Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła – Jaka Wybrać do 2ch domów ze starymi grzejnikami?

pasterpl

Recommended Posts

Moze wystarczy moze nie, tu nie co gdybac, za drogi interes aby stosowac tylko jedno zabezpieczenie oprócz oczywiscie ubezpieczenia bo jak bedzie burza, powódz itp to gwarant tego nie uzna.

To nie rozporzadzenie (przejezyczenie), a norma

https://sklep.pkn.pl/pn-en-378-3-2017-03p.html

zwiazana z f-gazami

To jest norma europejska, kto je wydaje nie wiem dokladnie, ale to nie jest istotne, obowiazuje na terenie kraju i jest wymóg jej stosowania, jest to zapisane w traktacie atenskim zwiazanym z przyjeciem 10 krajów Europy Srodkowo Wschodniej do UE.

No zaraz, ale przecież to dotyczy f-gazów, czyli chyba chodzi o to jak należy postępować. z czynnikami chłodniczymi.

Zresztą pisze jak wyraźnie.

W niniejszej Normie Europejskiej określono wymagania dotyczące bezpieczeństwa osób i mienia, dostarczono wskazówek w zakresie ochrony środowiska oraz ustanowiono procedury dotyczące działania, konserwacji i napraw instalacji chłodniczych oraz odzysku czynników chłodniczych.

Niesamowity jesteś.

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem o co Tobie chodzi, czy nie widzisz na forum hejtera o nicku vvvv, który uparł sie na mnie, przyczepił sie jak rzep do psiego ogona mowiac kolokwialnie. Ma mi za złe mam PP, chwile nie miałem nie z mojej winy tez było zle. Do Ciebie nic nie mam, ani tez do reklamy Konceptusa. Nic nie poradze ze sa na forum tacy uzytkownicy, rzekomi obroncy interesów forum. Wielokrotnie pisałem ze ich głownym zadaniem jest rozwalanie wątków, tak było i tym razem. Nie zartuj ze ta drobna opłata na PP boli, boli ze hejt nie jest moderowany.

Ooo lecisz po bandzie. Wiem wiem, tolerancja.

Zapomniał wół jak cielęciem był

Jak masz problem to zgłoś do moderatorów. Oni na pewno się przychylą do twoich sugestii.

A krótko to "pieprzysz". To tak delikatnie, bo wiadomo, tolerancja. :wiggle:

Cieszę się, że masz F-gazy...

No, ja też mam.

Fajny balet jest z tymi PW co maja obieg wodny poza budynkiem...

W moich gruntówkach tego problemu nie ma.

Adam M.

Tak, stosuje co najmniej podwójne zabezpieczenia, problem ne jest z kilkugodzinnym brakiem zasilania a kilkudniowym (kleska zywiołowa, wielka awaria, zamach) w czasie silnych mrozów. Aby odwlec moment zadziałania zaworów spustowych trzeba wymusic obieg wody tak zeby przez wymiennik przepływała woda z instalacji grzewczej. W ostatecznosci mozna recznie spuscic wodę z małego obiegu, ale to w przypadku naprawde długotrwałego braku napiecia (np okolice Olkusza 2010 - max 21 dni przerwy, okolice Szczecina blackout 2008) Wiem ze gruntowki nie mają tego i kilku innych problemów. Skoro problemy są to trzeba je rozwiązac.

No zaraz, ale przecież to dotyczy f-gazów, czyli chyba chodzi o to jak należy postępować. z czynnikami chłodniczymi.

Zresztą pisze jak wyraźnie.

Niesamowity jesteś.

Przeczytałes ją całą, niesamowity jestes, tak szybko i tak dokladnie.

Cytuję"

Wymagania dla pomieszczeń dla pomp ciepła definiuje nowa norma PN-EN 378-1:2017-03, która określa minimalną dopuszczalną objętość pomieszczenia z zamontowaną pompą ciepła, uzależniając ją od masy czynnika chłodniczego. Norma ta dzieli czynniki według dwóch kryteriów:

Toksyczności, na:

Czynniki typu A - o niższej toksyczności

Czynniki typu B - o wyższej toksyczności

Palności, na:

1- niepalne, nie rozprzestrzeniające ognia

2L- trudno zapalne, o niewielkiej palności

2 - palne, o niskiej palności

3- łatwo zapalne, o wysokiej palności"

itd, itd.

Resztę doczytaj, chyba ze juz doczytałes

Edytowane przez asolt

Podaj w czym lepszy jest parownik Daikina od powiedzmy Kołtona. KONKRETNIE !!

Kołton informuje o wielkości tego parownika, o odległościach od siebie lamel i o badaniach przy konstruowaniu, by np. ograniczyć defrosty i zmaksymalizować pow. wymiany.

Propan ma lepsze właściwości fizykochemiczne w niskich temp. zewn., Czy Daikin lub Mitsu robią pompy na tym czynniku? Pytam, bo tego nie wiem, wydaje mi się, że nie.

A jeśli nie to chociażby z fizyki wynikać będzie przewaga polskiej PC.

Gdy posypie się elektronika np. sterownika to producenta, też polskiego, mamy na miejscu.

Swoją drogę to ile lat doświadczenia ma Copeland ze swoimi sprężarkami? 30?

Nie rozpędzał bym się z pokazywaniem palcem, kto ma lepiej a kto gorzej.

W pompach Kołton, szeroko rozstawione lamele wyraźnie zmniejszają powierzchnię wymiennika.

Nie bez powodu, te pompy są takich pokaźnych rozmiarów - jakby nie patrzeć rozwiązania konkurencji o zbliżonej mocy mają gabaryty znacznie mniejsze.

Czy wymiennik z szeroko rozstawionymi lamelami ogranicza defrosty? NIE.

Sprawność każdego wymiennika leci na łeb, kiedy pojawia się na nim lód.

Czy oni ten wymiennik produkują samodzielnie - NIE.

Czy mają na tyle dużą sprzedaż, że podwykonawca ustawił pod nich linię produkcyjną?

Śmiem wątpić.

Wymiennik nie wygląda inaczej niż standard jaki można kupić w Tarczynie lub Sest-Luve

Dokładana w standardzie grzałka tacy niejako podpowiada, że wymiennik jest taki jak inne i też ma problem z całkowitym pozbyciem się wody.

Więcej w tym dorobionego marketingu, niż wynik badań czy testów.

Elektornika się specjalnie nie psuje, niezależnie od miejsca jej produkcji.

Psują się natomiast elementy wykonawcze, a te w Kołtonie są produkcji włoskiej ;)

Inna sprawa, czy Tech będzie wspierał produkcję tych sterowników przez najbliższe 10 lat? Przy tak niewielkiej produkcji?

Dziwne, że wzięli sterownik TECH, jak i tak do EVD użyli sterownika CAREL.

Nie ma się co oszukiwać.

Wielu producentów kotłów, będzie chciało wejść na rynek pomp by przetrwać.

Problem w tym, że oni mają jedynie narzędzia i doświadczenie w kształtowaniu blachy.

Wszytko pozostałe trzeba zlecić (tanio nie będzie), lub zatrudniasz mistrza Yodę, który ogarnie to i owo ;)

W dalszym ciągu to jedynie manufaktura, a nie profesjonalna produkcja gwarantująca wsparcie na te minimum 10 lat.

Wszytko pozostałe trzeba zlecić (tanio nie będzie), lub zatrudniasz mistrza Yodę, który ogarnie to i owo ;)

W dalszym ciągu to jedynie manufaktura, a nie profesjonalna produkcja gwarantująca wsparcie na te minimum 10 lat.

Dokładnie o to chodzi. Jest jeszcze kolejna kwestia np. tzw czasu reakcji. Już widzę jak gość zrzuca wszystko i do mnie przyjeżdża z drugiego końca Polski, bo mi się pompa zepsuła.

F-gazach. Prostę.

Oczywiście mogę się mylić, proszę więc podaj konkretnie co jest zapisane na poparcie twoje tezy. Jesteś "fachura", więc masz to wszystko w paluszku. Dzięki,

Przeczytaj ją sam,nje bazuj na krótkim opisie normy. Wiesz ile kosztuje, zakup, przeczytaj, wyciągnij wnioski. Na koncu sformułuj zarzuty wobec mnie, co napisałem zle.

