy dobre autko. Adam M. Edytowane 9 Września 2020 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.09.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Czyli wygrywa chciejstwo. Piszesz o oszczędnościach rzędu 300-400zł. Bywają i większe. Gruntówka pobiera połowę tego co PW o takiej samej mocy. A co do nachalnego marketingu - miałbyś rację, jakby gruntówka kosztowała sporo więcej jak PW Tak było, ale już tak nie jest. Adam, te oszczędności najczęściej są na takim poziomie jak napisał asolt. Nie zaklinaj rzeczywistośći. A jak ktoś wyślę zapytanie ofertowe do firm i dostanie oferty tak na gruntówki jak i na p-w to różnica będzie spora...można to zrobić w podobnych kwotach - ale to z kolei trzeba poświęcić na to trochę czasu, a i pewnie się pobrudzić...nie wszyscy tak chcą/potrafią....czasami się zwyczajnie boją zrobić coś samemu... Tak, ja też zrobiłem tanio gruntówka, dalej uważam po 10 latach, że gruntowy on/off u mnie lepiej się sprawdza niż sprawdziłbym się najlepsza pw...ale nie mam zamiaru nikogo nawracać w tej kwestii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 09.09.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 cóż, ja mam gruntową w tej samej cenie co miałem powietrzne... można? można ale ja wiedziałem że chcę gruntową.. jak ktoś mnie pyta o pompki, doradzam każdą, powietrzną czy gruntową... dla mnie wsio rybka, każdy wybór będzie dobry - byle instalator ogarniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.09.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Praktyka instalatorów pokazuje że gruntowe pompy ciepła są teraz w większości montowane albo w dużych budynkach, albo w IV czy V strefie klimatycznej. Oczywiście, że parametry powietrznych pomp ciepla nigdy nie dobiją do takich poziomów jak w gruntowych, ale są coraz lepsze, nawet porównywalne a koszty inwestycyjne mają dużo mniejsze. Przecież to właśnie koszty inwestycyjne sprawiają, że mimo bardzo niskich kosztów eksploatacyjnych chętnych na pompy ciepła wcale nie ma aż tak dużo jak być powinno. Okobar ma rację - ważny jest dobór pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts