-voymar- 11.09.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Szajba Ci odbiła czy pytasz poważnie? Bo... Mogę opisać co trzeba zrobić aby kosz energetyczny był tam, gdzie potrzeba. Zacznijmy od tej dziurki w ziemi co ma 10 m ppt i pół metra średnicy! Określasz miejsce. Stawiasz wiertnię. PIONOWO!!! (bo jak nie - są kłopoty!) Robisz odwiert... Czasem bywa prosto a czasem z problemami... Kamień spory się trafi... Kurzawka... (wtedy osłonówki potrzebne) Ale - jest! Spiralkę napełnioną płynem wrzucasz a całość piachem zasypujesz. Tak do 1,7 m ppt. Prościzna... A co do zwijek... Bierzesz jakieś 150mb rurki PP20 czy 25 i zakładasz na "zwijarkę". Włączasz maszynkę i prowadzisz rurkę zwój przy zwoju. I tak około 100mb rurki. Potem całość streczujesz - i jest gotowa do transportu. Na miejscu nieco ją rozluźniasz mocując do "prowadnic" trytytkami. Gotowa do wstawienia jej w odwiert! Wiesz wszystko! Działaj i powodzenia! Adam M. I widzisz kolego nie tylko ja tak uważam są inni zacni forumowicze co widzą . Ja to wywaliłem pierwszy. Po co to opisujesz każdy kumaty o tym wie. Myślisz że tu siedzą sami laicy . Ze pytają ,dopytują przedstawiają swoje uwagi .To co opisujesz większość na forum wie. I wyobraź sobie że JA też. Pytanie DO CIEBIE było ile kosztują odwierty? A ty jak zwykle kota ogonem. Przestań się już kompromitować. Jak forumowicz bobrow już ci tak odpisał to Klękojcie Narody. Bobrowa bardzo szanuję fajnie opisywał swoje realizacje choć dla mnie to normalka ZNAM SIE NA TYM. lecz odnośnie PC bardzo dużo mi pomógł w podjęciu decyzji jak i eksploatacj PC. Kolego trochę mniej komputera i logicznego rozumowania . w YT jest wszystko tak że nie potrzeba nam wykładów zaczerpniętych z YT i opisywania na forum. Teraz gruntówki maltretujesz a wcześniej PV off. Fakt jest taki że: PV off to dobre rozwiązanie lecz zupełnie nie ekonomiczne z punktu widzenia ---grzania domu jak i obciążania innymi urządzeniami które potrzebują sporo mocy w jednostce czasu I ostatnie odnośnie PC zarówno gruntowych jak i powietrznych. Jak pisałem mam idealne warunki bo woda na (- 1,1m) lecz świadomie wybrałem PC PW dlatego że własnej energii mi wystarczy na bytowe jak i PC. Więc PO KIEGO GRZYBA MI GRUNTOWA. PANIAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.09.2020 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Ale emocje...po trzecim drineczku wytrzeźwiałem !...I jeszcze miałem „plan” na wieczór , ale...Małżonce się przysnęło...To sobie czytam tutaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.09.2020 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 (edytowane) Ale emocje...po trzecim drineczku wytrzeźwiałem !... I jeszcze miałem „plan” na wieczór , ale...Małżonce się przysnęło... To sobie czytam tutaj... Dobre były te plany ha ha. PS>Mam nadzieję że gość wyluzuje, bo przegina na maxa PS.Zwróciłem uwagę na te wpisy z racji że jestem przed montaże PC i tylko gdzie na forum wątek o PC to jest . I swoje jego dobre inne złe, tak jak by tu nikt nie potrafił myśleć . Może inaczej ale nie koniecznie źle. Pomagira też miał i to zauważyłem choć może i to on sam w 2 postaciach. Powodzenia wszystkim w wyborach PC byle inwestor był zadowolony z dokonanego wyboru. Edytowane 11 Września 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2020 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Te „reklamy” nie tylko rażą, one biją po oczach ... Naprawdę szkoda -Facet jesteś z „przeszłością” i wiedzę masz Mega ... Ale czy naprawdę tak chcesz zostać tu zapamiętany z tej nachalnej reklamki ? Naprawdę ?... niestety, muszę się zgodzić z przedmówcą...Adam, nie idź tą drogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.09.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 (edytowane) 40-60 musi byc na piecu, grzejnikow temperatury nigdy nie mierzylem, ale czesto sa tak grzane, ze nie da sie dlugo ich przytrzymac Hej, wg mnie spokojnie możesz myśleć o PC do max 55st. Przy HT masz dwie sprawy : -gorsza sprawność przy wyższych temp (no ale prędzej będziesz miał niższe temp , a nie HT tj 60-80st...) -wyższa cena -niektóre HT działają "tylko" do -20st i z mniejszą mocą Jeśli nawet w którymś pomieszczeniu było by za chłodno ,zawsze możesz zamiksować z grzejnikami lub jeden czy dwa wymienić. A kiedy będziesz chciał zejść z kosztami na PC i totalnie "zamieszasz" z grzejnikami w celu obniżenia KG-to tym bardziej taka PC do tych 55st się sprawdzi. Wybór PC do ok 55st jest spory. Pzdr Edytowane 12 Września 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 I jeszcze jedno- czy Twoich szefów nie stać na płatny profil ? Czy naprawdę musisz ich reklamować ? No właśnie... Gdzie sie podziali obroncy interesów włascicieli tego forum???. Gdy ja miałem miesieczną przerwę w PP z powodu niedopatrzenia administracyjnego redakcji to zaraz po pierwszym dniu pojawiły sie posty niektórych uczestników tej dyskusji. Teraz dziwnie nikt oprócz Bobrow tego nie zauwazył. Hipokryzja jakiej mało. Tak samo dziwnie nie zauwazają kryptoreklamy innych uzytkowników. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Wszyscy wszystko wiedzą. Fajnie. Nie ma to jak zjebać (trudno niech będzie przaśnie) faceta, który sam zrobił dla wielu innych więcej, aniżeli wszyscy adwersarze razem wzięci. To, że Adam ma inne i nieco szersze spojrzenie na wiele rzeczy (PC, dotacje) nie oznacza, że nie ma racji. Sam olałem dotacje, wiem, wiem frajer ze mnie. Niech państwo zapewnia bezpieczeństwo i opiekę medyczną. Już by było ekstra. Natomiast co do nachalnego włażenia w wątki dotyczące wyboru PC z rzucanymi nerwowo uwagami odnośnie dyletanctwa wszystkich innych to....absolutnie się z tym zgadzam. Adam daj spokój, czytać chwilami hadko. Wrzucasz komuś Bogu ducha winnemu, który dopiero co zaczyna się orientować w temacie o jego "chciejstwach", itp. Trzymaj się tematów dot. PC gruntowych, spokojnie podpowiadaj - jeśli chcesz - tym, którzy pytają. Masz prawo - jak każdy user - do jednego ogłoszenia "w drobnych". Daj je tam co do Konceptusa i tam pisz !!!! Dyskutuj, pokazuj. Albo niech NJerzy założy PP. Bo to forum się bardzo zmieniło. Do lamusa odchodzą rzeczy robione "tymi rencami", świat przyspieszył, dla wielu osób budowa domu to tylko jakiś etap życia. Wcale nie najważniejszy. Zbuduje i idzie dalej. Szuka pomocy, szuka tak jak POTRAFI. Że czasem nie umie szukać? Trudno, pomagasz albo nie. Ale nie rugaj. Które nasze PW są lepsze od w/w wymienionych? Wiesz dla tych PC z postu (dla części), do którego się odniosłeś, polska firma stworzyła szafę (do monobloków) zapewniającą super podłączenie, względni tani zasobnik z nierdzewki, zabezp. p-ciw zamarzaniu. To raz. Dwa, odpowiadając: Kołton i Lazar. Dobre konstrukcje parowników, R290, uznane sprężarki, świetne wymienniki, zabezp. p-ciw zamrożeniom, wysokie COP przy niskich temp., działanie do -28C, wysokie wydajności przy niskich temp. Polska produkcja, serwisy w całym kraju, pewnie dostępność części zamiennych. Trzy. Co to znaczy lepsze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.09.