Przeczytaj ją sam,nje bazuj na krótkim opisie normy. Wiesz ile kosztuje, zakup, przeczytaj, wyciągnij wnioski. Na koncu sformułuj zarzuty wobec mnie, co napisałem zle.

Jasne. Nie wiesz. Nie ma. Bzdury piszesz i tle. Nie pierwszy i nie ostatni raz.

Dzięki. Polecam się na przyszłość.

Nie rozpędzał bym się z pokazywaniem palcem, kto ma lepiej a kto gorzej.

W pompach Kołton, szeroko rozstawione lamele wyraźnie zmniejszają powierzchnię wymiennika.

Nie bez powodu, te pompy są takich pokaźnych rozmiarów - jakby nie patrzeć rozwiązania konkurencji o zbliżonej mocy mają gabaryty znacznie mniejsze.

.

No i co z tego, że są większe?

Czy wymiennik z szeroko rozstawionymi lamelami ogranicza defrosty? NIE.

.

TAK. Jakoś widzisz bardziej wierzę owemu marketingowi i wiedzy inżynierów z AGH.

Co poradzisz?

Lamele są pokryte specjalną substancją hydrofobową, która ma zapobiegać "przyklejaniu" się kropel do lameli wymiennika, po defroście.

Sprawność każdego wymiennika leci na łeb, kiedy pojawia się na nim lód.

.

No i z tego min. właśnie powodu wziął się post Adama.

Bo każda, chociażby prosta gruntówka - bez względu na oczekiwania Twoich klientów, o których pisałeś mi w innym wątku - jest pod względem fizycznym lepsza od powietrznej PC. Choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość.

Czy oni ten wymiennik produkują samodzielnie - NIE.

Czy mają na tyle dużą sprzedaż, że podwykonawca ustawił pod nich linię produkcyjną?

Śmiem wątpić.

Wymiennik nie wygląda inaczej niż standard jaki można kupić w Tarczynie lub Sest-Luve

To może ustal to ponad wszelką wątpliwość, a potem hejtuj?

Albo np. mistrza _Johna?

Kiedyś drwiłem z Arturo72, który widział wszędzie podstęp.

Teraz to forum zapełnia się postami różnej maści instalatorów, którzy nie są tu by pomagać a - li tylko - po to, by zarobić. Nie wiem, wątpię, ale na pewno będzie drogo.;)

Wprowadź sam do produkcji swój produkt, odprowadź tu, w tym kraju, podatki za każdego pracownika. A nie montuj tylko produkty wyprodukowane przez małe chińskie rączki, wyzyskiwane do granic możliwości w fabrykach, w których pracują jak roboty za miskę ryżu.

Może jednak Arturo72 miał rację? ;)

TAK. Jakoś widzisz bardziej wierzę owemu marketingowi i wiedzy inżynierów z AGH.

Co poradzisz?

Lamele są pokryte specjalną substancją hydrofobową, która ma zapobiegać "przyklejaniu" się kropel do lameli wymiennika, po defroście.

He he... z liści lotosu są.

Rozumiem, że to jakiś kolejny zderzak Łągiewki :)

Hej,

wg mnie spokojnie możesz myśleć o PC do max 55st. Przy HT masz dwie sprawy :

-gorsza sprawność przy wyższych temp (no ale prędzej będziesz miał niższe temp , a nie HT tj 60-80st...)

-wyższa cena

-niektóre HT działają "tylko" do -20st i z mniejszą mocą

Jeśli nawet w którymś pomieszczeniu było by za chłodno ,zawsze możesz zamiksować z grzejnikami lub jeden czy dwa wymienić.

A kiedy będziesz chciał zejść z kosztami na PC i totalnie "zamieszasz" z grzejnikami w celu obniżenia KG-to tym bardziej taka PC do tych 55st się sprawdzi.

Wybór PC do ok 55st jest spory.

Pzdr

Dzieki za sugestie, ale mam pytanie; czy pompa ciepla ktora ma max 55 C na wyjsciu, nie bedzie drozsza w eksploatacji w porownaniu z pompa HT? Moje rozumowanie jest takie, ze pompa LT bedzie musiala pracowac na sowje maximum aby ogrzac wode do 55 C a pompa HT tylko 60% aby osiagnac taka same temperature na wyjsciu, wiec przy takiej samej mocy, 16kW, pompa HT bedzie tansza w uzytkowaniu. Podkreslam, to jest tylko moje zalozenie. Moze ktos potwierdzic czy mam racje czy poprostu tej roznicy nie ma?

Dzieki za sugestie, ale mam pytanie; czy pompa ciepla ktora ma max 55 C na wyjsciu, nie bedzie drozsza w eksploatacji w porownaniu z pompa HT? Moje rozumowanie jest takie, ze pompa LT bedzie musiala pracowac na sowje maximum aby ogrzac wode do 55 C a pompa HT tylko 60% aby osiagnac taka same temperature na wyjsciu, wiec przy takiej samej mocy, 16kW, pompa HT bedzie tansza w uzytkowaniu. Podkreslam, to jest tylko moje zalozenie. Moze ktos potwierdzic czy mam racje czy poprostu tej roznicy nie ma?

Zasadniczo sprawność spada im wyższa temp wyjścia z PC.Ja też myślałem o HT na początku moich rozważań o PC- COPy miały praktycznie te same na tych samych temp , jedynie moc spadała w HT w najniższych temp (Panas).

Różnica w HT jest w innym czynniku oraz budowie (np dwie sprężarki).

Jeśli temp średnie są wystarczające , to nie ma żadnego sensownego uzasadnienia HT...

Nie, nie mam, ale dobrze pamietam jak chciałes zadbac o interesy włascicieli forum, oczywiscie bardzo selektywnie wybierając tych którzy nie mają PP, zupełnie nie zauwazajac tych którzy nie mają PP i nie zamierzają go miec w przyszłosci a którzy kwalifikuja sie do tego aby go miec. Dlaczego dalej nie dbasz o interesy forum?, dlaczego brak konsekwencji.

Odpowiedz jest jedna, złosliwosc, hipokryzja, hejt.

Sam taki byłeś kilka lat temu.

Liwko Ci to wypominał na każdym kroku.

Przez kilka lat leciałeś bez profilu, mimo że dawniej był kilkukrotnie tańszy.

Teraz masz, ale wcześniej byłeś taki sam.

Nawróciłeś się :)

Pewnie dostałeś jakiś przykaz, albo nachalność innych zmusiła Cię do tego, bo klienci itd...

Edytowane przez klaudiusz_x

Sam taki byłeś kilka lat temu.

Liwko Ci to wypominał na każdym kroku.

Przez kilka lat leciałeś bez profilu, mimo że dawniej był kilkukrotnie tańszy.

Teraz masz, ale wcześniej byłeś taki sam.

Nawróciłeś się :)

Pewnie dostałeś jakiś przykaz, albo nachalność innych zmusiła Cię do tego, bo klienci itd...

Historia sie powtarza, Liwko wypominał tylko mi, zupełnie nie zwazajac na innych, ja PP mam juz dobrych kilka lat inni nie mają do tej pory. Tak samo vvvv wypomina tylko mi innych nie zuawazajac. Czyli inni traktowani są inaczej?, nikt nie zwraca im uwagi bo po co. Wystarcza tylko hasła o obronie interesów forum. Tylko dlaczego tak wybiórczo, moze Ty na to odpowiesz, Zabrałes glos to i odpowiedz. Z drugiej strony to ze mam PP jest równiez złe, co Ty na to?

Historia sie powtarza, Liwko wypominał tylko mi, zupełnie nie zwazajac na innych, ja PP mam juz dobrych kilka lat inni nie mają do tej pory. Tak samo vvvv wypomina tylko mi innych nie zuawazajac. Czyli inni traktowani są inaczej?, nikt nie zwraca im uwagi bo po co. Wystarcza tylko hasła o obronie interesów forum. Tylko dlaczego tak wybiórczo, moze Ty na to odpowiesz, Zabrałes glos to i odpowiedz. Z drugiej strony to ze mam PP jest równiez złe, co Ty na to?

Liwko także miał DG, ale się nie reklamował na forum.