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Czy można wiedzieć jakie to są sprężarki? Mówiąc Polski Produkt rozumie że jest w 100% polski. Skoro tak jest to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Sprężarki Copeland. Wg sporej części fachowców jedne z najlepszych na świecie. Wiem, że część z nich jest produkowana w Irlandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Wiesz dla tych PC z postu (dla części), do którego się odniosłeś, polska firma stworzyła szafę (do monobloków) zapewniającą super podłączenie, względni tani zasobnik z nierdzewki, zabezp. p-ciw zamarzaniu. To raz. Dwa, odpowiadając: Kołton i Lazar. Dobre konstrukcje parowników, R290, uznane sprężarki, świetne wymienniki, zabezp. p-ciw zamrożeniom, wysokie COP przy niskich temp., działanie do -28C, wysokie wydajności przy niskich temp. Polska produkcja, serwisy w całym kraju, pewnie dostępność części zamiennych. Trzy. Co to znaczy lepsze? Co znaczy lepsze mnie nie pytaj a zapytaj Adama, to jego okreslenie. Polemizowałbym z twierdzeniem ze Kołton i Lazar maja lepsze konstrukcje niz Daikin i Mitsubishi. Jezeli tak jest to podaj w jakim zakresie. O parametry nie pytam. Rozumiem ze polityka serwisowo-gwarancyjna jest lepsza w przypadku Kołton i Lazara od w/w producentów. Miałem okazje posłuchac agregatu Kołtona i porównac z agregatem Daikina (hydrosplit 11 kW), wrazenie w przypadku Kołtona to jakby kto zalaczył kompresor do pompowania opon. Wiem ze wszystko da sie zrobic ale jezeli ktos zajmował sie cały czas produkcją kotłow stałopalnych i nagle przeszedł na produkcje pomp ciepła i to powietrznych to porównywanie ich do wyrobów producentów którzy od wielu lat specjalizują sie w tym asortymencie i na dodatek twierdzenie ze taki nowy producent ma produkty lepsze od innych to grube naduzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Który z tych producentów Mitsu lub Daikin dają 50C przy -25C? Bez grzałek. Co Ty porównujesz start 15kW on/off do 11 kW inwertera? Dla mnie wszystkie te pompy są gorsze od mojej. DLA MNIE !!!Różnica między nami polega na tym, że Ty tym Daikinem handlujesz/montujesz. A ja nie mam nic wspólnego z branżą. Parafrazując: mówienie, że Kołton jest gorszy od Daikina lub Mitsu na podstawie startu i kultury pracy sprężarki to grube nadużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Który z tych producentów Mitsu lub Daikin dają 50C przy -25C? Bez grzałek. Co Ty porównujesz start 15kW on/off do 11 kW inwertera? Dla mnie wszystkie te pompy są gorsze od mojej. DLA MNIE !!! Różnica między nami polega na tym, że Ty tym Daikinem handlujesz/montujesz. A ja nie mam nic wspólnego z branżą. Parafrazując: mówienie, że Kołton jest gorszy od Daikina lub Mitsu na podstawie startu i kultury pracy sprężarki to grube nadużycie. Dlaczego musi byc +50 oC bez grzałek przy -25 oC. To jakis wyznacznik?. Kołton podaje temperaturę minimalną -25 oC, Daikin -28 oC a doswiadczenia pokazują ze nawet przy -35 pompa nie wyłaczała sprezarki. To ze dla Ciebie te wszyskie pompy są gorsze nie ma zadnego znaczenia, nie o tym ta dyskusja. Po prostu stwierdziełes ze Kolton i Lazar są lepsze od Daikina i Mitsu dlatego pytam w czym są lepsze. Głosnosc tez ma jakies znaczenie oczywiscie drugorzędne, ale dla niektórych inwestorów w gestej zabudowie to pytanie o głosnosc jest zawsze na poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Tak to jest jakiś wyznacznik. Można wtedy spokojnie zagrzać zasobnik CWU bez grzałek. Podałem Ci dlaczego są lepsze. Pisałem o wydajnościach, konstrukcji parownika, dochodzi do tego konstrukcja śmigła, dobrana do czynnika sprężarka, prostszy on/off, pełna współpraca z twórcą sterownika (również polskiego !!!) i parę innych rzeczy. Przypominam, to Ty złośliwie pytałeś Adama o polskie PW, choć doskonale wiedziałeś, że miał na myśli gruntówki. Więc Ci odpowiedziałem w ten sam deseń. To ja się pytam, w czym (poza oczywistą kwestią doświadczenia - choć np. Kołton kilka lat testował swoje urządzenia na Podhalu, zanim wprowadził je do produkcji) Mitsu i Daikin są lepsze, i jakie są te kryteria owej "lepszości"? Moja ocena, mojej pompy jest jak najbardziej na miejscu. Bo KAŻDY może mieć inne preferencje i "swoje" kryteria doboru. "Swoje" kryteria "lepszości".ot chociażby. Dla kogoś on/off to przeżytek, dla innego prostota i niezawodność. I jeszcze jedno w tym poście jest więcej pomp PW, nie tylko Mitsu i Daikin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 .... Podałem Ci dlaczego są lepsze. Pisałem o wydajnościach, konstrukcji parownika, dochodzi do tego konstrukcja śmigła, dobrana do czynnika sprężarka, prostszy on/off, pełna współpraca z twórcą sterownika (również polskiego !!!) i parę innych rzeczy. .. Daikin i Mitsu nie dobierają sprezarek do czynnika? Daikin ma spręzarkę własnej produkcji którą rozwija i udoskonala od ponad 50 lat. Mają niedopracowany parownik? Głosne wentylatory? Ciekawe argumenty, ale nie poparte wynikami badan. On-off to akurat inna bajka, zawsze mozna napisac ze ma same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Daikin i Mitsu nie dobierają sprezarek do czynnika? Daikin ma spręzarkę własnej produkcji którą rozwija i udoskonala od ponad 50 lat. Mają niedopracowany parownik? Głosne wentylatory? Ciekawe argumenty, ale nie poparte wynikami badan. On-off to akurat inna bajka, zawsze mozna napisac ze ma same zalety. Przecież to bełkot marketingowy, nic więcej. Skąd wiesz, że mają dopracowany do naszego klimatu parownik? W jaki sposób, jest on dopasowany do tego, by ograniczyć defrosty w temp. 9 do -9C ? Czy robią inne parowniki na Polskę i Hiszpanię? Poproszę konkrety. Skąd wiesz, że mają cichsze wentylatory? Przy jakich wydajnościach? Porównywałeś z Lazarem lub Kołtonem? Czy Mitsu lub Daikin daje możliwość zamówienia różnych estetycznych, produkcyjnych, zabudów jednostki zewn? Poproszę o ich wskazanie. Nie raz na tym forum były przytaczane ceny części do Mitsu i Daikina. Stawiam, że jednak do polskich PC będą one i tańsze i dostępniejsze. A producent jest na miejscu. Gdzie dostaniesz lepsze wsparcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.09.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Kiedyś patrzyłem na Kotłon i niestety nie mogłem nigdzie znaleźć pełnych danych dot COP i mocy z info wg jakiej normy byłyby te dane.Nie chodzi mi o certyfikaty- po prostu chodzi o to , żeby nie było „nie miłego” zaskoczenia jeśli COPy słabe wyjdą...Oczywiście taka informacja jest jedną z najważniejszych przy konkursie ofert... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Myślę, że jakbyś do nich napisał, to pewnie by udostępnili. Mają własną komorę chłodniczą i robią badania. Podają dla -7/W35 COP 3,46 dla PC 11 kW. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Przecież to bełkot marketingowy, nic więcej. ... Troche sie pogubiłem, jezeli Kołton podaje dane swoich pomp to znaczy ze prawdziwe, gdy podają te dane inni producenci to jest to tylko bełkot marketingowy. Stosując taką demogogie jestes w stanie udowodnic wszystko co tylko chcesz. Co głosnosci to owszem słyszałem jednego Kołtona i wiele Daikinów, moze subiektywne odczucia sa niezbyt wiarygodne ale cichszy był Daikin. Co do temperatur i gosnosci mozna poczytac na blogu Karbona https://blog.karbon.com.pl/pompa-ciepla/pompa-ciepla-daikin-altherma-3h-ht-na-r32/#more-7672 Owszem czesci do Daikina nie są tanie ale jest standardowo 5 lat gwaranci (pod warunkiem 4 przegladów), ceny Koltona są dosc wysokie jak na całkiem nowego producenta, cen czesci nie znam, skoro cała pompa nie jest tania to przypuszczam ze i czesci nie są takie takie jak myslisz. Kolory obudów to rzecz wzgledna i gustu, nie majaca zadnego waloru poza estetyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.09.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Troche sie pogubiłem, To dość proste. Ja podaję konkrety dotyczące budowy tych polskich PC (na tyle na ile je znam, bo wybacz, ale struktury molekularnej materiału, z którego jest zrobiony parownik nie znam....), a Ty odpowiadasz, że Daikin jest lepszy bo ma 50 lat doświadczenia z własną sprężarką oraz odpowiadasz pytaniem na pytanie. czy Daikin ma niedopracowany parownik. Nie widzisz dysonansu? Podaj w czym lepszy jest parownik Daikina od powiedzmy Kołtona. KONKRETNIE !! Kołton informuje o wielkości tego parownika, o odległościach od siebie lamel i o badaniach przy konstruowaniu, by np. ograniczyć defrosty i zmaksymalizować pow. wymiany. Propan ma lepsze właściwości fizykochemiczne w niskich temp. zewn., Czy Daikin lub Mitsu robią pompy na tym czynniku? Pytam, bo tego nie wiem, wydaje mi się, że nie. A jeśli nie to chociażby z fizyki wynikać będzie przewaga polskiej PC. Gdy posypie się elektronika np. sterownika to producenta, też polskiego, mamy na miejscu. Swoją drogę to ile lat doświadczenia ma Copeland ze swoimi sprężarkami? 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Teraz dziwnie nikt oprócz Bobrow tego nie zauwazył. Hipokryzja jakiej mało. Tak samo dziwnie nie zauwazają kryptoreklamy innych uzytkowników. . Ty masz coś z głową? Niestety. Robi za dział marketingu. Taki jednoosobowy. Co drugi post to "zapytaj w ...". Tym co czuja sie tutaj "bogami" jakoś nie przeszkadza. Oj tam, przecież był tutaj tzn jest taki co niby rzetelnie liczy. Tez nie przeszkadzało. Przecież odpisałeś. Na twoje też nie reagowali, ale chyba się dziwić nie ma czemu dlaczego tak. Były jeszcze inne. Wcześniej. Oczywiście też widziałeś. Ok składasz, ale nie napierdzielaj w każdy poście z reklamą. Bije po oczach. Nie ma to znaczenia czy Ty jesteś właścicielem czy nie. Był tutaj taki co kilka lat się bujał na krzywy ryj. Nie idź tą drogą. Miej trochę godności. Wielu innych też reagowało. Odezwał się ten co kilka lat na krzywy ryj tutaj się pałętał. Człowieku litości. Godności to ty nigdy nie miałeś i nie będziesz miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts